Analiză Apelul stânjenitor al lui Barack Obama pentru o rezistență pe scară largă împotriva lui Donald Trump (CNN)

Data actualizării: Data publicării:
barack obama
Barack Obama, în lupta cu trumpismul, i-a avertizat pe americani că „însăși soarta democrației se află pe buletinele de vot”. Sursa foto: Profimedia Images

Barack Obama s-a implicat marți seara în politica internă într-un mod rar întâlnit, iar conținutul discursului său a fost destul de remarcabil, scrie jurnalistul Aaron Blake, într-o analiză pentru CNN a intervenției publice în fostului președinte american.

„Vorbind la Connecticut Forum din Hartford, fostul președinte a făcut apel la instituții, firme de avocatură, universități, membri ai ambelor partide și chiar la personalități din Departamentul Justiției să facă sacrificii „incomode” pentru a apăra democrația, care, potrivit lui, este din ce în ce mai amenințată în al doilea mandat al președintelui Donald Trump. El a sugerat, fără a-l menționa vreodată pe Trump, că SUA se află „periculos de aproape” de un guvern autocratic.

„Ceea ce se întâmplă este că ne aflăm acum într-o situație în care toți vom fi testați într-un fel sau altul și va trebui să decidem care sunt angajamentele noastre”, a spus Obama, potrivit unei transcrieri a discursului său furnizate de biroul său.

„Va fi incomod pentru o perioadă, dar așa știi că este un angajament – pentru că îl îndeplinești când este greu, nu doar când este ușor, nu doar când este la modă, nu doar când este cool”.

Obama a menționat în mod specific că firmele de avocatură care nu se supun lui Trump vor trebui să accepte facturi reduse – „ceea ce înseamnă că nu vă veți putea renova bucătăria din casa din Hamptons în această vară” – iar companiile care se opun intimidării exercitate de administrație ar putea avea de-a face cu represalii, cum ar fi anchete cu caracter politic sau blocarea fuziunilor.

El a indicat chiar de două ori persoanele care lucrează în Departamentul de Justiție al lui Trump, prezentându-le ca un bastion al apărării Constituției în fața amenințărilor președintelui.

A fost un apel semnificativ la o rezistență pe scară largă din partea celei mai populare și importante figuri a democraților americani din secolul XXI. Și vine într-un moment important, când oamenii de rând s-au ridicat în protest cum nu au mai făcut-o de la începutul primului mandat al lui Trump, dar partidul se confruntă în continuare cu un vid de leadership remarcabil.

Apariția sa a fost însă și oarecum contradictorie.

Dacă nu ați auzit prea multe despre comentariile lui Obama, există un motiv pentru asta. El a ales să le facă la un eveniment la care înregistrările audio și video erau interzise. Dacă intenția era de a difuza acest apel către publicul larg, a fost o alegere ciudată a locului.

Obama nu a rostit niciodată cuvântul „Trump”. De-a lungul discursului său, a fost clar despre ce vorbea. Dar a optat pentru generalități largi, în loc de detalii despre cine și ce amenință democrația.

A inclus totuși aluzii și gesturi cu capul către ceea ce probabil toată lumea știa că se referă.

„Adică, dacă urmăriți cu regularitate ceea ce spun cei care sunt la conducerea guvernului federal în acest moment, există un angajament slab față de... înțelegerea noastră despre cum ar trebui să funcționeze o democrație liberală”, a spus Obama.

El a avertizat, de asemenea, că guvernul este „capturat de cei care, să spunem, au un atașament slab față de democrație”.

După câteva urale și aplauze, Obama a spus: „Ei bine, nici măcar nu cred că este o afirmație controversată în acest moment... A fost o afirmație controversată; acum este recunoscută de toată lumea”.

Dar este recunoscută de toată lumea? Poate într-o sală plină de oameni care au venit să-l vadă pe Barack Obama.

În restul țării, nu prea. Un sondaj CNN realizat de SSRS luna trecută a arătat că aproximativ jumătate dintre americani (49%) consideră că democrația americană este „atacată”. Pare mult, dar de fapt este mai puțin decât în majoritatea sondajelor din acest deceniu.

Democrații au acceptat acest argument, întrucât alegerile din 2024 ale lui Trump i-au convins pe republicani că democrația este în stare bună. Totuși, doar aproximativ 7 din 10 democrați consideră că aceasta este o amenințare imediată. Iar tendința în rândul independenților este destul de stabilă.

Apariția lui Obama a fost în concordanță cu modul în care se așteaptă ca foștii președinți să se comporte după ce părăsesc funcția. Norma este ca aceștia să se abțină de la a-și critica succesorii și să se mențină deasupra disputelor cotidiene. Obama a respectat în general această normă, cu excepția perioadei în care a făcut campanie împotriva lui Trump.

Dar cel de-al 44-lea președinte al SUA vorbește și despre un moment istoric în care însăși fundamentele democrației americane sunt atacate. El vorbește despre faptul că toată lumea trebuie să facă sacrificii într-un moment istoric, dar este clar reticent să meargă prea departe în utilizarea propriei platforme – cel puțin pentru moment. El încă se agață – pentru a împrumuta un cuvânt – de norme.

Acest lucru amintește de generalii care au servit sub Trump. Unii dintre ei au petrecut ani de zile avertizând public că Trump era periculos și chiar o amenințare fascistă, tratând situația cu delicatețe, deoarece generalii nu trebuie să se implice în politică.

Comentariile lor au dispărut rapid din campanie, în parte pentru că păreau să-și dorească acest lucru. Multe dintre aceste critici au apărut indirect, în cărți. Generalii nu au dat interviuri la televizor sau conferințe de presă. Dar faptul că nu și-au susținut cu adevărat cauza a subminat ideea că ei chiar credeau că Trump era această amenințare.

Decizia lui Obama de a înregistra aceste comentarii într-un mod mai subtil vine, de asemenea, într-un moment în care democrații practic imploră o voce autoritară care să transmită în mod consecvent acest tip de mesaje. Partidul se confruntă cu un vid de leadership cum rar întâlnit, ceea ce face mult mai dificilă competiția cu provocările continue ale lui Trump.

Există o figură care ar putea umple instantaneu acest vid. Un sondaj Gallup realizat la începutul acestui an a arătat că Obama este de departe cel mai popular președinte în viață, cu 6 din 10 americani și chiar 1 din 5 republicani având o opinie favorabilă.

Există motive pentru care el nu dorește să se implice prea mult, printre care și faptul că următoarea generație de lideri democrați trebuie să se afirme.

Dar, deocamdată, pare reticent să iasă prea mult din zona sa de confort”.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum s-a produs de fapt accidentul mortal de pe Transalpina. Gestul motociclistului argentinian a provocat...
Digi FM
Unde ar putea fi înmormântat Felix Baumgartner. Familia cere discreție totală la ceremonie
Pro FM
Ce avere are Jaden Smith, la 27 de ani. Fiul actorului Will Smith e în topul celor mai bogaţi tineri din lume
Film Now
Bărbatul care i-a furat mințile lui Gwyneth Paltrow, în timp ce actrița avea o relație cu Brad Pitt: „Era...
Adevarul
Vaccinul anti-COVID produs de Pfizer poate crește riscul pierderii vederii, relevă un nou studiu
Newsweek
Familie de magistrați cu 50.000 lei/lună pensii speciale. Soțul are și 17.000 lei salariu de la stat
Digi FM
Dezvăluirea surprinzătoare a regelui Charles: "Sunt rudă cu Vlad Țepeș". Ce i-a povestit unui actor de la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Denise Richards, în mijlocul unui scandal de proporții. Soțul ei o acuză de infidelitate: „Plănuia să-și...
UTV
Mihaela Rădulescu, devastată de moartea lui Felix Baumgartner: „Sunt pierdută fără el. A murit făcând ceea ce...