Țările care riscă să dispară de pe harta lumii cer măsuri imediate. Insulele Maldive sunt cel mai amenințate de criza climatică

Data actualizării: Data publicării:
Insulele Maldive
Insulele Maldive au fost preferate de romani la finalul anului 2020. Foto: Guliver / Getty Images

Țările cele mai vulnerabile la schimbările climatice avertizează că sunt "pe cale de dispariție" dacă nu se iau măsuri imediate. Aproape 50 de state sunt în această situație. Cel mai disperat semnal de alarmă vine din Maldive, unde impactul crizei climatice este descris ca "absolut catastrofal".

"Plătim cu viața noastră pentru emisiile de dioxid de carbon ale altora", a declarat Mohamed Nasheed, fost președinte al Maldive, mesajul său fiind exprimat în numele celor aproape 50 de țări vulnerabile la schimbările climatice.

Reacția vine în urma publicării celui mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept "Cod roșu pentru umanitate". Potrivit experţilor ONU în domeniul climei, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la "evenimente meteo extreme fără precedent în istorie".

În raport se atrage atenția că dacă nu se iau măsuri, nivelul apei ar putea crește cu cel puțin o jumătate de metru și poate chiar cu doi metri până la sfârșitul secolului.

Maldive este mai amenințată decât orice altă națiune de creșterea nivelului apei. Potrivit lui Mohamed Nasheed, raportul prezice un impact "absolut catastrofal" asupra Maldivelor, schimbările climatice ducându-le "în pragul dispariției".

Cu un risc asemănător se confruntă și Kiribati, care ar putea dispărea, de asemenea, de pe harta lumii, din cauza apelor în creștere.

Schimbările climatice vor afecta fiecare țară din lume, dar impactul acestora va fi mult mai dramatic în unele zone, din cauza poziției geografice, dar și a factorilor precum sărăcia pe scară largă, guvernarea ineficientă, lipsa echipamentului adecvat și războiul.

Pe lista roșie este pus și Yemen. Totodată, semnalul de alarmă vizează Lagos (Nigeria) și Manila (Filipine), unde evenimentele meteorologice extreme din ultimii ani sunt din ce în ce mai frecvente.

Citește și: „Cod roșu pentru umanitate”. Raport ONU: Omenirea va trece prin evenimente meteo extreme fără precedent

Cum au reacționat liderii lumii după raportul „Cod roșu pentru umanitate”

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri