Teroristul din Bruxelles care a ucis doi suedezi ceruse azil în patru țări europene

Data actualizării: Data publicării:
Abdesalem Lassoued
Abdesalem Lassoued ceruse azil în patru țări europene. FOTO: Profimedia Images

Abdesalem Lassoued, tunisianul radicalizat care a ucis doi suedezi luni seară la Bruxelles, a încercat fără succes să obțină azil în patru țări europene, începând din 2011, au declarat joi autoritățile belgiene.

Bărbatul, în vârstă 45 de ani, identificat de autoritățile belgiene ca fiind Abdesalem Lassoued, a comis atacul în numele grupării Stat Islamic înainte de a fi ucis de poliție.

„Teroristul care a comis luni un atac la Bruxelles a cerut azil în patru țări europene diferite și de fiecare dată a fost respins pentru că nu era eligibil pentru protecție. Avem nevoie de o abordare europeană mai fermă pentru a stabili o politică de expulzare mai fermă”, a declarat ministrul belgian al imigrației, Nicole De Moor, scrie abc News.

Documentele oficiale au arătat că țările în care a depus cereri de azil începând din 2011 sunt Norvegia, Suedia, Italia și Belgia. El a rămas ilegal în Belgia după ce cererea sa de azil a fost respinsă în 2020.

Profilul său „radicalizat” a fost semnalat de „un serviciu de poliţie străin” în iulie 2016, a menţionat după atac ministrul belgian al justiţiei, Vincent Van Quickenborne. Solicitarea sa de protecţie depusă în Belgia a fost refuzată „din motive tehnice” în toamna lui 2020, a afirmat Nicole de Moor în faţa deputaţilor belgieni.

Bărbatul nu s-a prezentat însă pentru interviu la serviciile de imigrare de la Bruxelles, iar pe 4 martie 2021 a fost emis pe numele său un ordin de părăsire a teritoriului, care nu a fost însă executat. Nici comunicarea acestui ordin, şi nici respingerea cererii de azil nu au fost recepţionate de Lassoued la adresa care figura în dosarul său, în districtul Schaerbeek din Bruxelles, a mai spus de Moor.

După atentatul comis de acesta luni seara, autorităţile locale din Bruxelles au denunţat neglijenţa serviciilor de imigrare şi a guvernului, subliniind că nu au fost niciodată avertizate că în Schaerbeek locuieşte o „persoană atât de periculoasă”.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri