Suma uriașă pe care o cheltuiește guvernul Columbiei pentru a duce în străinătate hipopotamii lui Pablo Escobar

Data publicării:
hipopotami intr-un tarc
Suma uriașă pe care o cheltuiește guvernul Columbiei pentru a duce în străinătate hipopotamii lui Pablo Escobar: Foto: Profimedia

Columbia va cheltui 3,5 milioane de dolari pentru a transfera în străinătate 70 din hipopotamii care i-au aparținut baronului drogurilor Pablo Escobar, relatează The Guardian.

Acesta a adus un număr mic de animale din Africa în Columbia la sfârșitul anilor 1980. Dar după moartea sa, în 1993, animalele au fost lăsate să hoinărească liber într-o zonă fierbinte și mlăștinoasă din departamentul Antioquia, unde autoritățile de mediu nu au reușit să le țină sub control numărul.

Autoritățile au spus că intenționează să captureze și să scoată din țară aproape jumătate dintre hipopotami în lunile următoare. 10 dintre ei vor ajunge în Sanctuarul Ostok din nordul Mexicului, iar alți 60, la un sanctuar din India.

„Întreaga operațiune ar trebui să coste în jur de 3,5 milioane de dolari”, a spus Ernesto Zazueta, proprietarul Sanctuarului din Ostok.

Zazueta și guvernatorul local al regiunii columbiene care găzduiește hipopotamii spun că intenționează să atragă animalele cu momeală în țarcuri, unde vor rămâne închise până când vor fi puse în lăzi speciale pentru transfer.

După ce hipopotamii au rămas liberi, după moartea lui Escobar, guvernul nu a reușit să îmblânzească populația în plină expansiune.

În 2009, autoritățile au încercat să eutanasieze animalele, dar s-au oprit după ce o fotografie macabră a provocat indignare la nivel național. Este programată o operațiune de sterilizare, dar hipopotamii se reproduc mai repede decât îi pot găsi, prinde și castra experții locali.

De la cei patru hipopotami inițiali care au fugit de pe proprietatea lui Escobar, există astăzi aproximativ 130 de animale - cea mai mare populație din afara Africii. Fără prădători naturali care să-i țină sub control, populația lor va continua să crească exponențial. Un studiu a estimat că până în 2034 se va ajunge la 1.400 de hipopotami.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri