Analiză Cum ar putea președinția lui Donald Trump să devină un eșec colosal și o victorie incredibilă în același timp (CNN)

Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump susține că este în discuții cu Beijingul cu privire la tarife, în ciuda dezmințirii informației din partea Chinei. Foto: Profimedia Images

Din multe puncte de vedere, al doilea mandat de președinte al lui Donald Trump se afundă deja în haos după o serie de erori, decizii controversate și o prăpastie uriașă care continuă să se extindă între obiectivele ambițioase pe care și le-a propus această administrație și capacitatea ei de a le îndeplini. Și, totuși, zeci de milioane de susținători ai lui Trump nu au ales un președinte tipic și nici nu judecă acțiunile eroului lor conform unor standarde tradiționale, scrie CNN. Așadar, întrebarea este ce fel de eveniment ar putea face ca aceste două realități să se ciocnească, pe măsură ce administrația de la Casa Albă depășește faza în care vrea să șocheze sistemul și intră în faza în care progresul înspre atingerea priorităților devine unul lent și anevoios?

Crizele extenuante care au apărut pe mai multe fronturi par să indice că administrația a eșuat în misiunea pe care și-a propus-o. Dar în timp ce Trump încearcă să distrugă structurile instituționale de acasă și de peste granițe, haosul în sine poate fi un indicator al succesului.

O posibilă recesiune economică, înspre care președintele american pare hotărât să conducă țara, ar putea distruge mirajul unei administrații cu multe reușite pe care Casa Albă îl cultivă în fiecare zi. Prețuri mai mari și joburi mai puține, până la urmă, reprezintă un eșec pe care nici democrații, nici republicanii nu au cum să îl confunde cu o realizare măreață.

Sau poate că va fi nevoie de o criză de securitate națională agravată de stilul volatil de conducere al lui Trump și de echipa sa incompetentă de politică externă ca să distrugă această iluzie.

Chiar și atunci, puterea pe care Trump o are asupra susținătorilor săi este atât de mare încât s-ar putea ca nimic să nu le mai schimbe părerea votanților din clasa de mijloc care l-au ajutat să fie reales.

Până la urmă, Trump este președintele care a convins milioane de oameni că alegerile corecte pe care le-a pierdut în 2020 au fost o hoție.

Însă, dacă Trump va reuși cumva să obțină un acord mai bun pentru producătorii americani prin războiul său comercial, el ar putea să justifice haosul în care a aruncat piețele financiare.

Dacă doctrina „America prima” reușește să convingă Europa să se apere singură și promisiunea președintelui de a face pace în Ucraina devine realitate, lumea s-ar putea să fie mai sigură.

Trump are nevoie disperată de niște reușite pentru administrația sa

Dar hybrisul amenință această administrație care a făcut ca deciziile exagerate ale președinților anteriori să pară inofensive prin comparație.

În ciuda cuvintelor de laudă ale membrilor cabinetului președintelui la adresa lui Trump și a victoriei sale în alegerile din 2024, votul în favoarea lui nu a fost unul copleșitor, iar majoritatea pe care republicanii o dețin în ambele camere ale Congresului este una destul de mică.

Este o platformă politică mult prea slabă pentru ambițiile lui Trump, care vrea în același timp să refacă sistemul geopolitic global și paradigma comerțului internațional, să transforme guvernul Statelor Unite și să distrugă centrele de putere ale vechii elite.

Președintele american are nevoie disperată de niște reușite în dreptul numelui său – și nu din cele care servesc doar bazei sale de votanți MAGA – pentru a-și susține credibilitatea.

Cu toate acestea, Trump nu a pretins niciodată că va încerca să facă pe placul întregului popor – mandatele sale au fost o lungă succesiune de încercări de a mulțumi grupul său de susținători de bază.

Dorința lui Trump de a avea puteri prezidențiale absolute îi îngrozesc pe criticii lui, dar milioane de americani au votat pentru asta.

Istoria va arăta dacă al doilea mandat al lui Trump va fi un succes sau nu, dar, până atunci, haosul pare că va fi la ordinea zilei. Nu trebuie uitat că acest președinte controversat poate arăta, în același timp, ca un eșec periculos pentru jumătate din țară și ca o victorie incredibilă pentru cealaltă jumătate.

Dacă America a fost vreodată unită de o viziune comună a realității, acum cu siguranță nu mai este cazul.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
George Simion a cedat nervos! Denise Rifai l-a confruntat fără milă, ce a făcut liderul AUR a lăsat...
Digi FM
Mesajul unui puști de 12 ani, diagnosticat cu autism, pentru George Simion, după ce l-a jignit pe Nicușor...
Pro FM
Ultimele cuvinte ale lui Avicii. Ce a scris Tim Bergling în jurnal, cu o zi înainte de a-și pune capăt vieții
Film Now
Cu părul cărunt și un costum masculin reinterpretat, Andie MacDowell a fost regina covorului de la Cannes...
Adevarul
Gigi Becali, inadvertențe pe bandă rulantă legate de accidentul în care a făcut praf o mașină cu limuzina de...
Newsweek
Pensiile pe luna iunie vin cu o mică întârziere. Se vor da și banii de la Mica Recalculare?
Digi FM
Ce avere are faimoasa Dua Lipa. Este cea mai tânără persoană dintre cei mai bogați britanici sub 40 de ani
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Scarlett Johansson, despre colaborarea cu Bill Murray și acuzațiile ce i-au fost aduse actorului: Viața l-a...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...