SUA și-a informat aliații din NATO despre discuțiile cu Rusia, cu o zi înaintea summitului Rusia-NATO

Data publicării:
Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman și viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov participă la discuțiile de securitate privind tensiunile crescânde asupra Ucrainei, la Misiunea permanentă a SUA, la Geneva, pe 10 ianuarie 2022.
Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman și viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov participă la discuțiile de securitate privind tensiunile crescânde asupra Ucrainei, la Misiunea permanentă a SUA, la Geneva, pe 10 ianuarie 2022. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman a discutat marţi cu reprezentanţii ţărilor NATO despre convorbirile cu omologul său rus de luni de la Geneva privitoare la Ucraina, reafirmând dorinţa Washingtonului de a lucra „în strânsă colaborare” cu aliaţii săi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Negociatoarea-şefă a SUA s-a întâlnit cu secretarul general Jens Stoltenberg şi cu ambasadorii ţărilor NATO la sediul Alianţei din Bruxelles, a doua zi după discuţiile de la Geneva cu viceministrul rus al afacerilor externe Serghei Riabkov, care nu au dus la prea multe progrese privind Ucraina.

O reuniune NATO-Rusia urmează să aibă loc miercuri la Bruxelles, urmată de o întâlnire joi, la Viena, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), platforma de dialog Est-Vest apărută după Războiul Rece.

Unii responsabili europeni au deplâns faptul că Washingtonul va conduce negocierile cu Moscova, îngrijorându-se că vor fi lăsaţi deoparte în tentativele de a obţine diminuarea tensiunilor la frontiera ucraineană şi evitarea unei confruntări cu Rusia, notează AFP.

Wendy Sherman a dat însă asigurări pe Twitter că SUA sunt „hotărâte să lucreze în strânsă colaborare cu aliaţii şi partenerii lor pentru a încuraja detensionarea situaţiei şi a răspunde crizei de securitate provocate de Rusia”.

Împreună cu Jens Stoltenberg, „am afirmat o abordare unificată a NATO cu privire la Rusia, realizând echilibrul între disuasiune şi dialog, şi am subliniat susţinerea noastră neclintită pentru Ucraina”, a adăugat ea.

Într-un mesaj adresat viceministrului ucrainean de externe Eminé Djaparova, ea a dat asigurări Kievului că aliaţii „nu vor lua nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina”.

După peste şapte ore de discuţii tensionate luni, la Geneva, responsabilii american şi rus şi-au exprimat dorinţa de a continua dialogul.

Occidentalii acuză Rusia că au comasat în ultimele săptămâni 100.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a pregăti un atac asupra acestei ţări, ceea ce Moscova infirmă. Ei ameninţă Moscova cu sancţiuni economice grele în caz de agresiune. Rusia doreşte la rândul său garanţii occidentale privind o încetare a extinderii NATO, în special cu Ucraina.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri