Stare de urgență în Peru. Armata este scoasă în stradă pentru a opri gupările criminale implicate în asasinate și minerit ilegal

Data publicării:
politie in peru
Stare de urgență în Peru. Armata este scoasă în stradă pentru a opri gupările criminale implicate în asasinate și minerit ilegal. FOTO: Profimedia Images

Peru a declarat stare de urgenţă în nordul ţării și a autorizat armata să intervină împreună cu poliția pentru a face față grupurilor criminale internaţionale implicate în deturnare de fonduri şi exploatare minieră ilegală.

Măsura este luată pentru 60 de zile și vizează o parte a regiunii La Libertad, în special centrul industrial Trujillo, al treilea oraş din Peru, şi provincia Pataz, unde grupări implicate în mineritul aurului sunt tot mai active.

"Statul peruan nu va tremura să le înfrunte şi să le neutralizeze", a declarat ministrul apărării, Jorge Chavez, într-o conferinţă de presă.

Guvernul a justificat această decizie prin existenţa unui "val de violenţă în creştere legată de organizaţiile criminale şi mineritul ilegal", potrivit premierului Alberto Otarola.

La Trujillo şi în provincia Pataz, serviciile unităţilor comerciale, marile adunări şi spectacolele sunt suspendate între ora locală 00.00 (05.00 GMT) şi 04.00 (09.00 GMT), "până când valul criminalităţii este controlat definitiv".

Autorităţile au denunţat faptul că grupuri criminale organizate sunt implicate în asasinate plătite, șantaj şi comit acte de teroare împotriva poliţiei. Crima organizată a luat amploare considerabil în ultimii ani în Peru, în urma crizei migratorii din Venezuela, a traficului de arme de foc şi a prezenţei unor bande precum "Tren de Aragua" de origine venezueleană, potrivit guvernului.

De la începutul anului, în Trujillo a fost aproape un deces pe zi, potrivit datelor oficiale. În aceeaşi perioadă, în Pataz, aproximativ douăzeci de bande de mineri ilegali de aur au fost acuzate că au aruncat în aer şapte stâlpi de înaltă tensiune şi că au atacat cu dinamită companii miniere oficiale şi forţe de poliţie.

Creşterea insecurităţii a determinat guvernul să creeze în noiembrie o forţă de elită pentru a lupta împotriva extorcării, o infracţiune în creştere în 2023 odată cu prezenţa grupurilor criminale internaţionale care intimidează micii comercianţi şi oamenii de afaceri.

În Ecuador, care împarte 2.010 km de frontieră cu Peru, rămâne în vigoare starea de urgenţă declarată pe 8 ianuarie de preşedintele Noboa, cu o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii de cinci ore în zece din cele 24 de provincii, printre care capitala Quito şi portul Guayaquil din sud-vestul ţării. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri