SUA pun presiune pe Germania să livreze Ucrainei rachete Taurus

Data actualizării: Data publicării:
avion al armatei germane alături de o rachetă taurus
Ucraina cere de mai multe luni Germaniei să-i livreze rachete Taurus. Foto: Profimedia Images

Statele Unite speră că recenta lor decizie de a trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care guvernul de la Berlin l-a exclus până acum, a declarat, joi, un oficial american.

Statele Unite au confirmat, miercuri, că au trimis, luna aceasta, la Kiev, rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, capabile să atingă o distanţă de până la 300 km.

Înaintea Statelor Unite, Franţa şi Regatul Unit au furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune Scalp şi Storm Shadow, care pot atinge o distanţă de până la aproximativ 250 de kilometri.

„Cu privire la Taurus... este o decizie ce revine Germaniei”, a declarat, joi, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, sub protecţia anonimatului, când a fost întrebat despre o posibilă livrare de către Germania a unor rachete Taurus cu rază lungă de acţiune.

„Dar, desigur, odată cu furnizarea americană de ATACMS, precum şi cu deciziile anterioare ale Regatului Unit şi Franţei de a furniza rachete cu rază lungă de acţiune, sperăm că acest lucru va juca un rol”, a spus el.

Ucraina cere Germaniei de câteva luni să îi furnizeze rachete de croazieră Taurus, care pot ajunge până la 500 km, pentru a contracara ofensiva a Rusiei. Olaf Scholz a refuzat, însă, până acum, motivând că se teme de o escaladare a conflictului.

Poziția lui Scholz nu e împărtășită, însă, și de o parte a guvernului său. Ministra de externe, Annalena Baerbock, l-a îndemnat chiar public să permită trimiterea rachetelor Taurus pentru a fi folosite de armata ucraineană. La rândul său, președintele Ucrainei a spus că Scholz e reticent să furnizeze aceste arme Ucrainei pentru că crede că ele ar putea fi folosite pentru descurajarea Rusiei să atace Germania.

Citiți și: Scandal la Berlin după ce Rusia a publicat înregistrări cu ofițeri germani care discută cum poate fi atacată Crimeea cu rachete Taurus

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri