Szijjarto s-a dus în vizită în Belarus „să menţină comunicarea deschisă” deși UE nu-l recunoaște pe Lukașenko ca președinte legitim

Data publicării:
Peter Szijjarto cu ministru bielorus de externe
Peter Szijjarto cu ministru bielorus de externe. Foto: Profimedia Images

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a mers, luni, într-o vizită oficială în Belarus despre care pretinde că este menită să „menţină canalele de comunicare deschise”, relatează Reuters.

Szijjarto a scris, într-un mesaj pe Facebook, că în discuţiile purtate la Minsk va susţine poziţia Ungariei, aceea de a „încerca să se ajungă la pace în Ucraina”.

„Desigur că mulţi mă vor ataca pentru această vizită, dar poziţia noastră este clară: canalele de comunicare trebuie menţinute deschise”, a spus Szijjarto. „Fără aceasta, nu aş putea transmite mesajul unui apel pentru pace”, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Vikor Orban se numără printre liderii europeni care au refuzat să ofere arme Ucrainei după ce rușii au invadat-o în februarie anul trecut, susținând că doreşte „să țină Ungaria în afara războiului”. Orban a cerut, în mod repetat, o încetare a focului și negocieri de pace între ruși și ucraineni, preluând de multe ori principalele teme de propagandă ale Kremlinului. El se opune, de asemenea, sancțiunilor impuse Rusiei, despre care spune că afectează mai mult economiile europeană decât pe cea rusă.

Vizita lui Szijjarto vine în ciuda faptului că Uniunea Europeană nu-l recunoaște pe dictatorul bielorus, Aleksandr Lukașenko, ca președinte legitim al acestei țări, ca urmare a alegerilor trucate de acum doi ani și jumătate, în urma cărora Lukașenko, cel mai apropiat aliat al lui Putin, a reprimat cu brutalitate protestele împotriva regimului său și continuă să acționeze violent împotriva oricărei forme de opoziție.

Armata Belarusului și cea a Rusiei au colaborat strâns inclusiv pentru invadarea Ucrainei în februarie 2022, când invadatorii ruși au folosit teritoriul țării ca rampă pentru ofensiva spre Kiev. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri