STUDIU. Elveția a pierdut aproape 10% din ghețari în ultimii doi ani. Oamenii de știință sunt îngrijorați de topirea accelerată

Data publicării:
profimedia-0809059479

Aproape 10% din ghețarii Elveției s-au topit în ultimii doi ani într-un ritm accelerat, din cauza temperaturilor extreme, potrivit un nou studiu. Potrivit Academiei Elvețiene de Științe, în 2022 s-a înregistrat cea mai ridicată rată de topire a ghețarilor, însă datele arată că și în 2023 cifrele sunt la fel de alarmante. "Accelerația de topire este dramatică: am pierdut în doi ani la fel de multă gheață ca între 1960 și 1990", spun oamenii de știință.

Aceștia mai arată că lipsa precipitațiilor specifice iernii și temperaturile ridicate au contribuit la un nivel record de zăpadă și la reducerea fenomenului de înghețare, relatează euronews.

 

profimedia-0799927431
profimedia-0799927431

 

La începutul lunii februarie, cifrele măsurătorilor nivelului de zăpadă la 1.000 de metri deasupra nivelului mării au crescut ușor, înregistrând valori peste cele din iernile mai puțin înzăpezite ale anilor 1964, 1990 și 2007. Dar în a doua jumătate a lunii, acestea s-au prăbușit, atingând minimul, respectiv 30% din media pe termen lung.

La 2.000 de metri, mai mult de jumătate dintre stațiile automatizate au înregistrat recorduri minime în comparație cu valorile ultimilor 25 de ani.

În sudul Valaisului și în Engadin, la peste 3.200 de metri, o altitudine la care ghețarii erau până de curând stabili, s-au înregistrat topiri ridicate ale acestora.

Deși în primăvară, situația a revenit pentru scurt timp la normal, potrivit studiului, vremea uscată și foarte caldă din iunie a făcut ca stratul de zăpadă să se topească cu până la patru săptămâni mai repede decât de obicei.

Vara anului 2023 a fost cea mai caldă din lume de la începutul înregistrărilor.

Din august și până în septembrie, meteorologii elvețieni au fost nevoiți să urce la o altitudine record de aproape 5.300 de metri pentru a găsi "punctul de îngheț" sau izoterma de zero grade.

Acesta este pragul dintre straturile de aer cu temperaturi de peste 0°C la altitudini mai mici și cele cu temperaturi sub zero grade la altitudini mai mari. Recordul anterior a fost stabilit la 25 iulie anul trecut, la 5.184 de metri.

În timp ce Elveția a fost cuprinsă de un val de căldură, puținele ninsori din vară s-au topit rapid, nereușind să consolideze ghețarii, potrivit datelor SCNAT.

După ce au pierdut 6% din volumul lor în 2022, ghețarii elvețieni s-au topit cu încă 4% până acum în 2023.

Ce zone ale Elveției au fost cel mai grav afectate de topirea ghețarilor?

Cercetătorii spun că doi ani consecutivi de vreme extremă au dus la prăbușirea limbilor glaciare - părți înguste ale ghețarilor care se extind într-o masă de apă - și la dispariția multor ghețari mai mici din Elveția. Măsurătorile ghețarului St. Annafirn din cantonul Uri au fost suspendate din această cauză.

Ghețarii din întreaga țară au fost afectați, iar cei din sudul și estul Elveției s-au topit aproape la fel de mult în acest an ca în 2022.

În 2023, grosimea gheții în sudul Valaisului și în Valea Engadinului a scăzut cu până la trei metri - o pierdere semnificativ mai ridicată în comparație cu valorile înregistrate în vara fierbinte din 2003.

Deși în timpul iernii s-a depus mai multă zăpadă între Oberlandul Bernese și Valais, în această zonă, gheața s-a subțiat totuși cu peste doi metri - ceea ce este o pierdere "extrem de ridicată".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri