Galerie Foto Turcia și Siria nu mai au unde să-și îngroape morții și fac gropi comune. „Am săpat cu mâinile după ei, tot cu mâinile mele îi îngrop”

Data publicării:
Cimitire pline în Turcia și Siria, sute de cadavre vor ajunge în gropi comune
Cimitire pline în Turcia și Siria, sute de cadavre vor ajunge în gropi comune. Foto: Profimedia Images

Cimitirul principal din provincia turcă Gaziantep, la granița cu Siria, s-a umplut după cutremurele devastatoare de luni. Mormintele proaspăt săpate sunt marcate cu pietre funerare goale, lângă care sunt așezate bucăți de material din hainele victimelor, pentru a le identifica. În afara cimitirului, zeci de cadavre zac unele peste altele în camioane, așteptând să fie îngropate, transmite The Guardian.

Turcia și Siria nu mai au unde să-și îngroape morții. Foto: Profimedia Images
Turcia și Siria nu mai au unde să-și îngroape morții. Foto: Profimedia Images

Jurnaliștii britanici povestesc situația dramatică prin care trec sute de familii din Turcia, nevoite să își îngroape apropiații uciși în urma seismelor care au lovit țara luni.

În cimitirul Nurdagi din Gaziantep, preoții oficiază înmormântări de dimineața până seara, uneori și pentru zece cadavre deodată.

La cinci zile după ce două cutremure puternice au zguduit sudul Turciei, numărul morților a depășit 21.000, iar Nurdağı și orașele din sudul Turciei și nordul Siriei par desprinse din scenarii apocaliptice.

„40% dintre oamenii care locuiau în acest oraș s-au dus”, a spus Sadık Güneș, un imam din Nurdağı. Casa lui era chiar lângă moschee, care s-a prăbușit. Fără un loc pentru rugăciuni, înmormântările în masă din Nurdağı și restul sudului Turciei sunt oficiate în aer liber.

„Am pierdut numărul cadavrelor pe care le-am îngropat de luni”, a spus Güneş. „Am construit o extindere a cimitirului. Mai sunt oameni sub moloz. Îi vom îngropa și odată ce cadavrele vor fi recuperate. Îngropăm cadavrele chiar și noaptea târziu, cu ajutorul cetățenilor care vin să ne ajute.”

În așteptarea sosirii medicilor legiști și a procurorilor, locuitorii unor orașe din Turcia au îngrămădit cadavrele pe stadioane sau în parcări pentru a le oferi rudelor posibilitatea de a-i identifica rapid pe cei dragi înainte de a li se emite un certificat de deces.

În Kahramanmaraş, salvatorii continuă să caute sub dărâmături găsind adesea doar părţi ale corpului. Unul dintre ei a descris modul în care a încercat să identifice un braț tăiat, arătându-l familiilor îndoliate, sperând că lacul de unghii purtat de persoana decedată va fi recunoscut de cineva apropiat.

„Aici am locuit”, a spus Sadi Uçar, arătând spre casa lui distrusă. „Era un apartament nou. Tocmai am cumpărat aceste două apartamente acum câteva săptămâni. Unul pentru familia și copiii mei, unul pentru părinți. Mama și tatăl meu locuiau la două clădiri distanță. Trebuiau să se mute la etaj săptămâna aceasta. Am pus chiar și draperiile cu mama acum câteva zile. După cutremur, casa mamei și a tatălui meu s-a prăbușit”.

El a adăugat: „Am săpat prin dărâmături cu mâinile și i-am scos pe mama și pe tatăl meu. După aceea, a trebuit să îi îngrop tot cu mâinile mele”.

În districtul Afrin din nord-estul Siriei, un cimitir a fost extins cu gropi comune improvizate. În orașul Osmaniye din sudul Turciei, un cimitir a rămas fără spațiu, în timp ce în Kahramanmaras, în apropiere de epicentrul cutremurului, un cimitir improvizat a adunat atât de multe cadavre, încât scânduri de lemn și blocuri de beton adunate din dărâmături au trebuit să servească drept pietre funerare.

În nordul Siriei, oamenii care locuiesc acum în corturi au început să ardă tot ce puteau pentru a se încălzi. Alimentele și alte bunuri de bază sunt tot mai rare, spun ei.

„Lumea a uitat de noi. Avem mâncare pentru a rezista încă puțin, dar pentru a ne încălzi, avem doar câteva lemne pe care le arde doar câteva ore pe zi, să fim siguri că rezistă cât mai mult. Cumva am fost lăsați să ne confruntăm singuri cu această situație”, a spus unul dintre ei.

În câteva locuri încă se mai găsesc supraviețuitori. Spre exemplu, în Hatay, un bărbat de 30 de ani a fost scos de pe dărâmături la mai bine de 100 de ore după cutremure.

Pe drumul de ieșire din Nurdağı, un grup de oameni care stăteau în jurul unui incendiu s-au adunat pentru a găsi ultimii supraviețuitori. „Cu câteva momente în urmă tocmai am scos o fetiță de pe dărâmături”, a spus Suleyman Şahin, unul dintre salvatori.

Cu toate acestea, miracolele sunt rare. Multe familii au spus că în primele 24 de ore după cutremure au putut distinge vocile slabe ale rudelor sub dărâmături. Apoi, încet, liniștea s-a lăsat peste grămezile de beton și cărămizi care au fost cândva case, acum morminte.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...