Clădirea din Florida care s-a prăbușit parțial a fost demolată controlat, înainte de sosirea furtunii tropicale Elsa

Data actualizării: Data publicării:
bloc de locuinte demolat controlat in timp ce se prabuseste noaptea
Ceea ce mai rămăsese în picioare din blocul de 12 etaje din Surfside, Florida, care s-a prăbușit brusc în 24 iunie 2021 a fost demolat controlat, din motive de siguranță Foto: Profimedia

Autoritățile din Florida au demolat controlat ceea ce a mai rămas din clădirea de 12 etaje prăbușită parțial la 24 iunie, pregătirile fiind accelerate duminică de apropiata sosire a furtunii tropicale Elsa.

ACTUALIZARE. Structura rămasă în picioare din complexul Champlain Towers South din Surfside, Florida, a fost demolată duminică seara, în jurul orei locale 22.30 (luni, 5:30, ora României), anunță CNN.


Știrea inițială:

În rămășițele complexului Champlain Towers South din Surfside, muncitorii au forat în coloane, pentru a plasa mici încărcături explozive. Operațiunile sunt gata în proporție de 80 la sută. Nu va fi nevoie ca locuitorii din clădirile din apropiere să fie evacuați, dar ei ar trebui să rămână în interior din cauza prafului.

Eforturile de căutare și salvare pentru cele 121 de persoane date dispărute au fost suspendate sâmbătă, din cauza temerilor că partea care a mai rămas din clădire a devenit instabilă și, în plus, se apropie și furtuna tropicală.

Numărul deceselor confimate a ajuns la 24, iar de la producerea tragediei, în urmă cu 11 zile, nu a fost găsit niciun supraviețuitor, în ciuda speranțelor pe care și le-au pus rudele care așteaptă în apropiere.

Explozia controlată are drept scop să îndepărteze ceea ce a mai rămas din clădirea avariată, iar oficialii au subliniat că demolarea este necesară tocmai pentru a relua eforturile de salvare și a pătrunde în zone inaccesibile. 

Citiți și: Cum s-a salvat în ultima clipă o femeie care locuia în clădirea prăbușită în Miami: „O forță m-a trezit. Ceva în mine a spus: fugi!”

Ce a cauzat prăbușirea clădirii?

Anchetatorii nu au stabilit încă ce a cauzat prăbușirea complexului pe 24 iunie, dar un raport din 2018 constata deficiențe structurale, care fac acum obiectul unor investigații. Pe de altă parte, un studiu al cercetătorilor din Florida publicat anul trecut semnala că imobilul se scufundase din 1990 cu câte 2 milimetri pe an. De altfel, faptul că imobilul a fost construit într-o zonă umedă i-a preocupat constant pe experți, care susțineau însă că zona este stabilă și că în timp terenul s-ar putea compacta.

Între timp, locatarii dintr-o altă clădire, Crestview Towers, din North Miami Beach, au fost sfătuiți să plece degrabă din apartamente, după ce inginerii au găsit grave probleme la stuctura de beton și la instalațiile electrice ale clădirii, scrie Mediafax.

Duminică dimineață, furtuna tropicală Elsa se afla în largul coastei Jamaicăi, iar rafalele de vânt atingeau 95 de km pe oră. Prognozele arată că luni furtuna va trece de Cuba și va lovi vestul Floridei marți sau miercuri.

Din cauza nenorocirii petrecute, a fost un 4 iulie altfel pentru această comunitate. În loc de obișnuitele focuri de artificii și petreceri de Ziua Independenței, evenimentele au fost mai modeste sau chiar anulate, cum a fost cazul la Miami Beach.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...