„După ce vezi un bebeluş în sevraj, nu o să-l uiţi niciodată”. Cum sunt tratați nou-născuţii dependenţi de droguri într-o creşă din SUA

Data publicării:
bebelus
O femeie însărcinată care a fugit printre gloanțe și a scăpat nevătămată dintr-o mașină care s-a răsturnat a născut un "copil minune". FOTO: Profimedia Images

O creşă din oraşul Phoenix, Arizona, tratează unele dintre cele mai vulnerabile victime ale crizei opioidelor din Statele Unite: nou-născuţii, relatează Reuters. Unitatea tratează bebeluşi cu sindrom de abstinenţă neonatală (NAS), o afecţiune similară cu sevrajul, care se dezvoltă atunci când nou-născuţii devin dependenţi de substanţele utilizate de mamele lor în timpul sarcinii.

Bebeluşii afectaţi de NAS pot să prezinte tremur necontrolat, contracţii musculare şi dificultăţi de respiraţie. „După ce vezi un bebeluş în sevraj, nu o să-l uiţi niciodată”, a declarat pentru Reuters Tara Sundem, directoare executivă a clinicii Hushabye Nursery.

Nou-născuţii afectaţi de NAS tind să tânjească după întunericul şi atmosfera liniştită din uter, aşa că în camerele de la Hushabye ei sunt ţinuţi în mod intenţionat în întuneric, la adăpost de lumină puternică şi de agitaţie, scrie Agerpres.

Creşa are 12 camere private cu un pat pentru părinţi, în care aceştia pot dormi în timp ce copilul lor trece prin procesul de detoxifiere, dar şi un pătuţ special, care îl ajută pe acesta din urmă să se calmeze.

În timp ce în spital nu este neobişnuit ca bebeluşii afectaţi de NAS să fie ţinuţi 21 de zile, la Hushabye ei petrec aproximativ opt zile.

Creşa de detoxifiere poate trata întreaga familie sub un singur acoperiş, cu sprijin individual din partea îngrijitorilor.

„Dacă nu aş fi întâlnit Hushabye, habar n-aş fi avut habar ce însemna NAS”, a spus Clarissa Collins, care a trecut prin program împreună cu fiica ei nou-născută. „Nu ştiam la ce să fiu atentă, cum să am grijă de bebeluşul meu”, a adăugat ea. Collins îi ajută acum pe alţii care se confruntă cu aceeaşi problemă şi lucrează ca specialistă în sprijin reciproc în cadrul clinicii.

Conform datelor Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, numărul bebeluşilor afectaţi de NAS a crescut cu 82% la nivel naţional din 2010 până în 2017.

În 2020, aproximativ şase nou-născuţi au fost diagnosticaţi cu NAS la fiecare 1.000 de spitalizări.

Numărul deceselor asociate abuzului de opioide în rândul americanilor a crescut în timpul pandemiei de COVID-19 - inclusiv în urma utilizării puternicului analgezic sintetic fentanil - exacerbând o criză deja tragică şi costisitoare la nivel naţional.

Supradozele care au implicat abuzul de opioide sintetice, în principal fentanil, au ucis peste 70.000 de persoane în SUA în 2021, potrivit datelor CDC.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...