Taiwanul condamnă obiectivul comuniștilor chinezi pentru „reunificare”: „Nu le vom permite niciodată să se amestece în viitorul nostru”

Data actualizării: Data publicării:
Om cu steagul taiwanului în mâna la un protest la Taipei
Foto: Profimedia Images

Taiwanul nu va permite niciodată Chinei să se „amestece” în viitorul său, a anunțat guvernul de la Taipei, miercuri, după ce au apărut informații că Xi intenționează să includă „reunificarea” în lista de obiective a Partidului Comunist, relatează Reuters. Un purtător de cuvânt al guvernului de la Beijing a spus, de asemenea, că țara va depune cele mai mari eforturi pentru a obține o „reunificare pașnică”.

Ma Xiaoguang, purtător de cuvânt al Agenției chineze pentru „afaceri taiwaneze” a declarat, înainte cu o lună de congresul cincinal al PCC că China este dispusă să facă cele mai mari eforturi pentru a „reunifica” pașnic țara.

„Patria trebuie reunificată și va fi, inevitabil, reunificată”, a spus Ma. De cealaltă parte, agenția omoloagă din Taiwan a precizat că viitorul insulei aparține populației sale.

„Nu vom permite niciun amestec al celeilalte părți de dincolo de Strâmtoarea Taiwan”, a transmis agenția taiwaneză într-un comunicat.

Taiwanezii spun că China se folosește de exerciții militare ilegale și de represalii economice și juridice pentru a încerca să forțeze poporul din Taiwan să accepte unificarea și spun că acest comportament este „abominabil”.

China a propus modelul „două țări, un sistem” pentru unificarea cu Taiwanul, același pe care l-a folosit și în cazul Hong Kong-ului. După preluarea controlului în Hong Kong, însă, chinezii au acționat cu reacredință și au făcut toate eforturile pentru a distruge progresiv democrația din metropolă, astăzi sub controlul aproape complet al comuniștilor chinezi.

Ma a spus că Taiwanul ar putea să „aibă un sistem social diferit de cel din China continentală” care să le asigure prezervarea modului de viață, inclusiv libertatea religioasă, dar că acesta este valabil doar „sub precondi’ia asigurării suveranității naționale, securității și intereselor de dezvoltare”.

După cazul Hong Kong, însă, e greu de crezut că Taiwanezii vor accepta promisiunile chinezilor. „Poporul taiwanez deja a respins această propunere în mod clar”, a mai transmis agenția taiwaneză.

Toate partidele politice din Taiwan au respins deja propunerile chinezilor, iar acestea nu au aproape deloc susținere în populația insulei, conform sondajelor, mai ales după impunerea dictaturii în Hong Kong și după protestele masive care au zguduit metropola vreme de doi ani între 2019 și 2020.

În ciuda retoricii, China nu a renunțat niciodată la preluarea controlului prin forță, prin invadarea insulei. În 2005, a fost aprobată o lege prin care China își rezervă dreptul legal de a invada Taiwanul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri