Conflict Marina SUA - Administrația Trump. Dacă Marina nu va primi noile avioane F/A-XX, portavioanele ar putea deveni ineficiente

Data publicării:
FA-18 Super Hornet decolând de pe un portavion american
FA-18 Super Hornet decolând de pe un portavion american. Foto: Profimedia

Marina şi Congresul Statelor Unite luptă cu guvernul condus de preşedintele Donald Trump pentru a continua contractul privind un nou avion de vânătoare din generaţia următoare, arată trei surse informate despre subiect, citate miercuri de Reuters, scrie Agerpres.

Conflictul are ca obiect programul F/A-XX, care ar trebui să înlocuiască flota învechită de avioane F/A-18 Super Hornet cu avioane noi, de tip aşa-numit "invizibil", care ar trebui să devină disponibile în deceniul 2030.

Marina militară ar fi dorit să anunţe încă din martie ce companie a obţinut contractul în valoare de sute de miliarde de dolari, încasate pe întreaga durată de viaţă a noilor aeronave.

Unii oficiali de la Pentagon încearcă însă să întârzie programul cu până la trei ani, afirmă sursele agenţie Reuters. Ei invocă preocupări pentru capacitatea tehnică şi de producţie.

Citește și

Încă un avion de vânătoare al SUA a căzut în mare de pe portavionul USS Harry S. Truman. E al doilea incident din ultimele 10 zile

US Air Force și US Army stau mai bine

Aviaţia militară a încheiat în martie un contract cu Boeing pentru avioane de vânătoare F-47, versiunea de aeronavă invizibilă din generaţia a şasea pentru această ramură a forţelor armate, care va înlocui aeronavele F-22 din generaţia a cincea. US Air Force a anunţat că intenţionează să achiziţioneze cel puţin 185 de avioane model nou.

Pentru contractul cu US Navy, competiţia între Boeing şi Northrop Grumman continuă; Lockheed Martin a fost eliminată, după informaţiile difuzate în martie de Reuters.

O întârziere de trei ani pentru forţele navale ar anula efectiv programul în versiunea curentă, deoarece contractele şi preţurile ar expira până atunci, făcând inevitabilă reluarea competiţiei, explică cunoscătorii cu care a discutat agenţia citată.

Disputa privind finanţarea F/A-XX aduce în atenţie probleme mai ample privind viitorul aviaţiei navale şi rolul portavioanelor în confruntarea cu China. Întârzierea ar putea priva marina militară de un avion de vânătoare modern, capabil să plece în misiuni de pe portavioane, în anii 2030 şi ulterior. Ar fi subminată astfel capacitatea flotei militare americane de a proiecta forţă în medii disputate.

China a testat deja avioane avansate ca J-50 şi J-36, despre care susţine că sunt din generaţia a 6-a şi cu care s-ar putea întâlni avioanele marinei militare a SUA.

Citește și

Navele de război fără echipaj ar putea fi răspunsul pentru Marina SUA la situația din ce în ce mai complicată din Pacific

Portavioanele ar putea deveni inutile

"America nu va putea face mare lucru cu portavioanele peste 30 de ani, dacă nu investeşte într-un avion de vânătoare din generaţia următoare pentru marina militară", a avertizat un oficial american. "Deciziile mai rapide, raza de acţiune extinsă, integrarea cu sistemele autonome şi letalitatea maximă sunt vitale pentru viitorul luptelor aeriene, în special în regiunea indo-pacifică", a adăugat sursa respectivă.

Ca şi celelalte persoane cu care a discutat Reuters, oficialul respectiv a cerut să i se păstreze anonimatul, deoarece subiectul este sensibil.

Guvernul lui Trump insistă să revizuiască conţinutul şi modalitatea de realizare a achiziţiilor Pentagonului pentru articole diverse, de la software la avioane. Elon Musk, consilierul preşedintelui, a vizat avioanele de vânătoare cu echipaj, pe care le-a numit "depăşite", deoarece a început era dronelor - aeronavele fără pilot la bord. Unii experţi din domeniul apărării spun însă că sistemele de bruiaj inamice pot învinge vehiculele aeriene autonome, de aceea în luptă este nevoie de echipaje umane.

În prezent, US Navy dispune de circa 128 de avioane F/A-18, utilizate de la mijlocul anilor 1990.

Biroul de evaluare a costurilor din subordinea ministrului apărării Pete Hegseth intenţionează să taie finanţarea pentru dezvoltarea avioanelor din generaţia următoare şi să realoce către alte programe cele 454 de milioane de dolari primite pentru F/A-XX de la Congresul SUA în bugetul pentru anul fiscal 2025; informaţia provine de la doi manageri de nivel înalt din industrie şi de la un asistent din Congres, menţionează Reuters.

Independent de asta, Pentagonul se pregăteşte să ceară Congresului să nu aloce 500 de milioane de dolari pentru programul respectiv, sumă inclusă într-un proiect de lege pentru reconciliere în vederea accelerării dezvoltării noilor avioane de vânătoare, au afirmat aceleaşi trei surse.

Cele două reduceri ale finanţării şi posibila întârziere de trei ani nu au fost semnalate până acum. Aceste decizii au determinat marina militară şi mai mulţi membri importanţi ai Congresului să riposteze.

"Să nu îndrăzniţi să faceţi asta", a avertizat un manager din domeniu - însă tot sub rezerva anonimatului.

Pentagonul ar putea încă să îşi modifice poziţia faţă de eforturile respective şi să adopte liniile directoare ale Congresului privind finanţarea, a spus asistentul menţionat de Reuters ca sursă.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
Digi FM
Picase examenul de Bacalaureat 2025, dar după contestație aproape i s-a dublat nota. Eroarea care i-a dat...
Pro FM
Sean „Diddy” Combs rămâne în arest: de ce i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune și cât ar mai putea sta în...
Film Now
Charlize Theron nu vrea să audă de relații cu bărbați din industria filmului: "Doamne ferește! Nu e un lucru...
Adevarul
„Bântuiți de Labubu”. Dr. Mihai Craiu, avertisment despre „cocktailul toxic” asupra minții și sufletului...
Newsweek
Anunțul ministrului Muncii despre pensii care "lovește" în 4.000.000 pensionari...
Digi FM
VIDEO Bolidul lui Diogo Jota, doar un morman de cenușă! Lamborghini-ul în care se aflau atacantul de la...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui taur când este urmărit de doi jaguari. Animalul nu s-a lăsat deloc intimidat de feline
Film Now
Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile „picante” despre viața sa intimă...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...