News Alert CNN: Pentagonul nu confirmă retragerea din Irak

Data actualizării: Data publicării:
armata sua transportoare blindate irak
Foto: Guliver/GettyImages

Statele Unite au notificat Irakul în privința repoziționării (mutării) unora dintre soldați, dar nu este vorba despre o retragere, așa cum au relatat anterior agențiile internaționale de presă, care citau o scrisoare a generalului american care se ocupă de operațiunile din Irak, relatează CNN.  Postul de televiziune citează ca sursă a acestor precizări oficiali americani.

Un oficial american aflat la Bagdad a declarat pentru CNN că a fost vorba despre o notificare referitoare la o repoziționare a trupelor dintr-un loc într-altul. Oficialul a explicat că aceste notificări sunt standard în asemenea situații. „Cu precădere, în această seară vom avea o mulțime de elicoptere care vor zbura deasupra Bagdadului și asta arată că acționăm respectând legislația guvernului irakian”, a spus oficialul, citat de CNN sub acoperirea anonimatului.

„Suntem încă într-un parteneriat strâns cu forțele de securitate irakiene și chiar dacă misiunile noastre de antrenament și operațiunile contra ISIS în Irak au fost suspendate, așteptăm cu nerăbdare să le reluăm la un moment dat. Mare parte dintre acești soldați care sunt mutați - și care sunt implicați în misiuni de antrenament - au roluri administrative”, a precizat oficialul. 

Un alt oficial american a confirmat, pe de altă parte, autenticitatea scrisorii cu sigla Pentagonului - pe care a văzut-o și CNN - trimisă Ministerului irakian al Apărării, în care este notificată o mutare a trupelor în regiune. 

Având data de luni, 6 ianuarie 2020, scrisoarea semnată de generalul William H. Seely , aflat la comanda operațiunilor forțelor americane din Irak, menționează: „În deplină respectare a suveraniții Republicii Irak, ca urmare a solicitării Parlamentului irakian și a premierului, CJTF-OIR  (forțele coaliției anti-ISIS din Irak - n.r.) vor fi repoziționate în cursul următoarelor zile și săptămâni, pentru a pregăti o mutare ulterioară”.

Scrisoarea, subliniază CNN, nu enunță literalmente că Statele Unite își retrag trupele din Irak, dar intervine în condițiile în care SUA se confruntă cu posibilitatea ca guvernul irakian să-i ceară efectiv să-și retragă soldații din țară.

Rezoluția în acest sens adoptată de Parlamentul irakian duminică - și susținută de premier - nu are un caracter obligatoriu. Guvernul irakian este cel care, oficial, trebuie să formuleze o eventuală solicitare de retragere a trupelor din țară.

Citiți și: Departamentul de Stat cere Irakului să revină asupra intenției de a cere retragerea trupelor străine

Scrisoarea generalului Seely detaliază mișcările pe care elicopterele coaliției le vor face în zona internațională din Bagdad. Pe de altă parte, își ia angajamentul ca forțele coaliției să ia măsurile adecvate pentru a deranja cât mai puțin și pentru a nu provoca tulburări în rândul populației în timpul acestor operațiuni.

Scrisoarea reafirmă „valoarea parteneriatului și prieteniei” cu Irakul. „Respectăm decizia dvs suverană de a solicita plecarea noastră”, se spune în finalul documentului.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri