Tensiune în creștere. SUA îl pun pe ministrul iranian de externe pe lista sancțiunilor

Data actualizării: Data publicării:
Mohammad Javad Zarif
Mohammad Javad Zarif Foto: Guliver/Getty Images

Statele Unite au impus, miercuri, sancțiuni ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, vizându-l astfel pe principalul purtător de cuvânt al Teheranului în Occident, ceea ce ar putea afecta șansele negocierilor diplomatice pe fondul creșterii tensiunilor dintre cele două țări, scrie Mediafax.

Potrivit Agerpres, sancţiunile prevăd îngheţarea tuturor activelor pe care Mohammad Javad Zarif le-ar deţine în SUA şi interzice orice tranzacţie cu el, a precizat Departamentul american al Trezoreriei într-un comunicat. De asemenea, Washingtonul va încerca să împiedice călătoriile în străinătate ale lui Mohammad Javad Zarif, dar nu îl va opri să participe la activităţile ONU de la New York, a precizat Casa Albă.

„Motivul SUA de a mă sancţiona este că sunt purtătorul de cuvânt al Iranului în toată lumea. Adevărul este într-adevăr atât de dureros? Nu are niciun efect asupra mea sau a familiei mele, deoarece nu am proprietăți sau interese în afara Iranului. Vă mulțumesc că m-ați considerat o amenințare atât de mare pentru agenda dvs”, a reacționat Javad Zarif pe Twitter.

Şeful diplomaţiei iraniene a fost educat în SUA, notează agenția germană dpa, citată de Agerpres.

Cum își justifică SUA decizia

„Această decizie reprezintă un nou efort de a priva regimul iranian de resurse destinate terorismului şi opresiunii poporului iranian”, a comentat la rândul său şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo. „În loc să utilizeze preţioasele resurse ale Iranului pentru a investi în poporul său mândru şi curajos, regimul facilitează şi susţine terorismul, încarcerează şi torturează iranieni nevinovaţi, alimentează conflictele internaţionale şi, în ultimele săptămâni, şi-a extins programul nuclear”, a mai spus secretarul de stat al SUA. „Dl. Zarif, care este un înalt responsabil al regimului căruia îi face apologia, este de ani de zile complice al acestor activităţi nefaste”, a mai spus Pompeo.

Un oficial american a dat, totuși, asigurări, sub acoperirea anonimatului, că administrația Trump nu închide ușa potențialelor discuții pe teme nucleare cu Iranul prin sancționarea ministrului de Externe, Mohammad Javad Zarif, pe care îl consideră, de altfel, un factor de decizie prea puțin semnificativ. De altfel, ulterior, Administraţia Trump a anunțat că va extinde cu 90 de zile scutirile de sancţiuni pentru programul nuclear civil iranian. Consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, a spus că SUA vor extinde scutirile pentru cinci programe, pe care le vor monitoriza atent.

Mohammad Javad Zarif a fost o figură importantă în acordul nuclear iranian din 2015 convenit sub administrația președintelui Barack Obama cu Teheranul și alte puteri mondiale. Președintele Donald Trump a scos însă Statele Unite din acord, anul trecut.

Tensiunile dintre Washington și Teheran au sporit în ultimele luni după atacuri asupra unor petroliere în Golful Persic, atacuri pentru care Statele Unite au dat vina pe Iran. De asemenea, o dronă americană doborâtă de Iran a determinat pregătiri în SUA pentru un atac aerian iminent, ca represalii, dar Donald Trump a oprit operațiunea în ultima clipă.

Rusia și Iranul, exerciții militare în Strâmtoarea Ormuz

Noile evoluții în criza apărută între Occident și Iran intervin în condițiile în care Teheranul a semnat săptămâna aceasta cu Moscova un protocol de cooperare militară care include posibilitatea efectuării de exerciţii navale comune în Strâmtoarea Ormuz.

„Statul Major al armatei iraniene şi Ministerul rus al Apărării au semnat un memorandum de acord în scopul intensificării relaţiilor bilaterale”, a anunţat marţi Hossein Khanzadi, comandantul Forţelor Navale iraniene. Documentul a fost semnat în cursul unei vizite efectuate de Hossein Khanzadi în Rusia.

„Este vorba de primul protocol de acord de acest tip şi poate fi considerat drept o avansare a relaţiilor dintre Teheran şi Moscova în materie de apărare”, a precizat Khanzadi.

Protocolul de cooperare prevede intenţia Rusiei şi Iranului de a consolida cooperarea militară, inclusiv prin organizarea de exerciţii militare comune.

Comandantul Forţelor Navale iraniene a anunţat că Rusia şi Iranul vor organiza „curând” exerciţii navale în Oceanul Indian şi în Strâmtoarea Ormuz.

Unde pot duce tensiunile apărute între Occident și Iran

Gardienii Revoluţiei din Iran, trupele de elită ale regimului, au anunţat, săptămâna trecută, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz, în replică la oprirea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan”. Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută trimiterea de nave militare în zona Golfului Persic, pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic, în contextul tensiunilor cu Iranul. Londra a anunţat că va încerca să creeze o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic.

Citiți și: România ar putea participa la misiunea navală europeană din Golful Persic

Germania a respins solicitarea SUA de a participa la misiunea navală împotriva Iranului

Incidentele maritime au intervenit într-un moment sensibil, amplificând criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul iranian din largul Gibraltarului a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât drona militară americană.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri