Video&Foto Stare de asediu în Istanbul, unde sunt proteste violente. Zeci de mii de polițiști ridică manifestanții. Transportul public, suspendat

Data actualizării: Data publicării:
proteste-violente-instanbul-profimedia2
Stare de asediu în Istanbul, unde sunt proteste violente. FOTO: Profimedia Images

Sunt scene violente la Istanbul la mitingurile de 1 mai. Au fost făcute deja zeci de arestări. Primele altercații au izbucnit în momentul în care manifestanții au încercat să spargă barierele poliției pentru a ajunge în emblematica Piață Taksim - piața principală a orașului și locul tradițional de protest din inima metropolei turcești. Însă, în ultimii ani în acea zonă au fost interzise demonstrațiile. Președintele turc recep Erdogan a repetat și ieri că nu e permis niciun fel de protest în Piața Taksim de 1 Mai. Sute de scutieri cu tunuri de apă au fost trimiși să blocheze toate drumurile care duc acolo. În mai multe părți ale Istanbulului au izbucnit încăierări între poliție și activiști de stânga, care încercau să ajungă la protest.

Manifestanții adunați pentru protestele de 1 Mai vor să ajungă în Piața Taksim. Poliția încearcă să împiedice mari adunări de oameni în această piață, ca să nu se transforme în proteste la adresa administrației.

Au fost făcute deja zeci de arestări.

42.000 de polițiști sunt dispuși în oraș. De pe malurile Bosforului până la peninsula istorică Sultanhamet şi palatul Topkapî, bariere metalice barează orice trecere.

Stare de asediu în Istanbul, unde sunt proteste violente. FOTO: Profimedia Images
Stare de asediu în Istanbul, unde sunt proteste violente. FOTO: Profimedia Images

 

Transportul public a fost suspendat, feriboturile nu mai funcționează pentru moment.

Marți seară, Recep Erdogan a avut un discurs destul de controversat. El a denunţat "organizaţiile teroriste care vor să facă din 1 Mai un instrument de propagandă', şi a avertizat sindicatele şi partidele în legătură cu 'orice acţiune care ar strica atmosfera de 1 Mai".

O altă adunare, convocată în faţa primăriei de primarul Ekrem Imamoglu - recent reales - şi de partidul său CHP, a fost şi ea împiedicată să avanseze. Vorbind alături de primar, preşedintele CHP, principalul partid de opoziţie, a declarat că "ne vom continua eforturile până când Piaţa Taksim va fi liberă".

'Taksim le aparţine muncitorilor", a declarat el. "Aceşti muncitori nu sunt inamicii voştri. Singura noastră dorinţă este ca această zi să fie celebrată ca o sărbătoare. Nu dorim conflict", li s-a adresat el poliţiştilor.

Situația e tensionată în Turcia, unde este inflație mare, iar oamenii acuză că nu mai pot face față prețurilor mari. Ei acuză administrația Erdogan că nu a făcut suficient ca să protejeze păturile vulnerabile în fața problemelor economice. În acest context, riscul ca aceste manifestații să degenereze în violențe și mai mari este crescut.

Adunările nu mai sunt autorizate în Piaţa Taksim, devenită epicentrul contestării puterii lui Recep Erdogan după valul de proteste din 2013. Cu toate acestea, organizaţii sindicale şi politice îşi cheamă constant membrii să se adune în acest loc.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri