Casa lui Trump din Florida, unde au fost găsite documente secrete, magnet pentru spioni străini. Ce incidente au avut loc la Mar-a-Lago

Data publicării:
Donald Trump is a surprise guest at a Mar-A-Lago motorsports event called The Palm
Donald Trump participă la un eveniment auto la Mar-a-Lago. Foto: Profimedia

Reședința de la Mar-a-Lago a lui Donald Trump - de unde FBI a ridicat zeci de documente clasificate, printre care și secrete nucleare - este un magnet pentru spionii străini, avertizează foști ofițeri de informații, potrivit The Guardian.

Printre documentele ridicate de la reședința din Florida a fostului președinte american se numără și unul „descriind forţele militare ale unei ţări străine, inclusiv capacităţile sale nucleare”, a relatat Washington Post după perchezițiile FBI. 

De asemenea, alte documente erau marcate SAP (Special-Access Programmes, Programe cu Acces Special), care conțin adesea informații despre operațiuni de intelligence ale Statelor Unite și a căror circulație este strict restricționată, chiar și printre oficialii americani cu acces înalt la informați isecrete.

Poate cel mai îngrijorător, printre documentele găsite acasă la Trump erau și unele marcate HCS (Humint Control Systems, Sisteme de Control Humint), care implică informații culese de agenți (human intelligence, Humint - în engl.) în țări inamice, agenți ale căror vieți ar fi puse în pericol dacă identitățile lor sunt compromise.

Evaluarea daunelor

Biroul Directorului Serviciilor Naționale de Informații face acum o evaluare a posibilelor daune, care se concentrează pe sensibilitatea documentelor, dar oficiali americani afirmă că este datoria FBI să stabilească cine ar fi putut avea acces la ele.

Iar aici sunt multe posibilități, scrie The Guardian. Reședința unui fost președinte fascinat de dictatorii străini, neîncrezător în propriile servicii de informații și lăudăros cu secretele pe care le cunoaște este o țintă evidentă pentru serviciile străine de informații.

„Știu că profesioniști în securitate națională din cadrul guvernului, foștii mei colegi, sunt îngrijorați de daunele pe care le-ar fi putut cauza”, a declarat John Brennan, fost director CIA, pentru postul MSNBC.

„Sunt sigur că (reședința de la) Mar-a-Lago a fost ținta serviciilor de spionaj rusești și a altor servicii în cursul ultimelor 18 sau 20 de luni și că, dacă au reușit să infiltreze agenți în acea casă, care au putut intra în încăperile unde erau documentele și să le fotografieze, asta au făcut.”

Incidente pe proprietatea lui Trump

Luna trecută, Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției (OCCRP) a scris că o imigrantă din Ucraina, vorbitoare de limbă rusă, a reușit să intre în contact cu familia și prietenii fostului președinte la reeșdința de la Mar-a-Lago, prezentându-se drept Anna de Rothschild, moștenitoare a cunoscutei dinastii de bancheri.

Inna Iașcișin, fiica unui șofer de camion care a emigrat în Canada, le-a împărtășit celor care o ascultau povești despre podgorii și proprietăți imobiliare și despre cum a crescut ea în Monaco, și chiar l-a întâlnit pe fostul președinte în persoană, pozându-se alături de el pe ternul de golf.

Nu există dovezi că Inna Iașcișin ar fi spioană, dar episodul demonstrează cât de ușor este să intri la Mar-a-Lago. În timpul președinției lui Donald Trump, două femei de naționalitate chineză au fost prinse intrând fără drept pe proprietate, în două ocazii separate.

Una dintre ele, Yujing Zhang, avea patru telefoane mobile la ea, un laptop, un hard disk extern și un stick de memorie conținând malware. În ca,era ei de hotel, anchetatorii au găsit nouă stick-uri USB, cinci cartele SIM și un „detector de semnale” care poate localiza camere sau microfoane ascunse. Ea a fost declarată vinovată de intrarea fără drept pe o proprietate aflată sub restricție, fals în declarații making și a fost deportată în China, în 2021.

Dar oaspeții nu reprezintă singura sursă de îngrijorare. Anul trecut, compania Trump Organization a căutat să angajeze 87 de muncitori străini pentru diverse posturi la Mar-a-Lago, pe salrii începând de la 11,96 de dolari pe oră.

„Orice serviciu străin de informații competent - indiferent că este din China, Iran, Cuba, cu siguranță Russia - este și a fost interesat să obțină acces la Mar-a-Lago”, a spus Peter Strzok, fost director adjunct de contrainformații la FBI, pentru MSNBC.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri