Un grup de congresmeni democrați au retras o scrisoare în care îi cereau imperativ lui Joe Biden să negocieze direct cu Putin

Data publicării:
Representative PRAMILA JAYAPAL (D-WA) speaking at a press conference
Pramila Jayapal, lidera grupării Progressive Caucus din Partidul Democrat. Foto: Profimedia

Un grup de democrați de stânga din Congresul american au retras o scrisoare adresată luni președintelui Joe Biden, în care îi cereau să negocieze cu Rusia pentru pace în Ucraina. Gruparea Progressive Caucus din cadrul Partidului Democrat susține că mesajul a fost interpretat greșit ca fiind în aceeași linie cu reticența tot mai mare a republicanilor de a continua trimiterea de ajutoare către Ucraina, scrie BBC.

Democrata Pramila Jayapal, lidera grupării Progressive Caucus, a spus că mesajul a fost conceput „în urmă cu mai multe luni” și că echipa ei l-a publicat fără a fi „verificat”.

Scrisoarea - care poate fi consultată aici - este datată 24 octombrie 2022 și poartă semnătura a 30 de membri democrați ai Congresului, inclusiv Pramila Jayapal. Potrivit BBC, scrisoarea a fost semnată în luna iunie.

În scrisoare, semnatarii îi cer imperativ președintelui Joe Biden să negocieze direct cu Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina, lucru care a fost perceput ca o subminare a administrației de la Casa Albă, care a declarat în mod repetat că Moscova nu este interesată de calea diplomatică.

În replică, reprezentanții Casei Albe au arătat că diplomația este posibilă doar dacă toate părțile sunt pregătite să negocieze, ceea ce nu este cazul în acest moment.

„O ramură de măslin pentru un criminal de razboi”

Congresmenul democrat Jake Auchincloss a denunțat scrisoarea ca fiind „o ramură de măslin pentru un criminal de razboi care pierde războiul”, trimitere la Vladimir Putin.

Un membru al grupării Progressive Caucus, Ruben Gallego, care nu a semnat scrisoarea, a spus: „Rusia nu recunoaște calea diplomației, ci doar calea forței. Dacă vrem ca Ucraina să continue ca stat liber și democratic, trebuie să susținem lupta ei”.

Pramila Jayapal a declarat marți că ea sprijină în continuare soluția „diplomației” pentru încheierea războiului.

Ea a spus că momentul publicării scrisorii „a fost confundat cu opoziția republicană”. „Este o confuzie de data aceasta”, a mai afirmat ea.

Pramila Jayapal îi acuză pe republicani că plănuiesc retragerea sprijinului financiar și militar către Ucraina dacă vor câștiga majoritatea în Congres la alegerile de luna viitoare.

Cine a mai semnat scrisoarea

Congresmenul republican Kevin McCarthy a avertizat la începutul acestei luni că, dacă partidul lui preia puterea în noiembrie, nu va exista „un cec în alb” pentru Ucraina.

Printre ceilalți semnatari ai scrisorii se numără Alexandria Ocasio-Cortez, o figură proeminentă a aripii de stânga a partidului, sau Jamie Raskin, care a jucat un rol principal în eforturile democraților de a-l investiga pe fostul președinte Donald Trump.

Jamie Raskin a dezavuat marți scrisoarea într-o declarație în care a condamnat Rusia ca fiind un „centru mondial al urii anti-feministe, ani-gay, anti-trans (gender)”. El a lăudat forțele ucrainene că au recrutat femei și „minorități sexuale”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri