Analiză Economia mondială resimte dur impactul tarifelor lui Donald Trump. Cum au fost afectate marile companii

Data actualizării: Data publicării:
EU Responds to US Steel and Aluminium Tariffs
UE a căzut de acord asupra tarifelor reciproce pentru SUA. Foto: Profimedia

Tarifele vamale impuse de președintele american Donald Trump blochează roțileeconomiei mondiale care, timp de decenii, a beneficiat de un comerț previzibil și relativ liber. Săptămâna trecută, multinaționalele, dar și jucătorii de nișă din domeniul comerțului electronic și-au redus obiectivele privind vânzările din acest an, au avertizat cu privire la reducerea locurilor de muncă și și-au revizuit planurile de afaceri, în timp ce marile economii și-au revizuit, de asemenea, în scădere perspectivele de creștere, arată Reuters.

Deși piețele financiare pariază că SUA și China se vor retrage din războiul comercial, iar Trump va încheia înțelegeri pentru a evita creșterea tarifelor pentru alte state, incertitudinea pură cu privire la finalul acestui război a devenit un factor major de reevaluare a strategiei pentru mulți actori economici, la nivel mondial.

Politica tarifară a SUA este un șoc negativ serios pentru lume, pe termen scurt”, a declarat Isabelle Mateos y Lago, economist șef de grup la banca franceză BNP Paribas.

„Scopul final al tarifelor americane ar putea fi mai îndepărtat și la un nivel mai ridicat decât se credea anterior”, a spus ea, referindu-se la tarifele globale americane, stabilite în prezent la un nivel de bază de 10%, alături de taxe mai mari, specifice sectorului, pentru produse precum oțelul, aluminiul și automobilele.

Beijingul a declarat vineri că evaluează o ofertă din partea Washingtonului de a purta discuții cu privire la tarifele americane de 145%, la care a răspuns cu taxe de 125%. Administrația Trump a sugerat, de asemenea, că este aproape de acorduri cu țări precum India, Coreea de Sud și Japonia pentru a evita impunerea unor tarife suplimentare în următoarele săptămâni.

Între timp, companii precum producătorul suedez de electrocasnice Electrolux, și-a redus perspectivele, în timp ce Volvo Cars, producătorul de dispozitive informatice Logitech și gigantul în domeniul băuturilor Diageo și-au abandonat obiectivele pentru acest an, din cauza incertitudinii creată de tarifele vamale americane.

În plus, eliminarea, săptămâna trecută, a regimului „de minimisde scutire de taxe vamale pentru pachetele de comerț electronic în valoare de mai puțin de 800 de dolari pentru produsele din China acționează ca „o lovitură de ciocan pentru mulți jucători mai mici de pe piața globală.

 „Trecem de la zero la 145%, ceea ce este cu adevărat insuportabil pentru companii și pentru clienți, a declarat Cindy Allen, CEO al Trade Force Multiplier, o companie de consultanță în domeniul comerțului mondial. „Am văzut o mulțime de întreprinderi mici și mijlocii alegând să iasă complet de pe piață.

O rază de speranță

Perspectivele tarifare au determinat Banca Japoniei să își reducă previziunile de creștere săptămâna trecută, în timp ce tensiunile comerciale au fost citate de specialiști în revizuirea în scădere a perspectivelor de creștere pentru Țările de Jos și regiunea Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

În timp ce măsurătorile oficiale ale activității din economiile de vârf încă nu au ajuns din urmă starea de spirit pesimistă, la nivel global, aceasta apare în sondajele atent urmărite ale directorilor de achiziții din fabricile din întreaga lume.

Un astfel de sondaj a arătat, săptămâna trecută, că activitatea fabricilor din China s-a contractat în aprilie în cel mai rapid ritm din ultimele 16 luni, în timp ce un sondaj similar din Regatul Unit a arătat că exporturile fabricilor britanice au scăzut luna trecută în cel mai puternic ritm din ultimii aproape cinci ani, potrivit Reuters.

Economiștii s-au grăbit să avertizeze că rezultatele mai bune din Germania, țară axată pe exporturi, s-ar putea datora, în mare parte, faptului că fabricile și-au concentrat activitatea mai intens înainte ca tarifele să intre în vigoare.

„(n.r. Acest lucru) înseamnă că ar putea exista o reacție negativă în lunile următoare”, a avertizat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

Deocamdată însă, majoritatea economiștilor consideră manevra tarifară a lui Trump un „șoc al cererii” pentru economia mondială care, prin scumpirea importurilor pentru întreprinderile și consumatorii americani, va reduce activitatea în alte segmente.

Partea bună ar fi că acest lucru reduce presiunile inflaționiste și, astfel, va oferi băncilor centrale din alte zone o mai mare marjă de manevră pentru a stimula economia, prin reduceri ale ratelor dobânzilor - lucru de care Banca Angliei va profita în această săptămână, mai arată Reuters.

Dar ceea ce analiștii economici așteaptă încă să se întâmple este ca încercarea lui Trump de a reechilibra sistemul comercial în favoarea Americii să determine, în cele din urmă, alte state să își relanseze propriile economii: de exemplu, dacă China ia măsuri de stimulare a economiei sale interne sau dacă țările din zona euro elimină barierele care încă reprezintă piedici pentru piața unică. 

Editor : C.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce i-au făcut lui Piedone la finalul percheziției. Șeful ANPC și-a ieșit din minți: „Mă lăsați să..
Digi FM
Oana Roman, mesaj emoționant pentru tatăl său, Petre Roman, la împlinirea a 79 de ani: „Ce privilegiu imens...
Pro FM
Lady Gaga, complet nemachiată pe scenă în Las Vegas. Imaginile inedite cu artista sunt acum virale
Film Now
Jane Fonda, despre relația complicată cu tatăl său, actorul Henry Fonda: „Nu-l mai văzusem așa. A fost...
Adevarul
Secretele celei mai apreciate cetăți din România. Străinii rămân uimiți: „Acest oraș este subestimat față de...
Newsweek
600.000 pensionari pierd 6000 lei la pensie. Mica recalculare amânată un an. Ministrul muncii anunță
Digi FM
Unde ar putea fi înmormântat Felix Baumgartner. Familia cere discreție totală la ceremonie
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Katie Holmes și Joshua Jackson, mișcare surpriză la 22 de ani de la finalul „Dawson's Creek”. Fanii, uluiți...
UTV
Mihaela Rădulescu, devastată de moartea lui Felix Baumgartner: „Sunt pierdută fără el. A murit făcând ceea ce...