Travis King, soldatul american care a fugit în Coreea de Nord, ar putea fi desemnat "prizonier de război" de administrația Biden

Data publicării:
poza cu soldatul travis king in uniforma de armata cu steagul americii pe fundal
Soldatul armatei americane care a intrat în Coreea de Nord în iulie „a recunoscut că a intrat ilegal” în această ţară. FOTO: Facebook

Administrația Biden dezbate dacă să-l desemneze pe Travis King, soldatul american care a intrat în Coreea de Nord luna trecută, drept prizonier de război. Încă nu a fost luată nici o decizie finală, statutul lui King este în continuare AWOL - absent without official leave (absent fără concediu oficial), au declarat oficiali ai apărării pentru CNN.

King s-ar putea califica pentru statutul de prizonier de război, deoarece războiul din Coreea s-a încheiat cu un armistițiu, mai degrabă decât un tratat de pace, ceea ce înseamnă că SUA și Coreea de Nord sunt încă în război, din punct de vedere tehnic.

Acordarea statutului de prizonier de război i-ar putea oferi protecție mai mare lui Travis King, în temeiul Convenției de la Geneva, care oferă semnatarilor linii directoare stricte despre modul în care trebuie tratat un prizonier în timp ce este în captivitate. SUA și Coreea de Nord sunt ambele semnatare.

Dar oficialii au subliniat în mod repetat că King a fost capturat de nord-coreeni după ce a traversat țara din proprie voință, în timp ce era îmbrăcat ca civil și într-un tur privat al zonei demilitarizate – nu ca parte a vreunei lupte active între SUA și armata nord-coreeană.

Un oficial al Apărării a declarat pentru CNN că „nu a fost luată o decizie finală cu privire la statutul soldatului King”, dar a subliniat că acesta „trebuie tratat uman, în conformitate cu dreptul internațional”.

„Deși nu sunt în măsură să comentez asupra vreunei deliberări interne în curs, pot sublinia că prioritatea Departamentului este să-l aducă acasă pe soldatul King și că lucrăm prin toate canalele disponibile pentru a obține acest rezultat”, a spus oficialul.

Nord-coreenii au confirmat că au custodia soldatului american, fiind singurul semn oficial în legătură cu acest caz.

Rachel VanLandingham, expert în drept militar la Southwestern Law School, a declarat că invocarea statutului de prizonier de război ar fi o modalitate prin care Statele Unite ale Americii încearcă să se asigure că King este tratat uman. În conformitate cu Convențiile de la Geneva, prizonierii de război au, de asemenea, dreptul de a beneficia de un control al unui observator neutru și independent.

„Statutul de prizonier este într-adevăr este cel mai bun mod prin care Statele Unite s-ar putea asigura că acest tânăr primește un tratament uman și este și cel mai bun mod de a încerca să ne asigurăm că îl putem recupera, dar să facem acest lucru fără a agrava situația”, spune Van Landingham.

O presiune mare, a avertizat VanLandingham, ar veni cu riscuri serioase. Dacă SUA invocă statutul de POW - prisoner of war (prizonier de război) - pentru King, ar putea semnala regimului nord-coreean că SUA consideră conflictul ca fiind activ, în locul unui acord de armistițiu care a durat șapte decenii.

„Implicațiile politice de a cere asta sunt pur și simplu prea grave”, a spus VanLandingham.

Un fost avocat senior al Forțelor Aeriene a spus că este puțin probabil ca King să primească statutul de prizonier, deoarece nu a existat nicio luptă activă când a intrat în Coreea de Nord.

„Nu a fost capturat în contextul conflictului”, a spus avocatul. “În plus, King nu a fost forțat să intre în Coreea de Nord sau capturat de forțele lor, ci a intrat în țară de bunăvoie. A ales să meargă în Coreea de Nord”, a spus avocatul, subliniind că intrarea lui King în Coreea de Nord nu are nicio legătură cu conflictul.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...