Foto The Guardian: Femeile care protestează în Iran sunt împușcate în față, sâni și în organele genitale

Data actualizării: Data publicării:
Proteste Iran
Tinerii care participă la protestele din Iran ajung la spitale cu răni deosebit de grave. Foto: Profimedia Images

Medicii din Iran au constat că femeile care ajung la spital de la proteste sunt împușcate altfel decât bărbații care demonstrează. Forțele iraniene țintesc protestatarele în față, sâni sau în organele genitale, au dezvăluit ei, sub protecția anonimatului, jurnaliștilor de la The Guardian.

Medicii și asistentele – care îi tratează pe demonstranți în secret pentru a evita arestarea – au spus că au observat pentru prima dată această practică după ce au văzut că tot mai multe femei soseau cu răni diferite față de bărbați ale căror răni, cel mai frecvent, erau în picioare, fese și spate.

În timp ce o întrerupere a internetului a ascuns o mare parte a represiunii sângeroase asupra protestatarilor, fotografiile furnizate de medici pentru The Guardian au arătat răni cumplite pe tot corpul de la alicele pe care forțele de securitate le-au tras asupra oamenilor de la mică distanță. Unele dintre fotografii au arătat oameni cu zeci de bile mici înfipte adânc în carnea lor.

The Guardian a vorbit cu 10 profesioniști din domeniul medical care au avertizat despre gravitatea rănilor care ar putea lăsa sute de tineri iranieni cu leziuni permanente. Împușcăturile în special în ochii femeilor, bărbaților și copiilor au fost frecvente, au spus ei.

Un medic din provincia centrală Isfahan a spus că el crede că autoritățile vizează bărbați și femei în moduri diferite „pentru că au vrut să distrugă frumusețea acestor femei”.

„Am tratat o femeie de 20 de ani, care a fost împușcată în organele genitale de două alice. Alte zece alice erau înfipte în interiorul coapsei. Aceste 10 alice au fost îndepărtate cu ușurință, dar cele două au fost o provocare, deoarece erau înfipte între uretră și deschiderea vaginală”, a spus medicul.

„Exista un risc serios de infecție vaginală, așa că am rugat-o să meargă la un ginecolog de încredere. Ea a spus că protesta atunci când un grup de aproximativ 10 agenți de securitate au înconjurat-o și au împușcat-o în organele genitale și în coapse.”

O femeie care protesta în Iran a fost împușcată cu zeci de alice. Foto: Profimedia Images

Traumatizat de experiență, medicul – care, la fel ca toți profesioniștii din domeniul medical citați în acest articol, a vorbit sub rezerva anonimatului de teama represaliilor – a spus că îi este greu să facă față stresului și durerii la care a fost martor. „Ar fi putut fi propria mea fiică”.

Alți specialiști din domeniul medical au acuzat forțele de securitate, inclusiv temuta miliție pro-regim Basij, că ignoră practicile de control al revoltelor, cum ar fi țintirea în picioare și picioare pentru a evita deteriorarea organelor vitale.

Un medic din Karaj, un oraș de lângă Teheran, a spus că forțele de securitate „trag în fețele și părțile intime ale corpului femeilor pentru că au un complex de inferioritate. Și vor să scape de complexele lor sexuale rănind acești tineri.”

Ministerul Afacerilor Externe a fost contactat pentru a comenta acuzațiile făcute de medici, dar încă nu a răspuns, scrie The Guardian.

Proteste la nivel național

Activiștii spun că o astfel de violență de gen îngrozitoare nu este o surpriză, având în vedere dominația misogină a ayatollahilor iranieni, care au preluat puterea în revoluția din 1979 și și-au menținut controlul prin forța brută, adesea împotriva femeilor.

Moartea, în septembrie, a unei femei de 22 de ani, Mahsa Amini, a declanșat cea mai mare provocare la adresa guvernării teocratice dure a clericilor țării.

Amini a fost arestată pentru că și-a purtat vălul tradițional în mod necorespunzător, apoi a fost bătută până la comă de poliția moralității din Iran. În zilele de după moartea ei, fetele și femeile din întreaga țară au sfidat codul vestimentar impus legal și și-au smuls hijab-urile.

Protestele s-au răspândit în Iran de când Mahsa Amini a murit în arest, în septembrie. Au fost înregistrate 1.641 de proteste între 16 septembrie și 2 decembrie.

Teheranul a acuzat în mod repetat inamicii străini pentru tulburări și i-a acuzat pe „teroriști” că au ucis zeci de membri ai forțelor de securitate. Acest lucru este în contradicție cu declarațiile Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului, care spunea că peste 300 de persoane au fost ucise până acum în timpul represiunii, inclusiv peste 40 de copii.

Și în timp ce Consiliul ONU pentru drepturile omului a adoptat rezoluția pentru a crea o misiune de constatare a faptelor pentru a investiga presupusele încălcări ale drepturilor omului, este puțin probabil ca anchetatorii să fie admiși în țară.

Campania de intimidare a Teheranului vizează medicii care tratează răniții

Un medic din Mazandaran a spus că scoate alicele, unele din metal, altele din plastic, cu luminile stinse pentru a evita detectarea, din cauza condițiilor periculoase. „Femeilor le este atât de rușine să meargă la spital, încât multe sunt tratate acasă și asta este foarte periculos”, a spus medicul.

La 26 octombrie, sute de medici au protestat în fața consiliului medical al Iranului și au fost împușcați cu pistoale cu bile de forțele de securitate. Un chirurg din Teheran și-a tratat colegii care au fost împușcați în spate și în picioare în timp ce fugeau.

Chirurgul a spus că a tratat rănile grave ale cel puțin cinci protestatari care au fost împușcați de la mică distanță cu bile. „Unul dintre răniții pe care i-am tratat nici măcar nu a protestat. Era un spectator (...) și credea că nu va fi împușcat. Trag orbește în toți cei care nu sunt dintre ei.”

Împușcați în ochi

Chirurgul din Teheran a spus că un caz se referă la un spectator de 25 de ani care a fost împușcat în față pe 16 septembrie, când tocmai începuseră protestele. "Alicele i-au lovit ochii, capul și fața... Este aproape orb la ambii ochi și nu poate detecta decât lumina. Nu este într-o stare bună."

Este unul dintre sutele de rapoarte care au apărut despre protestatari care și-au pierdut vederea după ce au fost împușcați cu bile de la mică distanță. The Guardian a văzut fotografii cu oameni care aveau alice în ochi.

Un caz dezbătut la nivel național a fost un atac asupra unei studente din orașul-port Bandar Abbas, care a fost împușcată în ochiul drept. Ghazal Ranjkesh a povestit pe profilul ei de Instagram că a fost împușcată în timp ce se întorcea de la serviciu.

„Ultima imagine pe care ochiul meu drept a văzut-o a fost zâmbetul persoanei care m-a împușcat ”, a scris ea într-o postare care a fost ștearsă după ce a fost distribuită pe scară largă pe grupurile de protest și pe rețelele de sociale, ceea ce a dus la o reacție violentă.

Peste 400 de oftalmologi din Iran au semnat o scrisoare prin care îl alertează pe Mahmoud Jabbarvand, secretarul general al Societății Iraniene de Oftalmologie, despre ceea ce pare a fi orbirea deliberată a protestatarilor.

Unul dintre medicii oftalmologi care au semnat scrisoarea a spus că a tratat patru pacienți care și-au pierdut o parțial sau total vederea, inclusiv un bărbat de 20 de ani a cărui radiografie a arătat 18 alice în cap și față.

„M-am simțit oribil, mă simțeam atât de furioasă și aveam lacrimi în ochi privind durerea lor. Ochiul este cea mai sensibilă parte a corpului uman și este foarte dureros să ne gândim la acești oameni răniți care sunt toți tineri și care trebuie să trăiască acum cu această dizabilitate pentru tot restul vieții”, a spus el.

„Am auzit multe cazuri similare de la colegii mei, iar cazurile de leziuni oculare din recentele proteste sunt mult mai multe. Sunt peste 1.000 de cazuri”, a spus medicul, adăugând că încă nu au primit un răspuns la scrisoare.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...