Audieri în comisia care anchetează violențele din 6 ianuarie 2021, la Capitoliu. „Trump stătea la masă și privea asaltul la televizor”

Data publicării:
multime furioasa cu steaguri sua atacnd politia pe 6 ianuarie, la capitoliu
Mulțimea furioasă a atacat Capitoliul pe 6 ianuarie, încercând să-l mențină pe Donald Trump la putere. Foto: Profimedia

Donald Trump a deschis porţile „dezordinii şi corupţiei” şi trebuie să fie responsabil din punct de vedere legal pentru asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, a declarat joi preşedintele Comisiei de anchetă parlamentară privind atacul asupra Congresului american. Martori ai evenimentelor de anul trecut au declarat că fostul președinte american a privit violențele la televizor și a refuzat să-și asculte copiii și consilierii, care îl rugau să intervină. „Trump a turnat gaz pe foc”, a spus unul dintre foștii săi consilieri.

Fostul preşedinte republican „a încercat să ne distrugă instituţiile democratice”, a declarat Bennie Thompson în cursul unei audieri în prime time, care încheie o serie de prezentări publice ale lucrărilor comisiei sale.

„El a deschis calea dezordinii şi corupţiei”, a afirmat din nou alesul democrat care, fiind bolnav de Covid, a intervenit prin videoconferinţă.

În opinia sa, toţi cei responsabili de atac, inclusiv la Casa Albă, vor trebui să „răspundă pentru acţiunile lor în faţa justiţiei”.

„Va trebui să existe consecinţe severe, altfel mă tem că democraţia noastră nu se va recupera”, a apreciat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Doi membri ai comisiei au prezentat ziua de 6 ianuarie 2021 ca fiind trăită „minut cu minut” de către Donald Trump, pe care l-au acuzat că „nu şi-a îndeplinit sarcina” de comandant şef şi că nu a făcut „nimic” pentru a-i opri pe susţinătorii săi să provoace haos la Capitoliu. Cu toate acestea, el a fost cel care i-a chemat la Washington, ziua în care membrii Congresului urmau să confirme victoria rivalului său democrat Joe Biden la alegerile prezidenţiale.

Această sesiune publică este a opta în şase săptămâni şi a doua difuzată în prime time în toată ţara. Cele precedente s-au concentrat, printre altele, pe rolul extremei drepte în asalt sau pe presiunile exercitate asupra agenţilor electorali de către Donald Trump şi apropiaţii săi.

„Comisia 6 Ianuarie” urmează să elaboreze raportul final, care va fi prezentat în toamnă.

„Președintele Trump stătea la masă și privea asaltul la televizor”

Donald Trump a urmărit ore în șir la televizor cum se desfășoară asaltul asupra Capitoliului, ignorând apelurile venite de la copiii săi și de la consilieri de a interveni și opri violențele, au spus martori ai evenimentelor la audierile de joi din congres, potrivit Reuters.

El a refuzat să acționeze timp de 187 de minute, câte au trecut între finalul discursului său în care și-a îndemnat suporterii să să îndrepte spre Capitoliu și apelul video în care le-a cerut să plece acasă, potrivit martorilor și înregistrărilor.

„Președintele Trump stătea la masă și privea asaltul la televizor, în vreme ce consilierii săi cei mai apropiați și membri ai familiei îl implorau să facă ce ar trebui să facă orice președinte american”, a declarat aleasa democrată Elaine Luria, membră a Comisiei 6 Ianuarie.

Într-o înregistrare prezentată în timpul audierilor, un fost consilier la Casa Albă, Pat Cipollone, a fost întrebat despre acțiunile lui Trump: l-a chemat pe secretarul Apărării? Pe procurorul general? Pe șeful Departamentului Securității Interne? La toate întrebările, Cipollone a răspuns „nu”.

„Trebuie să condamne porcăria asta urgent”, a scris Donald Junior, fiul cel mare al lui Trump, într-un mesaj trimis șefului cabinetului prezidențial, Mark Meadows. „Vor încerca să-i distrugă întreaga moștenire dacă situația se înrăutățește”.

Asaltul mulțimii asupra Capitoliului pe 6 ianuarie 2021 s-a soldat cu mai multe decese și peste 140 de polițiști răniți.

Congresmanul republican Adam Kinzinger, membru în Comisia 6 ianuarie, a declarat că Donald Trump nu avea niciun interes să calmeze mulțimea.

„Mulțimea îndeplinea scopul președintelui Trump, așa că normal că nu a intervenit”, a declarat Kinzinger.

„Trump a turnat gaz pe foc”

Peste 1.000 de martori au fost audiați și zeci de mii de documente au fost strîânse până acum, în cadrul anchetei desfășurate de Comisia 6 Ianuarie.

Declarația unui oficial de la Casa Albă însărcinat cu securitatea, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a confirmat mărturiile anterioare că oficialii administrației primiseră rapoarte că există arme în rândul mulțimii de suporteri strîânși pentru discursul lui Donald Trump.

Potrivit înregistrărilor, mai mulți oficiali de la Casa Albă și-au exprimat consternarea în acea după-amiază, după ce au văzut un mesaj lui lui Trump pe Twitter, în care a dat vina pe vicepreședintele Mike Pence că nu a oprit procesul de validare a rezultatelor alegerilor, care l-au dat câștigător pe Joe Biden.

„Trump a turnat gaz pe foc”, a declarat Matthew Pottinger, fost consilier pe securitate națională în administrația Trump.

El a mai spus că o parte din gărzile de corp ale lui Mike Pence s-au temut pentru viețile lor. 

„Au dat telefoane să-și ia adio de la familie”, a spus fostul consilier, adăugînd că „vicepreședintele se gândea că lucrurile vor ieși foarte urât”.

Donald Trump neagă că ar fi comis vreo ilegalitate și continuă să susțină în mod fals că a pierdut alegerile din cauza unor fraude electorale majore. 

„Aceste audieri sunt la fel de false și ilegitime ca Joe Biden - nu pot face nimic fără un prompter”, a scris Liz Harrington, purtătoarea de cuvânt a lui Donald Trump, într-o postare pe rețeuea socială a fostului președinte, Truth Social, în timpul audierilor.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...