Donald Trump: „Eu sunt cel ales”

Data publicării:
President Trump Addresses American Veterans 75th National Convention
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Președintele american Donald Trump s-a declarat „cel ales” pentru a purta războiul comercial cu China. În aceeași conferință de presă, liderul de la Casa Albă a atacat prim-ministrul danez, evreii democrați și presa, potrivit The Guardian.

„Acesta nu este războiul meu comercial, este un război comercial care ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp înainte. Cineva trebuia să o facă”, a declarat Donald Trump, în faţa Casei Albe.

Această afirmație a fost făcută după o serie de critici la adresa precedesorilor săi, care în opinia sa au ignorat practicile comerciale incorecte ale Chinei.

Președintele american a spus privind în sus, către cer: „Eu sunt cel ales. Cineva trebuia să o facă, aşa că atac China. Atac China în privinţa comerţului şi ştiţi ceva? Câştigăm. Am fost pus aici de oameni. Am fost pus aici de oameni să fac o treabă grozavă. Şi asta fac”.

Donald Trump a spus că „niciun președinte” al SUA nu a făcut la fel de mult ca el pentru Israel

Donald Trump a declarat miercuri că „niciun preşedinte” al SUA nu a făcut la fel de mult ca el pentru Israel, fiind întrebat în legătură cu declaraţiile sale privind „marea neloialitate” a unor alegători evrei americani care au votat pentru democraţi şi care au fost considerate de unii ca fiind antisemite, relatează AFP.

„Sunt responsabil de lucruri formidabile pentru Israel”, a răspuns preşedintele republican unui jurnalist care l-a întrebat despre comentariile sale privind „neloialitatea” unor alegători evrei americani şi care a precizat în întrebarea sa că acest termen aminteşte de un „cunoscut clişeu antisemit”, scrie Agerpres.

Fără a răspunde acuzaţiilor de antisemitism, Donald Trump a insistat: „Niciun preşedinte nu se apropie să fi făcut atât cât am făcut eu'' pentru Israel.

Citând în special recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului precum şi a suveranităţii israeliene asupra părţii Golanului sirian anexate de Israel în 1981, miliardarul american i-a acuzat din nou pe unii parlamentari - între care Rashida Tlaib - că sunt „antisemiţi”.

„Ei sunt anti-Israel”, a adăugat el în timpul unei întâlniri cu presa în grădinile de la Casa Albă.

„În opinia mea, dacă votaţi pentru un democrat, sunteţi neloiali faţă de poporul evreu şi foarte neloiali faţă de Israel”, a reiterat el. „Democraţii s-au îndepărtat cu adevărat de Israel. Nu pot înţelege cum pot face asta”, a menţionat Trump.

Primele sale declaraţii făcute marţi seara cu privire la „marea neloialitate” a alegătorilor evrei care votează pentru democraţi i-au adus o serie de critici din partea unor asociaţii de luptă împotriva antisemitismului şi a parlamentarilor democraţi.

Potrivit acestora, declaraţiile făcute de Trump amintesc de stereotipul despre presupusa „dublă fidelitate” a evreilor, care nu ar fi „loiali” ţării în care trăiesc. Candidatul la Casa Albă şi senatorul Bernie Sanders a scris pe Twitter: „Sunt mândru că sunt evreu şi nu am nicio grijă cu privire la faptul de a vota pentru democraţi”.

În calitate de preşedinte, Donald Trump a adoptat o poziţie hotărâtă pro-israeliană, tăind asistenţa financiară pentru palestinieni şi mutând ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Funcţii importante din Partidul Democrat sunt deţinute de evrei proeminenţi. Sondajele de opinie au arătat că aproximativ 70% dintre evreii din SUA au votat cu democrata Hillary Clinton, contracandidata republicanului Donald Trump, la alegerile prezidenţiale din 2016, notează dpa.

Trump lansează noi atacuri la adresa statelor europene pe tema contribuţiilor proporţionale la NATO

Președintele SUA, Donald Trump, a reluat atacurile la adresa statelor europene pe tema contribuţiilor proporţionale la bugetul NATO, în mod particular menționând Danemarca, aparent în contextul refuzului categoric al acestei țări de a lua în considerare propunerea sa de vânzare a Groenlandei, potrivit MEDIAFAX.

„De consemnat, Danemarca este la doar 1,35% din PIB în privința contribuțiilor NATO. Este o țară înstărită și ar trebui să fie la 2%. Protejăm Europa și, totuși, doar opt dintre cele 28 de țări NATO sunt la 2%. Statele Unite sunt la un nivel mult, mult mai ridicat", afirmă liderul american, într-un mesaj postat miercuri seară pe Twitter.

„Datorită mie, aceste țări au fost de acord să plătească cu o sută de miliarde de dolari mai mult - dar totuși sunt departe de ceea ce ar trebui să plătească pentru incredibila protecție militară oferită", susține președintele SUA.

„NATO, foarte incorect pentru Statele Unite”, adăugat Donald Trump, care a postat și un grafic ce prezintă cât alocă fiecare stat membru al alianței pentru apărare.

În anul 2014, la summitul NATO din Țara Galilor, s-a convenit ca țările membre ale organizației să atingă, în interval de un deceniu, obiectivul de minimum 2% din PIB alocat pentru apărare.

Potrivit graficului, estimările pentru anul 2019 indică faptul că singurele țări NATO care îndeplinesc obiectivul NATO sunt SUA, Grecia, Estonia, Marea Britanie, România, Polonia, Letonia, Lituania.

Administraţia Donald Trump a criticat în repetate rânduri statele europene pe tema contribuțiilor, insistând ca toate ţările NATO să aloce 2% din PIB pentru apărare.

Editor web: Cristina Tudor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri