Sute de incendii din Canada sunt scăpate de sub control. Fumul s-a răspândit în SUA și a provocat cel mai toxic aer din istorie

Data publicării:
incendiu de padure in canada
Sute de incendii din Canada sunt scăpate de sub control. Foto: Profimedia

Pompierii din Canada continuă să lupte cu sute de incendii care fac ravagii în toată țara. Fumul s-a răspândit în SUA, unde se înregistrează cel mai toxic aer de zeci de ani – chiar din istorie în unele orașe -, iar ma multe evenimente în aer liber au fost anulate, relatează The Guardian și BBC.

Peste jumătate din cele 414 incendii din toată țara sunt scăpate de sub control, a spus ministrul pentru situații de urgență, Bill Blair. Aceasta, în condițiile în care cele mai calde și secetoase luni ale verii abia urmează să vină.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au propus Canadei să trimită aproape 300 de pompieri care să lupte împotriva incendiilor de pădure care fac ravagii, potrivit News.ro.

„Suntem solidari cu Canada împotriva teribilelor incendii de pădure. Canada a cerut UE o susţinere prin Mecanismul Protecţiei Civile, iar noi răspundem prompt”, a anunțat președinta CE, Ursula von der Leyen.

„Franţa, Portugalia şi Spania au propus să trimită peste 300 de pompieri. Ajutoare suplimentare vor fi trimise”, a adăugat ea.

Regiunea Québec este afectată de incendii „istroice” - după provinciile Alberta (vest) şi Nova Scotia (est) în timp ce fumul afectează Statele Unite, până la New York și Washington, unde poluarea a ajuns la cote istorice.

Situaţia este considerată „excepţională” de către autorităţile canadiene, prin numărul de hectare arse în această perioadă a anului.

De altfel, Canada se confruntă cu un an fără precedent. Aproximativ 2.300 de incendii de pădure au avut loc de la începutul lui 2023, iar aproximativ 3,8 milioane de hectare au fost arse, un nivel peste media ultmelor decenii.

Paul Kovacs, directorul executiv al Institutului pentru Reducerea Pierderilor Catastrofale de la Universitatea Western, a declarat că țara înregistrează, în ultima vreme, două vârfuri ale incendiilor: unul la sfârșitul verii și unul în primăvară.

„Când zăpada se topește devreme primăvara, iar vremea caldă și uscată vine foarte devreme, există această fereastră de vulnerabilitate”, a spus el.

„Incendiile de primăvară sunt mult mai multe decât acum 20 sau 30 de ani. Și, deși s-ar putea să fim puțin liniștiți în săptămânile următoare, va urma o nouă perioadă dificilă”, a spus el.

Peste 20.000 de canadieni au fost evacuaţi în întreaga ţară, dintre care peste jumătate în Quebec, unde Guvernul se pregătea de evacuarea altor 4.000 de oameni.

Nancy Desaulniers a scris pe Facebook că, la fel ca alţi 7.500 de rezidenţi, a fost evacuată miercuri din oraşul Chibougamau, în nordul provinciei, împreună cu partenerul său şi doi câini husky.

„Am decis să plecăm cu vaporul, ceea ce ne-a permis să luăm lucruri importante pentru noi”, declara ea, temându-se că poate pierde totul.

Cel mai toxic aer din istorie la Washington. Aerul e greu de respirat în multe orașe din SUA

Fumul de la incendiile de vegetație din Canada s-a răspândit și deasupra Statelor Unite. În mai multe orașe americane, evenimentele în aer liber au fost interzise. Zeci de milioane de oameni din SUA sunt sub alertă de poluare a aerului.

Milioane de oameni sunt fost sfătuiți să poarte măști de protecție în exterior din cauza nivelului nociv al călității aerului.

Zone importante de pe coasta de Est a SUA, precum Philadelphia, Jersey City (New Jersey) și New Haven (Connecticut) sunt în continuare colorate în roșu pe harta indexului poluării.

La New York și Washington DC se înregistrează cel mai toxic aer din istoria recentă. Locuitorilor acestor orașe, precum și celor din Philadelphia, Chicago și Boston li s-a cerut să rămână în case.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita