O instituție a guvernului SUA a cheltuit milioane de dolari ca să facă experimente pe pisici

Data actualizării: Data publicării:
pisica in cusca, supusa unor experimente
Imagini tulburătoare cu pisici supuse experimentelor. Sursa foto: whitecoatwaste.org

Departamentul american pentru Veterani (VA) a cheltuit milioane de dolari pe teste de laborator efectuate pe pisici în trei locații pe teritoriul Statelor Unite, inclusiv un laborator secret de la Spitalul West Los Angeles VA, dezvăluie CBS. O asociație de protecție a animalelor, White Coat Waste Project, a dat în judecată Departamentul, pentru a obține fotografii și documente de la aceste experimente.

"Acestea sunt pisici sănătoase, cumpărate de VA de la pet shop-uri din banii noștri din taxe, duse în laborator, încuiate în cuști mici, mutilate, torturate, injectate cu chimicale, asfixiate, iar apoi omorâte și disecate", a declarat Justin Goodman, vicepreședinte al asociației White Coat Waste Project.

Fotografiile prezintate de asociație arată pisici legate la monitoare electronice, cu electrozi implantați, care în cele din urmă sunt omorâte în numele științei.

Artemis, o pisică de un an, este descrisă în documente ca o pisică prietenoasă și curioasă, care toarce. Ea a fost supusă unei proceduri denumite implant în cap, în cadrul căreia medicii au făcut găuri în craniul ei pentru a cerceta tipare de somn. 

După trei ani de teste studiul a fost finalizat, iar Artemis eutanasiată, arată documentele, potrivit CBS.

"Exploatează veteranii pentru a obține bani ca să tortureze pisici. Asta se întâmplă aici. Este imposibil de justificat așa ceva", a mai spus Justin Goodman.

5 milioane de dolari pe experimente pe pisici

Instituția a fost chemată anul trecut în față Congresului să explice experimentele și a recunoscut că a cheltuit aproape 5 milioane de dolari din bani publici numai pe experimentele de la laboratorul West Los Angeles.

VA pretinde că experimentul aduce beneficii veteranilor, pentru că tulburările de somn sunt asociate cu multe dintre consecințele experienței de război, inclusiv tulburarea de stres post traumatic.

"Sunt năucită că putem combate o pandemie cu un cod, dar ei trebuie să tortureze o pisică pentru a studia niște tipare de somn", a spus Madeline Bernstein, președinta filialei din Los Angeles a Societății pentru Prevenirea Cruzimii împotriva Animalelor.

Nici ea, nici Goodman nu cred că aceste studii au vreun beneficiu pentru veterani.

"Cei mai mulți medici vor spune că studiile care se fac pe creierul pisicii nu pot fi replicate pe creierul uman", a mai arătat Bernstein.

Lege pentru stoparea experimentelor

După ancheta Congresului, Departamentul pentru Veterani a declarat că va încheia experimentele secrete în cursul acestui an, dar Justin Goodman se îndoiește.

"Din experiența noastră cu ei, știm că trebuie să fim foarte circumspecți cu ceea ce spun."

Congresul a inițiat un proiect de lege (CATS Act) care va interzice orice experiment pe pisici care nu este necesar, finanțat din banii contribuabililor și condus de Departamentul Veteranilor. Legea vine să completeze alte inițiative, inclusiv PUPPERS Act, care își propune să interzică toate testele pe animale, care nu sunt necesare, efectuate de Departamentul pentru Veterani.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri