Donald Trump ordonă retragerea a peste 9.000 de militari americani din Germania. Decizia afectează grav stabilitatea NATO

Data actualizării: Data publicării:
militari americani în marș în timpul unui exercițiu militar
Foto: Facebook/US Department of Defense

Preşedintele Donald Trump a ordonat armatei americane retragerea a aproximativ 9.500 de soldaţi din Germania, conform declarațiilor, făcute sub protecția anonimatului, de către un înalt oficial american, informează Agerpres. Retragerea militarilor americani din regiune afectează unitatea NATO și este privită ca un semn de slăbiciune în fața atitudinii tot mai ostile a Moscovei, conform New York Times.

Decizia administrației Trump ar urma să reducă numărul militarilor americani dislocaţi în Germania la 25.000, de la 34.500 cât sunt în prezent.

Hotărârea este rezultatul unor luni de muncă ale generalului Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane şi nu are nicio legătură cu tensiunile recente dintre preşedintele Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel, care nu a fost de acord să participe la reuniunea G7 din această lună.

Citiți și:
Posibila retragere masivă a trupelor SUA provoacă îngrijorare în Germania: Relaţia germano-americană ar putea fi grav afectată

Un alt înalt oficial din administraţia americană a declarat că cei 9.500 de militari vor fi trimişi în Polonia şi „în alte ţări aliate”, în timp ce o parte se va întoarce acasă.

Retragerea militarilor, proiect la care administraţia americană a început să lucreze din septembrie anul trecut, a fost dispusă într-un memorandum semnat recent de consilierul de securitate naţională al preşedintelui Trump, Robert O'Brien.

Donald Trump face jocul lui Vladimir Putin. Retragerea militarilor americani slăbește NATO în fața Moscovei

Preşedintele Donald Trump a făcut presiuni asupra Germaniei pentru ca aceasta să crească cheltuielile destinate apărării şi a acuzat Berlinul că este un „captiv” al Moscovei din cauza dependenţei sale de importurile de energie ruseşti.

În prezent, trupele americane din Germania operează un foarte important spital militar la Ramstein. De asemenea, contingentul militar SUA din Germania este folosit pentru dislocarea rapidă de forțe americane pentru sprijinirea aliaților NATO din Europa și ca principal factor de descurajare a agresiunilor venite din partea Rusiei.

Conform New York Times, retragerea militarilor din Germania va include o escadrilă de avioane F-16 și mai multe unități de sprijin logistic ale armatei americane. Retragerea, cea mai semnificativă din timpul mandatului lui Donald Trump, nu este considerată a fi justificată, în condițiile în care Rusia nu a dat vreun semn de reducere a atitudinii sale ostile față de NATO.

De asemenea, retragerea forțelor americane va complica lanțul logistic și va afecta capacitatea de mobilizare rapidă a Alianței.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...