Șeful ONU avertizează că măsurile luate pentru trimiterea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza sunt insuficiente

Data publicării:
urmarile razboiului i gaza
După șase luni de conflict, Fâșia Gaza se află în pragul foametei în masă. FOTO: Profimedia Images

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat vineri că „măsurile dispersate nu sunt suficiente pentru a îmbunătăţi ajutorul umanitar pentru Gaza”, după promisiunile israeliene de autorizare „temporară” a livrării de ajutoare prin noi puncte de trecere.

„Nu este suficient să existe măsuri dispersate. Avem nevoie de o schimbare de paradigmă”, a comentat Antonio Guterres în faţa presei, cerând Israelului să îşi respecte promisiunile „cu adevărat şi rapid”, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Presat de comunitatea internaţională, Israelul a anunţat vineri că va autoriza livrarea „temporară” de ajutoare în Fâşia Gaza prin portul Ashdod şi punctul de trecere Erez, la o zi după un avertisment fără precedent din partea principalului său partener american.

În mijlocul unei drame umanitare din Gaza, moartea luni în atacul israelian, a şapte lucrători ai ONG-ului World Central Kitchen (WCK) a sporit nemulţumirea internaţională.

„După această tragedie, guvernul israelian a informat ONU despre intenţia sa de a permite o creştere substanţială a ajutorului umanitar distribuit Gaza”, a notat vineri Antonio Guterres.

„Sper din tot sufletul că aceste intenţii se vor realiza cu adevărat şi rapid, deoarece situaţia din Gaza este absolut disperată".

După şase luni de conflict „ne aflăm în pragul foametei în masă, al unei conflagraţii regionale, al unei pierderi totale a încrederii în normele internaţionale”, a insistat secretarul general al ONU, repetând apelul la o încetare imediată a focului şi eliberarea tuturor ostaticilor.

În cadrul unei şedinţe a Consiliului de Securitate, liderul ONG-ului Salvaţi Copiii-SUA, Janti Soeripto, a descris o imagine sfâşietoare a suferinţei copiilor, fiind întreruptă pentru scurt timp de şocul unui cutremur care l-a determinat pe ambasadorului palestinian să spună că discursul său a făcut „se zguduie pământul”.

„Următorul lot de decese ale copiilor în masă în Gaza nu va veni din cauza gloanţelor şi a bombelor, ci din foamete şi malnutriţie", a spus Janti Soeripto."Inacţiunea este o alegere, iar alegerile au consecinţe: malnutriţia severă nu este o moarte calmă şi nedureroasă", a insistat ea. „Când unui copil îi este foame, corpul îi slăbeşte, muşchii îi slăbesc, vederea devine înceţoşată, sistemul său imunitar şi organele încep să nu mai funcţioneze (...). În acest stadiu, sunt prea slabi să plângă".

Ambasadorul sloven la ONU, Samuel Zbogar, le-a cerut celor 14 colegi ai săi din Consiliu să se pună în locul oamenilor din Gaza. „Dacă am fi adunaţi astăzi în nordul Gazei (...) zece dintre noi am sta nopţi şi zile întregi fără să mâncăm. Jumătate dintre noi avem nevoie disperată de ajutor umanitar. Şi cel puţin cinci dintre noi ar fi părinţi ai unor copii grav subnutriţi, cu risc de deces", a spus el.

„Israelul a facilitat întotdeauna intrarea constantă a ajutorului umanitar în Gaza", a reacţionat ambasadorul israelian Gilad Erdan, dând vina pentru situaţia umanitară din Fâşie pe Hamas şi afirmând despre ONU că a fost „incapabilă să stabilească un mecanism eficient de distribuire" a ajutoarelor.„Realitatea este că pierderea de vieţi nevinovate în război este uneori inevitabilă, în pofida eforturilor Israelului cu mult dincolo de datoria sa”, a spus el.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri