Marile firme din SUA, obligate să-și vaccineze sau să-și testeze săptămânal angajații. Noul plan de măsuri anti-COVID al lui Joe Biden

Data publicării:
joe biden avertizeaza cu degetul
Președintele american Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Vaccinul anti-Covid sau un test săptămânal de depistare a bolii va fi obligatoriu în companiile americane care au mai mult 100 de angajaţi, a anunțat joi Casa Albă, în condițiile în care preşedintele Joe Biden a prezentat un nou plan de combatere a pandemiei. De asemenea, vaccinarea va fi obligatorie pentru toți angajații statului federal.

Circa 100 de milioane de americani - adică aproape două treimi din forța de muncă americană - va trebui să se conformeze noilor condiții, relatează CNN.

„Am fost răbdători, dar răbdarea noastră s-a terminat, iar refuzul dumneavoastră (de a vă vaccina - n.r.) ne-a costat pe toți”, s-a adresat Joe Biden, pe un ton aspru, celor care încă refuză să se vaccineze.  Președintele a spus că America celor vaccinați devine din ce în ce mai „frustrată” din cauza acelor persoane care nu au făcut încă vaccinul și care alimentează răspândirea virusului.

În centrul noului plan al lui Biden se află ideea de a cere tuturor companiilor cu peste 100 de angajați să se asigure că lucrătorii lor sunt fie vaccinați, fie testați o dată pe săptămână. Firmele riscă amenzi de până la 14.000 de dolari pentru fiecare angajat, dacă nu se conformează, și sunt obligate să acorde timp liber plătit celor care vor să se vaccineze.

Vaccinare obligatorie pentru toți angajații guvernamentali

Joe Biden a semnat și un ordin executiv prin care toți angajații guvernamentali vor fi obligatoriu vaccinați împotriva Covid-19, eliminându-se soluția alternativă de a fi supuși unor teste periodice. Același standard se va aplica și angajaților din companii care fac afaceri sub contract cu guvernul federal. Angajații federali vor avea la dispoziție 75 de zile pentru a se vaccina sau riscă să fie concediați.

De asemenea, circa 300.000 de profesori din cadrul programelor federale „Head Start” vor fi obligatoriu vaccinați, iar guvernatorilor - care dețin competențele în acest sens la nivel local - li s-a cerut să solicite vaccinarea profesorilor și a personalului școlar.

Joe Biden a mai anunțat că cei 17 milioane de angajați din domeniul sanitar din unitățile care primesc fonduri prin Medicare și Medicaid trebuie să fie complet vaccinați. Este vorba despre spitale, centre de îngrijire și centre de dializă din întreaga țară.

„Dacă încălcați regulile, fiți pregătiți să plătiți!”

Testarea rapidă se va extinde, mai ales în condițiile în care elevii și angajații revin din vacanță. Producția de teste rapide va fi stimulată prin invocarea unei legi din timpul războiului, The Defense Production Act, prin care companiile erau obligate să fabrice produse esențiale.

De asemenea, Biden a cerut marilor centre de divertisment să solicite dovada vaccinării sau teste negative pentru clienții care doresc să intre. La rândul său, Administrația pentru Siguranța Transporturilor va dubla amenzile aplicate pasagerilor care refuză să poarte măști în avioane.

„Dacă încălcați regulile, fiți pregătiți să plătiți și, apropo, arătați puțin respect”, a spus președintele, criticând incidente recente de „furie” îndreptată împotriva personalului de pe avioane.

De ce Joe Biden adoptă un ton mai dur

Noile reguli reprezintă cele mai dramatice măsuri luate până în prezent pentru a accelera vaccinarea, în condițiile în care persistă ezitarea în rândul anumitor grupuri din populație.

Oficialii administrației Biden sunt conștienți, pe de altă parte, că obligarea marilor angajatori de a-și vaccina sau testa regulat personalul ar putea fi contestată în instanță, dar spun că au vrut să ofere o acoperire legală pentru acele întreprinderi care doresc să le ceară angajaților să se vaccineze. 

Noile reguli intervin în condițiile în care  varianta Delta a provocat noi creșteri ale numărului de spitalizări și decese, în special în zonele în care ratele de vaccinare rămân scăzute.

Schimbările intervin, pe de altă parte, într-un context în care popularitatea lui Joe Biden a scăzut în ultimele săptămâni, americanii fiind nemulțumiți, printre altele, de modul în care a gestionat pandemia. Încheierea pandemiei s-a numărat printre promisiunile sale de campanie, iar consilierii de la Casa Albă consideră că va fi esențial îndeplinirea acestui obiectiv pentru succesul președinției sale.

Șeful Casei Albe a recunoscut că noile măsuri de combatere a pandemiei nu vor oferi o soluție rapidă. Noile reguli ar urma să intre în vigoare în următoarele săptămâni.

Astfel, planul lui Biden de combatere a pandemiei se bazează pe șase direcții principale: vaccinarea; protejarea vaccinaților prin injecții de rapel; menținerea școlilor deschise; creșterea numărului de teste și obligativitatea folosirii măștilor; protejarea redresării economice; îmbunătățirea îngrijirii celor care suferă de Covid-19.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri