SUA spun că au informații că Rusia intenționează să anexeze Donbas-ul și să creeze o nouă „republică populară” la Herson

Data publicării:
Donbas pe hartă
Imagine cu regiunea Donbas. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au „informații foarte credibile”, conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile separatiste din estul Ucrainei la mijlocul lunii mai. Conform acestora, ar exista și planuri pentru crearea unei „republici populare” și la Herson, pentru o eventuală anexare, de asemenea, la Rusia, scrie CNN.

Afirmațiile au fost făcute de ambasadorul american la OSCE.

„Informațiile arată că Kremlinul plănuește să fabrice referendumuri pentru alipirea la Rusia, cândva la mijlocul lunii mai și că au un plan similar și pentru regiunea Herson”, a spus ambasadorul Michael Carpenter.

Carpenter a adăugat că Rusia răpește cetățeni și oficiali locali din zone pe care le-au ocupat în estul și sudul Ucrainei  pentru a-i înlocui cu „grupuri loiale Moscovei”. De asemenea, rușii ar răpi directori de școli, jurnaliști, activiști locali și oficiali municipali.

„Mai recent, au apărut informații că ocupanții ruși au tăiat internetul și accesul la telefonie în aceste regiuni pentru a opri transmiterea de informație”, a mai spus Carpenter.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri