Șeful diplomației europene spune că se teme că „frica hormonală” a electoratului va duce la o ascensiune a extremei drepte în 2024

Data publicării:
josep borrell
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Sursa foto: Profimedia Images

Alegerile europarlamentare din luna iunie a anului viitor ar putea să fie la fel de decisive precum cele prezidențiale din Statele Unite, din noiembrie 2024, a avertizat Josep Borrell, șeful diplomației europene, relatează The Guardian. Oficialul european spune că e îngrijorat că teama electoratului de necunoscut ar putea să ducă la decizia de a susține partidele populiste și eurofobe de extremă dreapta.

„Mi-e frică de frică, mi-e teamă că europenii votează într-un fel pentru că le e frică. Este dovedit științific că în fața necunoscutului și a incertitudinii se generează un hormon care predispune la un răspuns de apărare. Asta este un fapt”, a declarat Borrell pentru The Guardian.

Șeful diplomației europene a evaluat starea actuală a proiectului european înainte de Anul Nou, într-o perioadă în care ne aflăm prinși între două războaie – cel din Ucraina și cel din Gaza.

Înaltul Reprezentant pentru politică externă a UE a spus că ambele conflicte amenință viitorul blocului. În cazul Ucrainei, el a spus că se teme de o înfrângere a apărătorilor, dacă lucrurile nu se schimbă rapid.

El a mai spus că nu există niciun semn că dictatorul rus ar fi dispus să se oprească sau chiar să accepte un acord prin care Rusia să păstreze teritoriile furate din estul Ucrainei.

În ce privește Gaza, Borrell a spus că Hamas nu e doar o forță militară ci și o „idee” și, prin urmare, poate fi învinsă doar de o „idee mai bună”, nu doar cu bombe.

„Alegerile europene pot fi la fel de periculoase precum cele prezidențiale americane”

Remarcile șefului diplomației europene vin în condițiile în care partidele extremiste de pe continent reușesc să obțină victorii, alimentate de îngrijorări ale populației cu privire la migrație și la standardele de viață. 

„Suntem invadați de o lume de amenințări în care aflăm zilnic de crime și de război și ne creează o activitate hormonală de frică.

Partidele care știu să profite de frica din ființele umane și să ofere răspunsuri rele la întrebări bune pot să atragă sprijinul populației europene”, a mai spus el.

Borrell a recunoscut că există și motive reale și motive doar aparente de a fi îngrijorat, dar i-a îndemnat pe votanți să susțină forțele politice care știu să facă o analiză lucidă a situației.

„Dacă nu putem face asta, atunci cred că alegerile europene vor fi la fel de periculoase precum cele din Statele Unite”.

„Suntem un magnet pentru mii de oameni care vor să vină să trăiască în Europa. Și e ușor să înțelegi de ce atunci când ne comparăm standardele de viață. Noi suntem cea mai bună combinație de libertăți politice, prosperitate economică și coeziune socială pe care omenirea a reușit să-l creeze”.

„Putin a decis să continue războiul până la victoria finală”

Borrell a mai avertizat că însăși existența UE depinde de situația din Ucraina.

„Poate că acesta este momentul în care trebuie să privim spre pericolul care vine dinspre o mare putere care amenință democrația, care amenință Europa însăși, nu doar Ucraina. Și dacă nu schimbăm rapid cursul, dacă nu ne mobilizăm toate capacitățile, îl lăsăm pe Putin să câștige în Ucraina.

În mod similar, dacă nu reușim să oprim tragedia care se petrece în Gaza, cred că proiectul european se va schimba radical”, a continuat oficialul.

„Cel mai important este să ne gândim la ce putem face pentru a evita scenariul în care Rusia câștigă războiul. Ce suntem pregătiți să facem? Suntem, oare, pregătiți să facem tot ce ne stă în putință? Asta e întrebarea pe care trebuie să ne-o punem.

Putin nu va fi mulțumit cu doar o bucată din Ucraina și să lase restul să se alăture UE și nici nu poate fi satisfăcut cu o victorie teritorială limitată. Nu va renunța la război, mai ales nu înainte de alegerile din SUA, care ar putea să-i ofere un scenariu mult mai favorabil. Trebuie să ne pregătim de un conflict la intensitate mare pentru o lungă perioadă de timp. Putin a decis să continue războiul până la victoria finală”.

Totuși, oficialul european spune că există și motive de speranță – „Putin s-a înșelat în privința capacității armatei sale, s-a înșelat în privința capacității rezistenței ucrainene. S-a înșelat în privința voinței Uniunii Europene. S-a înșelat în privința forței alianței transatlantice. Dar încă rămâne acolo. Încă e dispus să-și trimită oamenii la moarte, să-și lase armata și oamenii să sufere pentru că nu mai poate da înapoi.

Rusia nu a putut niciodată să devină o națiune. Mereu a fost un imperiu cu un țar, cu soviete și acum cu Putin. Este o constantă în Rusia, este identitatea ei politică și rezultatul este o amenințare permanentă pentru vecinii ei, pentru noi”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri