Imprevizibilitatea SUA în era Trump. Preşedintele american mai scoate ţara dintr-un important tratat internaţional

Data publicării:
President Trump Delivers Remarks In Central Florida
FOTO: Joe Raedle/Getty Images

Administraţia Trump ar urma să anunţe că scoate SUA din tratatul „Open Skies”, tratatul care stabilește un regim de zbouri fără armament peste teritoriile a 34 de state, pentru a se promova deschiderea și transparența forțelor și activității militare, relatează CNN.

Decizia de a părăsi tratatul (din care Statele Unite fac parte din 1992), ar putea afecta capacitatea armatei americane de a efectua verificări ale spaţiului aerian rusesc şi ale spaţiilor aeriene ale celorlalte ţări.

Tratatul a fost semnat pentru a promova controlul armamentului şi pentru a reduce tensiunile legate de înarmare între state prin transparentizarea forţelor şi activităţii lor militare.

Conform Departamentului de Stat, tratatul a fost gândit „pentru a îmbunătăţi înţelegerea mutuală între participanţi şi a le oferi, indiferent de mărime, un rol direct în acumularea de informaţii legate de forţele lor militare şi de activităţile care au legătură cu acestea”.

Open Skies” e unul dintre nenumăratele tratate şi angajamente pe care Trump le încalcă sau părăseşte de când a venit în funcţie. În trecut, SUA condusă de Trump s-a retras din Tratatul Forţelor Nucleare pe care îl semnase cu Rusia, încheind unul dintre cele mai importante acorduri privind oprirea proliferării armamentului nuclear de la finalul Războiul Rece până astăzi.

Anterior, Trump a părăsit Acordul Climatic de la Paris şi a renunţat la un tratat semnat de predecesorul său care asigura denuclearizarea Iranului. Cel mai recent, Trump şi-a trădat aliaţii kurzi din Orientul Mijlociu, permiţând Turciei să înceapă o ofensivă împotriva lor, despre care mulţi analişti spun că va duce la epurare etnică în regiune.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri