Țările europene negociază o metodă de confiscare a „flotei fantomă” a Rusiei din Marea Baltică, care transportă petrol

Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia

Țările europene discută despre posibilitatea de a confisca pe scară largă tancurile care transportă petrol rusesc prin Marea Baltică, relatează Meduza.io, citând un raport Politico. Însă, experții avertizează că acest plan ar putea duce la reacții din partea Rusiei și ar fi greu de pus în practică din cauza costurilor mari și a problemelor logistice.

De asemenea, Statele Uniunii Europene elaborează în prezent o nouă legislație pentru a conferi forța juridică acestor eforturi.

Printre propunerile aflate în discuție se numără utilizarea dreptului internațional pentru a confisca navele pe motive de mediu sau de combatere a pirateriei. Alternativ, țările ar putea acționa independent, bazându-se pe legile naționale pentru a confisca mai multe nave. 

Potrivit ministrului estonian de externe, Margus Tsahkna, aproximativ jumătate din petrolul rus supus sancțiunilor trece prin Golful Finlandei. El a menționat că au existat cazuri de rupere a cablurilor subacvatice în Marea Baltică și amenințări la adresa mediului asociate trecerii petrolierelor. 

„Acum întrebarea este, ce putem face cu aceste nave? Nu putem bloca întreaga mare, dar putem controla mai mult. Există multe posibilități”, a adăugat el. 

Punerea în aplicare a planurilor este departe de a fi ușoară, potrivit experților și avocaților intervievați de sursa citată. Ei cred că aceasta va implica reacții dure din partea Rusiei, costuri financiare ridicate și logistică împovărătoare.

Isaac Levy, șeful direcției ruso-europene de la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, a declarat că în 2024, 348 de nave ale flotei fantomă au părăsit porturile baltice, ceea ce reprezintă 40% din volumul total al vânzărilor de petrol în Rusia.

Publicația The Guardian a scris că firmele de transport maritim din Europa și SUA au vândut cel puțin 230 de nave specializate în transportul de petrol unor cumpărători din Rusia. Aceste nave sunt acum folosite pentru a transporta petrol rusesc fără a respecta sancțiunile impuse de Occident. Practic, Rusia folosește aceste nave pentru a ocoli restricțiile și a-și continua exporturile de petrol.

Prin vânzarea acestor nave către India, Hong Kong, Vietnam și alte țări care nu s-au alăturat sancțiunilor occidentale, proprietarii lor americani și europeni au câștigat mai mult de șase miliarde de dolari. Conform calculelor prezentate, flota fantomă a Rusiei numără în prezent aproximativ 600 de nave, care asigură 70% din exporturile de petrol ale Rusiei.

Editor : A.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a...
Film Now
Ryan Gosling, de nerecunoscut cu părul lung și cu barbă, în primele imagini din „Project Hail Mary”. TRAILER
Adevarul
Fostul oraș al sticlei, reanimat de autostrăzi. Palatul său era numit cândva „Edenul Transilvaniei”
Newsweek
Pensii tăiate cu sute de lei după aplicarea CASS. Parlamentarii: 35.000 lei pentru cheltuieli lunare
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie