Trump l-a presat pe Mike Pence sa răstoarne rezultatul alegerilor din 2020, deși i s-a spus că nu poate să o facă

Data publicării:
Donald Trump îl privește pe Mike Pence.
Donald Trump și Mike Pence. Foto: Getty Images

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a pus presiune pe adjunctul său, Mike Pence, să răstoarne rezultatul alegerilor din 2020, în ciuda faptului că i s-a spus în mod repetat că vicepreședintele nu are nicio autoritate să facă un astfel de lucru, au declarat în Congres consilierii lui Pence, în cadrul comitetului special care investighează atacul sângeros din 6 ianuarie 2021, instigat de Trump împotriva Congresului, relatează Reuters.

Donald Trump și-a continuat campania de presiune deși știa că gloata furioasă și violentă amenința Capitoliul în timp ce Pence și membrii Congresului își îndeplineau datoria constituțională de a valida rezultatul alegerilor, câștigate de Joe Biden cu un scor confortabil și în Colegiul Electoral dar și la votul popular.

Comitetul din Camera Reprezentanților care conduce investigația, format din nouă membri ai Congresului, democrați și republicani, se îndreaptă spre concluzia că eforturile lui Trump de a răsturna rezultatul alegerilor au reprezentat un comportament ilegal, dincolo de felul în care se acționează în mod normal în politică.

„Mike Pence a spus «nu». A rezistat presiunilor. Știa că este ilegal. Știa că este greșit. Acest curaj l-a pus într-un uriaș pericol”, a spus Bennie Thompson, președintele comitetului, reprezentant democrat.

Trump a negat în mod constant că acțiunile sale au fost ilegale și susține în continuare minciunile ridicole conform cărora alegerile au fost fraudate.

Marc Short, fostul șef de cabinet al lui Mike Pence, a declarat în cadrul mărturiei sale că Pence i-a spus cu mai multe ocazii lui Trump că nu are nicio autoritate constituțională sau legală să oprească certificarea votului din Congres, așa cum Trump a susținut în repetate rânduri.

Gregory Jacob, avocatul lui Pence, a declarat că principalul exponent al acestei teorii, avocatul John Eastman, a recunoscut în fața lui Trump cu două zile înaintea atacului că planul său ca Pence să întrerupă procedura legală de certificare a votului ar încălca legea.

În cadrul Comitetului au fost puse din nou dovezi video în care trumpiștii cereau scoaterea lui Pence din clădirea și spânzurarea acestuia.

„Președinele știa de gloata violentă de la Capitoliu când a scris pe Twitter, la ora 2:24 p.m. că «vicepreședintele nu a avut curajul să facă ceea ce trebuia făcut»”, a declarat reprezentantul democrat Pete Aguilar.

Anterior, Camera Reprezentanților l-a pus sub acuzare pe Donald Trump pentru rolul său în atacul sângeros din 6 ianuarie, însă Senatul controlat de republicanii lui Mitch McConnell l-a achitat, motivând prin faptul că acesta nu mai era în funcție.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri