Astronauţii care au rămas blocaţi pe ISS timp de 9 luni au încheiat recuperarea. Efectele resimţite după şederea prelungită în spaţiu

Data actualizării: Data publicării:
Butch Wilmore şi Suni Williams la o conferinta de presa
Butch Wilmore şi Suni Williams. Foto: Profimedia

Butch Wilmore şi Suni Williams, astronauţii americani nevoiţi să petreacă în spaţiu mult mai mult timp decât era prevăzut, după ce au fost lăsaţi anul trecut pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) de capsula Starliner a Boeing din cauză că aceasta a avut probleme, sunt în recuperare după ce s-au întors pe Pământ în luna martie şi au terminat săptămânile de terapie fizică putând să-şi reia munca la Boeing şi pentru diverse programe NASA, relatează Reuters.

„În acest moment, abia ieşim din partea de reabilitare a întoarcerii noastre”, a declarat Wilmore, în vârstă de 62 de ani, într-un interviu acordat miercuri agenţiei Reuters. „Gravitaţia se simte rău pentru o perioadă, iar această perioadă variază în funcţie de fiecare persoană, dar în cele din urmă treci peste acele probleme de echilibru neurovestibular”, a explicat Wilmore.

Wilmore şi Williams, care anul trecut au pornit la bordul Starliner pentru un zbor de testare de opt zile ce s-a transformat într-o şedere de nouă luni în spaţiu, a trebuit să îşi readapteze muşchii, simţul echilibrului şi alte elemente de bază ale vieţii pe Pământ într-o perioadă de 45 de zile - standard pentru astronauţii care se întorc din misiuni spaţiale de lungă durată.

Cei doi astronauţi au petrecut cel puţin două ore pe zi cu specialişti în forţă şi recondiţionarea astronauţilor din cadrul unităţii medicale a NASA, jonglând în acelaşi timp cu un volum de muncă din ce în ce mai mare la programul Starliner al Boeing, la unitatea staţiei spaţiale a NASA din Houston şi cu cercetătorii agenţiei, notează Reuters, citată de News.ro.

„A fost un pic de vârtej”, a spus Williams, în vârstă de 59 de ani, în interviu. „Pentru că avem, de asemenea, obligaţii faţă de toţi oamenii cu care am lucrat”, a adăugat ea.

Efectele spaţiului asupra omului

Williams a spus că unele dintre efectele secundare de după zborul spaţial au dispărut mai greu şi că s-a simţit obosită în ultimele etape ale recuperării, pe măsură ce zeci de muşchi diferiţi s-au reactivat. Acest lucru a făcut să îi fie greu să se trezească dimineaţa atât de devreme pe cât îi place, până acum puţin mai mult de o săptămână. „Apoi m-am trezit la 4.00 dimineaţa şi mi-am zis, Aha! M-am întors”, a povestit ea.

Wilmore a avut unele probleme cu spatele şi gâtul înainte de a pleca în spaţiu - nu putea să îşi întoarcă suficient capul în lateral, a spus el. Toate acestea au dispărut în spaţiu, unde „nu ai niciun stres asupra corpului tău”, a relatat el. Când s-a întors în martie, gravitaţia l-a întâmpinat cu durerile de gât pe care le lăsase pe Pământ.

„Pluteam încă în capsulă în ocean, iar gâtul începea să mă doară, în timp ce noi nici măcar nu fuseserăm extraşi încă”, a povestit el, râzând.

Corpul uman, care a evoluat de-a lungul a milioane de ani în gravitaţia de la suprafaţa Pământului, nu a fost conceput pentru zboruri spaţiale. Absenţa gravitaţiei declanşează o serie de efecte fizice în timp, cum ar fi atrofia musculară sau modificări cardiovasculare ce pot provoca o reacţie în lanţ şi alte modificări ale sănătăţii. Închiderea într-un spaţiu restrâns şi radiaţiile solare mai mari din spaţiu, fără protecţia atmosferei terestre, au, de asemenea, alte efecte.

Problemele cu Starliner

Problemele sistemului de propulsie al navei Starliner de la Boeing au obligat NASA să readucă capsula fără echipaj anul trecut şi să integreze cei doi astronauţi în programul său normal de rotaţie de lungă durată pe ISS.

Boeing, care a avut cheltuieli de 2 miliarde de dolari pentru dezvoltarea Starliner, se confruntă cu o decizie iminentă a NASA de a retrimite nava în spaţiu fără echipaj înainte ca aceasta să transporte din nou oameni. Boeing a cheltuit 410 milioane de dolari pentru a efectua o misiune similară fără echipaj în 2022, după un eşec la testele din 2019.

Reluarea zborului Starliner fără echipaj „pare a fi lucrul logic de făcut”, a spus Williams, făcând comparaţii cu SpaceX a lui Elon Musk şi cu capsulele ruseşti care au zburat în misiuni fără echipaj înainte de a pune oameni la bord.  „Cred că aceasta este calea corectă”, a spus Williams, care „speră că Boeing şi NASA vor decide în curând asupra aceluiaşi curs de acţiune”.

Rezultatele testelor Starliner planificate pe parcursul verii sunt aşteptate pentru a determina dacă nava spaţială poate transporta oameni în următorul său zbor, au declarat oficialii NASA.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a...
Film Now
Ryan Gosling, de nerecunoscut cu părul lung și cu barbă, în primele imagini din „Project Hail Mary”. TRAILER
Adevarul
Fostul oraș al sticlei, reanimat de autostrăzi. Palatul său era numit cândva „Edenul Transilvaniei”
Newsweek
Pensii tăiate cu sute de lei după aplicarea CASS. Parlamentarii: 35.000 lei pentru cheltuieli lunare
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie