"Totul e minciună. Care e următorul pas? Război nuclear?". Fostul parașutist rus care a criticat războiul lui Putin face noi dezvăluiri

Data actualizării: Data publicării:
pavel filatiev
Pavel Filatiev a expus ororile războiului din Ucraina într-un document de 141 de pagini publicat pe o rețea socială. FOTO: Profimedia Images

Pavel Filatiev, fostul parașutist rus care a expus ororile războiului din Ucraina într-un document de 141 de pagini publicat pe o rețea socială, condamnă invazia și spune că "totul este o minciună". "Nu am fost trimiși să eliberăm pe nimeni, totul este o minciună! Nu facem decât să distrugem vieţi paşnice", a spus el într-un interviu pentru CNN.

Le-a mai spus jurnaliștilor că unitatea sa - care a avut sediul în Crimeea - a fost trimisă la luptă prost echipată și nici măcar comandanţii nu ştiau ce se aştepta de la ei să facă în Ucraina.

El a adăugat că soldații și comandanții au ajuns să fie foarte curând dezamăgiți de explicațiile guvernului pentru invazie, după ce au ajuns în Herson și s-au confruntat cu rezistența localnicilor care nu doreau să fie "eliberați".

În vârstă de 33 de ani, Pavel Filatiev este primul militar rus activ care a criticat public invazia. Fostul parașutist a publicat documentul pe Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook, în urmă cu mai bine de trei săptămâni. Este prima mărturie publică de această amploare. De teamă să nu fie arestat, s-a ascuns timp de mai bine de o săptămână, dormind în fiecare noapte în alt hotel. Săptămâna trecută a reușit să plece din Rusia. El a fost implicat în luptele pentru cucerirea orașului Nikolaev, dar a fost evacuat de pe front fiind rănit.

"Văd ce se întâmplă cu ţara mea şi sunt îngrozit. Totul este distrus, corupt", a spus militarul.

"Am fost târâți în acest conflict grav în care doar distrugem orașe, în care nu eliberăm pe nimeni. Totul e o minciună. Doar distrugem viețile oamenilor pașnici.
Mulți dintre noi nu aveam mâncare, nu aveam apă, nu aveam saci de dormit. Pentru că noaptea era foarte frig și nu puteam să dormim, ne înveleam în cârpe și gunoaie.

Barăcile noastre au aproximativ 100 de ani și nu au capacitatea necesară pentru toți militarii noștri... toate armele noastre sunt din vremurile Afganistanului.

Unii dintre soldați au furat laptopuri, computere și alte obiecte, poate pentru că salariul nu le ajungea.

Mulți au jefuit magazine abandonate, au luat telefoane mobile și alte lucruri. Nu vreau să le justific acțiunile, dar este important să înțelegeți că nivelul scăzut al calității vieții lor îi împinge să facă astfel de lucruri în război.

Ucrainenii cred că ar trebui să fiți trași la răspundere pentru ce ați făcut și faptele la care ați luat parte. Credeți că trebuie să fiți trași la răspundere, vă simțiți responsabil?
Cei mai mulți soldați ruși nu au încălcat legile războiului, dar mă simt vinovat din punct de vedere moral. Mă simt vinovat că sunt folosit ca unealtă într-un joc politic care nu va aduce nimic bun Rusiei", a declarat Pavel Filatiev.

Capturarea Hersonului a fost un succes militar timpuriu semnificativ pentru Rusia, iar Ucraina se luptă acum să recâștige orașul.

Filatiev a spus că se străduiește să înțeleagă viziunea lui Vladimir Putin. "Acum că sunt plecat de acolo, cred că acesta este cel mai rău și mai stupid lucru pe care l-ar fi putut face guvernul nostru. Nu știu spre ce ne îndreaptă guvernul. Care este următorul pas? Război nuclear?".

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...