Șoferii sârbi primesc încă 48 de ore pentru a-și schimba plăcuțele de înmatriculare. Kosovo a cedat la solicitarea SUA

Data publicării:
Mașini Kosovo
Kosovo impune șoferilor să își schimbe plăcuțele de înmatriculare. Foto: Profimedia Images

Aproximativ 10.000 de șoferi sunt vizați de autoritățile din Kosovo pentru amendă pentru că nu și-au schimbat plăcuțele de înmatriculare, emise de Serbia. Pentru a evita o reizbucnire a conflictului interetnic, Statele Unite ale Americii au solicitat autorităților din Kosovo o amânare de 48 de ore, relatează Reuters.

"Accept solicitarea (ambasadorului SUA) privind o amânare de 48 de ore. Mă bucur să lucrez cu SUA şi cu UE la găsirea unei soluţii pe parcursul următoarelor două zile", a transmis pe Twitter marţi dimineaţa premierul kosovar Albin Kurti.

Dacă nu ar fi fost această amânare, de marţi de la ora locală 08:00 (07:00 GMT) poliţiştii kosovari ar fi trebuit să înceapă să-i amendeze pe cei care nu şi-au schimbat plăcuţele, adică aproximativ 10.000 de şoferi.

Potrivit unei decizii a Guvernului din Kosov, de la 1 noiembrie a intrat în vigoare măsura potrivit căreia șoferii sârbi au obligația să își schimbe plăcuțele de înmatricuare cu unele acceptate de autorităţile kosovare. Acest lucru a dsu la noi tensiuni între Belgrad şi Pristina.

Decizia a provocat violenţe în luna iulie, iar sute de poliţişti, judecători, procurori şi alţi funcţionari de stat din minoritatea sârbă şi-au dat demisia, din acelaşi motiv. Atât SUA, cât şi UE se tem de o reapariţie a violenţelor interetnice.

În discuţii purtate luni cu medierea UE, Serbia şi Kosovo nu au reuşit să ajungă la un acord în disputa cu privire la plăcuţe.

Luni seara târziu, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat că ţara sa va opri emiterea şi înnoirea plăcuţelor de înmatriculare pentru partea de nord a Kosovo, dar a atenţionat că tensiunile sunt în creştere.

"Am primit puţin mai devreme cele mai noi informaţii, situaţia este foarte dificilă şi în pragul conflictului", a declarat Vucic presei.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri