Live Text Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică. Borrell: UE este pe cale să rămână fără stocuri de armament

Data actualizării: Data publicării:
Zaporizhzhia Nuclear Power Plant, Enerhodar, Ukraine - 02 Sep 2022
Foto: Profimedia Images
Din articol
Ucraina îşi propune să îndeplinească toate condiţiile pentru demararea negocierilor de aderare la UE până la sfârşitul anului Ucraina cere UE mai multe arme și se oferă să livreze europenilor gaze în locul rușilor Fostul jurnalist rus Ivan Safronov a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru „înaltă trădare” Președintele Letoniei vrea să rupă legătura Bisericii ortodoxe cu Patriarhia rusă condusă de Kirill Marii producători de petrol din OPEC+ reduc producția, în ciuda promisiunii făcute președintelui Joe Biden Ultimul reactor operaţional al centralei nucleare Zaporojie a fost debranşat General american: Este începutul sfârșitului pentru Federația Rusă Zelenski și Macron au vorbit despre rezultatele misiunii de monitorizare a AIEA la centrala nucleară din Zaporojie UE este pe cale să rămână fără stocuri de armament UE semnează un acord cu Ucraina pentru un ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro Doi reprezentanți AIEA ar urma să rămână permanent la centrala nucleară de la Zaporojie Ucraina vrea ca experții AIEA să facă un audit de inginerie nucleară la centrala Zaporojie, nu doar să traseze sarcini de inspecţie Miniştrii Energiei din țările UE vor discuta plafonarea preţului gazului. Ce alte măsuri iau în calcul Moneda euro a coborât luni sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani Șefa diplomației franceze, vizită în Turcia pentru „a încuraja” Ankara să continue acțiunea „pozitivă” privind Ucraina  Noi imagini cu activitatea susținută și eficiența dronelor Bayraktar TB2 folosite de ucraineni împotriva armatei ruse ISW: Ucrainenii au continuat să lovească liniile de comunicații terestre rusești. Rușii au efectuat atacuri terestre limitate la nord-est de Bahmut și la vest de orașul Donețk Ministerul britanic al Apărării: Forțele rusești au ratat în repetate rânduri termenele limită pentru a securiza întreaga regiune Donețk Ucraina anunță că a recucerit localități din Herson. Câteva dintre cele mai importante informații din ziua precedentă: 

Suntem în ziua cu numărul 194 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Ucraina anunţă că a recucerit mai multe localităţi din sud-estul ţării. Un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski a postat duminică pe Facebook o poză cu soldaţi ucraineni care ridică steagul într-o localitate recucerită, Vîsokopillea. Separat, Alexei Arestovici, un alt consilier al președintelui ucrainean, a declarat că va fi greu pentru armata ucraineană să realizeze „2-3 străpungeri” ale frontului în cadrul contraofensivei de la Herson declanșate zilele trecute. Conform ministerului Apărării de la Kiev, Rusia a lansat până acum în Ucraina un număr de 3.500 de rachete „inteligente” sau de croazieră. Ultimul reactor operaţional al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa şi ocupată de forţele ruse, a fost debranşat luni de la reţea, a anunţat operatorul statului ucrainean. UE este pe cale să rămână fără stocuri de armament, deoarece țările membre continuă să trimită arme și muniții în Ucraina, a avertizat cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina îşi propune să îndeplinească toate condiţiile pentru demararea negocierilor de aderare la UE până la sfârşitul anului

ACTUALIZARE 21:10 Ucraina îşi propune să îndeplinească toate condiţiile pentru demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) până la sfârşitul acestui an, a declarat luni premierul ucrainean Denîs Şmîhal, propunând un calendar extrem de rapid, informează dpa.

Ucraina plănuieşte să îndeplinească toate cele şapte condiţii puse acestei ţări atunci când a primit statutul de candidată la aderare, în iunie, a spus Şmîhal în marja negocierilor cu reprezentanţi ai UE, la Bruxelles.

Atât guvernul, cât şi poporul ucrainean sunt uniţi şi angajaţi să realizeze aderarea la UE, a subliniat premierul Ucrainei.

Citește continuarea AICI.

Ucraina cere UE mai multe arme și se oferă să livreze europenilor gaze în locul rușilor

ACTUALIZARE 20:23 Premierul ucrainean Denis Şmîhal a îndemnat luni Uniunea Europeană să livreze Kievului mai multe arme şi echipament, în timp ce a oferit ajutorul Ucrainei în problema livrărilor de gaz, pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia a blocului comunitar, informează Reuters.

„Avem nevoie de mai multe arme moderne, precum cele de apărare aeriană, apărare antirachetă şi apărare navală”, a declarat Şmîhal în faţa jurnaliştilor, după o reuniune a Consiliului de Asociere UE-Ucraina, la Bruxelles.

Premierul ucrainean a spus că ţara sa are nevoie de asemenea de avioane şi de mai multe vehicule blindate, în condiţiile în care nu sunt semne că Rusia vrea să oprească războiul pe care Moscova îl descrie drept „operaţiune militară specială”.

Citește continuarea AICI.

Fostul jurnalist rus Ivan Safronov a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru „înaltă trădare”

ACTUALIZARE 17:47 Un tribunal din Rusia l-a condamnat luni pe fostul jurnalist de investigații Ivan Safronov la 22 de ani de închisoare pentru „înaltă trădare”. Cazul lui Safronov este unul de referință pentru represiunea Kremlinului asupra libertății presei, relatează Reuters.

Ivan Safronov, Roskomos
Foto: Profimedia Images/ Public Relations Centre of Federal Security Service/TASS

Safronov, specializat în domeniul militar și spațial, fost reporter pentru ziarele Kommersant și Vedomosti și devenit consilier al directorului agenției spațiale Roskosmos, a fost arestat în 2020 și acuzat că a divulgat informații clasificate.

Avocații lui Safronov au declarat pentru agenția de presă RIA Novosti că vor contesta sentința.

„Toți cei apropiați de Safronov cred că acuzația de trădare este absurdă”, a spus jurnalista Katerina Gordeeva, după ce i-a intervievat mama, sora și foștii colegi pentru un documentar despre acest caz.

Citește continuarea AICI.

Președintele Letoniei vrea să rupă legătura Bisericii ortodoxe cu Patriarhia rusă condusă de Kirill

ACTUALIZARE 17:35 Preşedintele Letoniei, Egils Levits, făcând uz de prerogativa sa de a avea iniţiativă legislativă, a prezentat luni un proiect de lege prin care Biserica ortodoxă letonă va trebui să rupă formal şi complet toate legăturile cu Patriarhia de la Moscova, relatează agenţia EFE.

Russia Religion Holy Synod
Președintele Letoniei vrea să rupă legătura Bisericii ortodoxe letone cu Patriarhia rusă condusă de Kirill. Foto: Profimedia Images

„Prin acest amendament legislativ, Statul leton va recunoaşte că Biserica ortodoxă a Letoniei este complet independentă (autocefală). Ea nu depinde de nicio autoritate în afara Letoniei. Când legea va intra în vigoare, va fi eliminată orice influenţă sau putere a patriarhului Moscovei (Kirill) asupra Bisericii noastre ortodoxe”, a declarat preşedintele leton, adăugând că propunerea sa legislativă va fi dezbătută de parlament în procedură de urgenţă.

Citește continuarea AICI.

Marii producători de petrol din OPEC+ reduc producția, în ciuda promisiunii făcute președintelui Joe Biden

ACTUALIZARE 17:31 Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis luni o reducere modestă a producţiei de petrol, în ideea de a susţine preţurile afectate de îngrijorările referitoare la o recesiune, transmite AFP.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, reuniţi sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din luna octombrie, "să revină la cotele de producţie din luna august" ceea ce înseamnă o reducere a producţiei cu 100.000 de barili pe zi comparativ cu producţia din luna septembrie, se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii, notează Agerpres.

Citește continuarea AICI.

Ultimul reactor operaţional al centralei nucleare Zaporojie a fost debranşat

ACTUALIZARE 16.32 Ultimul reactor operaţional al centralei nucleare ucrainene Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa şi ocupată de forţele ruse, a fost debranşat luni de la reţea, a anunţat operatorul statului ucrainean, Energoatom, informează AFP, citată de Agerpres.

"Reactorul numărul 6 a fost oprit şi debranşat de la reţea", a anunţat Energoatom pe Telegram, precizând că debranşarea a fost necesară după ce un incendiu "s-a declanşat din cauza bombardamentelor", incendiu care a avariat o linie electrică ce leagă această unitate de reţeaua ucraineană.

Acest reactor era singurul care mai funcţiona dintre cele şase unităţi ale centralei. Sâmbătă, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experţi se află încă la faţa locului, anunţaseră deja oprirea reactorului numărul 5, din cauza avarierii unei linii electrice în urma unui bombardament.

Celelalte patru reactoare ale centralei Zaporojie sunt deconectate de mai multe săptămâni.

Acest cel mai recent incident a avut loc după vizita de vineri a unei delegaţii a AIEA la centrală.

Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse.

În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, sporind temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl.

General american: Este începutul sfârșitului pentru Federația Rusă

ACTUALIZARE 16:20 Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane din Europa, spune că este începutul sfârșitului pentru Rusia și că Statele Unite și Occidentul trebuie să se pregătească pentru acest lucru, în condițiile în care căderea URSS a luat lumea pe nepregătite.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zelenski și Macron au vorbit despre rezultatele misiunii de monitorizare a AIEA la centrala nucleară din Zaporojie

ACTUALIZARE 16:15 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat luni cu Emmanuel Macron despre rezultatele misiunii de monitorizare a AIEA la centrala nucleară Zaporojie, a afirmat președintele ucrainean pe Twitter. „Am purtat discuții substanțiale, de peste o oră și jumătate, cu președintele francez Emmanuel Macron", a adăugat Zelenski.

„I-am vorbit despre situația de pe front și cursul de contracarare a agresiunii (Rusiei). Am coordonat continuarea sprijinului de apărare din partea Franței. Am făcut schimb de evaluări cu privire la rezultatele misiunii AIEA la (centrala nucleară din Zaporizhzhia)", a mai adăugat liderul de la Kiev.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

UE este pe cale să rămână fără stocuri de armament

ACTUALIZARE 16:06 UE este pe cale să rămână fără stocuri de armament, deoarece țările membre continuă să trimită arme și muniții în Ucraina, a avertizat cel mai înalt diplomat al blocului.

Josep Borrell a îndemnat statele membre să își coordoneze mai bine cheltuielile cu materialele militar.

„Stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, dar epuizate într-o proporție mare, pentru că am furnizat o mulțime de capacități ucrainenilor. Trebuie să fie refăcute. Cel mai bun mod de refacere este să facem acest lucru împreună. Va fi mai ieftin”, a adăugat șeful diplomației europene 

Dacă țările UE continuă să-și extindă capacitățile militare în același mod, „rezultatul va fi o mare risipă de bani”, a mai spus Borrell.

Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă și afaceri de securitate a recunoscut că Europa ar fi trebuit să înceapă să antreneze forțele armate ale Ucrainei în urmă cu un an, cu luni înainte ca Rusia să-și lanseze invazia, după ce mai multe țări membre au solicitat o astfel de operațiune.

Dacă UE ar fi răspuns la momentul respectiv, „ne-am afla într-o situație mai bună”, a explicat Borrell, adăugând: Din păcate nu am făcut-o, iar astăzi regretăm. Regretăm că în august anul trecut nu am dat curs acestei solicitări, îndeplinind această solicitare”.

UE semnează un acord cu Ucraina pentru un ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro

ACTUALIZARE 15:25 Comisia Europeană și Ucraina au semnat luni un acord privind un pachet de ajutor de 500 de milioane de euro care va fi dedicat locuințelor și educației pentru persoanele strămutate și agriculturii în această țară devastată de război.

Finanțarea, anunțată de executivul UE în marja unei reuniuni a Consiliului de asociere UE-Ucraina, la care a participat și prim-ministrul Denis Şmihal, face parte din angajamentele asumate în primăvară.

Acesta este cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-Ucraina și primul de la acordarea statutului de țară candidată la UE în luna iunie, notează The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pe lângă cel mai recent pachet de ajutoare, Ucraina va putea, de asemenea, să depună o cerere la fondul UE pentru economie digitală pentru a dezvolta industria de înaltă tehnologie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Întâlnirea de luni de la Bruxelles a fost prima de când Ucraina a fost acceptată drept candidat formal la aderarea la UE. 

Doi reprezentanți AIEA ar urma să rămână permanent la centrala nucleară de la Zaporojie

ACTUALIZARE 13:40 Doi reprezentanţi ai misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ar urma să rămână la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, cu "titlu permanent", a declarat luni compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, indicând că alţi patru reprezentanţi ai AIEA au părăsit teritoriul centralei, relatează Reuters.

Centrala atomo-electrică ucraineană a fost ocupată de Rusia în martie, dar continuă să fie operată de inginerii de la Energoatom şi furnizează energie electrică în reţeaua Ucrainei.

Astăzi... patru din cei şase reprezentanţi ai echipei de inspecţie a AIEA şi-au încheiat activitatea la centrala nucleară Zaporojie şi au părăsit teritoriul centralei, a indicat Energoatom într-un comunicat pe Telegram.

Se aşteaptă ca doi experţi să continue să lucreze la (centrală) cu titlu permanent, se afirmă în comunicat.

Responsabilul local numit de Rusia, Vladimir Rogov, a confirmat luni, într-un interviu acordat unui post de radio rusesc, că doi observatori vor rămâne, dar nu a indicat pentru cât timp.

Membrii misiunii AIEA au părăsit acum centrala Zaporojie, în timp ce în prezent două persoane au rămas acolo ca observatori, a adăugat el, citat de Agerpres.

AIEA2
Delegația AIEA la centrala nucleară Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Aleksandr Volga, şeful administraţiei proruse a oraşului Energodar, unde se află situată centrala, a confirmat informaţia pentru Interfax, menţionând că aceştia vor fi însărcinaţi cu controlul siguranţei funcţionării centralei nucleare, potrivit EFE.

La recomandarea misiunii propriu-zise şi a dlui (directorul general al AIEA, Rafael) Grossi, ei ar trebui să rămână în mod permanent, prin rotaţie periodică. Şi-au îndeplinit promisiunea că misiunea va fi permanentă, a spus acesta.

Potrivit politicianului prorus, în acest moment, funcţionează un singur reactor, care furnizează energie în reţea, inclusiv clienţilor ucraineni.

Din cauza reparaţiilor la liniile de înaltă tensiune, s-a luat decizia de a opri un reactor şi de a lăsa altul în funcţiune, a explicat el, menţionând că un al doilea reactor (dintr-un total de şase) va fi pus în funcţiune când se va finaliza reparaţia liniilor de înaltă tensiune.

Volga a adăugat că în acest moment situaţia radiologică din jurul centralei se situează în parametri normali.

De mai multe săptămâni, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de atacuri la centrala nucleară Zaporojie.

Ţinând cont de creşterea tensiunilor în jurul instalaţiei nucleare, AIEA a trimis o delegaţie condusă de Grossi pentru a analiza situaţia la faţa locului.

Şeful AIEA urmează să prezinte marţi Consiliului de Securitate al ONU un raport cu concluziile misiunii sale sa la centrala Zaporojie, indică EFE.

Ucraina vrea ca experții AIEA să facă un audit de inginerie nucleară la centrala Zaporojie, nu doar să traseze sarcini de inspecţie

ACTUALIZARE 13:20 Ucraina vrea ca experții Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA) să facă un audit de inginerie nucleară la centrala Zaporojie, şi nu doar să traseze sarcini de inspecţie şi de supraveghere, aşa cum au făcut până acum, a spus, la televbiziunea națională Telemaraton, consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, citat de Ukrinform.

„La centrala nucleară Zaporojie, lângă care invadatorii au amplasat sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) din care au tras, este necesar un audit de inginerie nucleară, care să depăşească eforturile de menţinere a păcii în acel perimetru, pe care misiunea AIEA intenţionează să le întreprindă", a spus Podoliak, citat de Agerpres.

Potrivit lui Podoliak, guvernul ucrainean nu deţine în prezent informaţii clare şi sigure dacă "totul este în ordine la instalaţie în ceea ce priveşte circuitele de siguranţă, răcirea reactorului şi siguranţa personalului".

Miniştrii Energiei din țările UE vor discuta plafonarea preţului gazului. Ce alte măsuri iau în calcul

ACTUALIZARE 11:50 Miniştrii Energiei din UE vor discuta opţiunile pentru a ţine sub control creşterea preţurilor, inclusiv o plafonare a preţului gazului şi linii de credit de urgenţă pentru operatorii prezenţi pe piaţa energiei, se arată într-un document elaborat de Republica Cehă, ţara care asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, potrivit Reuters.

Reuniunea miniştrilor Energiei din UE în care vor discuta măsuri la nivelul blocului comunitar ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii, care afectează industria Europei şi majorează facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze, este programată să aibă loc pe 9 septembrie.

În documentul consultat de Reuters se arată că printre opţiunile luate în calcul de oficialii UE se află o plafonare a preţului gazului folosit pentru producerea electricităţii sau scoaterea temporară a centralelor electrice pe bază de gaze naturale din actualul sistem UE de stabilire a preţurilor electricităţii, relatează Agerpres.

Citește continuarea AICI

Moneda euro a coborât luni sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani

ACTUALIZARE 10:48 Moneda euro a coborât luni sub 0,99 dolari, pentru prima dată în aproape două decenii, după ce decizia Rusiei de a opri livrarea gazelor prin principala sa conductă spre Europa a sporit temerile privind evoluţia preţurilor energiei şi a creşterii economice, relatează Reuters.

În tranzacţiile din Asia, moneda euro se tranzacţiona la 0,9880 dolari, cel mai scăzut nivel din 2002, în timp ce lira sterlină se tranzacţiona la 1,4445 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate.

Sâmbătă, Rusia ar fi trebuit să reia fluxurile prin gazoductul Nord Stream dar nu a respectat termenul limită, din cauza unor scurgeri de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanţă la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune. Decizia a coincis cu anunţul G7 (principalele ţări industrializate din lume) privind un plan care vizează implementarea unui plafon global de preţ pentru produsele petroliere şi ţiţeiul provenit din Rusia, plafon care ar urma să intre în vigoare din luna decembrie. Separat, Uniunea Europeană analizează mai mult opţiuni pentru impunerea unei limite de preţ la energie, mai scrie sursa citată de Agerpres.

Citește continuarea AICI

Șefa diplomației franceze, vizită în Turcia pentru „a încuraja” Ankara să continue acțiunea „pozitivă” privind Ucraina 

ACTUALIZARE 10:30 Ministrul francez al afacerilor externe, Catherine Colonna, efectuează luni o vizită în Turcia pentru a o încuraja să-şi continue acţiunea „pozitivă” în privinţa războiului din Ucraina şi „să rămână consecventă cu eforturile ONU”, potrivit AFP.

„Mă voi deplasa în această după-amiază la Ankara şi Istanbul”, a anunţat ea la postul de radio RTL.

„Turcia joacă un rol activ în regiune (...), uneori un rol pozitiv (...), şi trebuie încurajată pe acest drum şi să ne asigurăm că rămâne consecventă cu eforturile ONU”, a adăugat Catherine Colonna.

După medierea sa pentru a permite în această vară ieşirea cerealelor blocate în portul Odesa după invadarea Ucrainei de către Turcia, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a propus sâmbătă omologului său rus Vladimir Putin medierea Turciei pentru a ajuta la reglarea crizei privind centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de trupele ruse, transmite Agerpres.

Turcia are relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. Deşi a furnizat Kievului drone militare, ea a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale decretate împotriva Rusiei după declanşarea ofensivei sale în Ucraina.

„Europa a impus sancţiuni, SUA, de asemenea, precum și un număr de ţări aliate şi partenere, la fel, însă alţii nu au adoptat o politică de sancţiuni, de exemplu Turcia (...) Este important să ne asigurăm că ţări care nu au adoptat sancţiuni nu servesc ca platformă de ocolire a sancţiunilor adoptate de majoritatea comunităţii internaţionale”, a mai spus şefa diplomaţiei franceze, afirmând că sancţiunile împotriva Rusiei „funcţionează şi vor avea tot mai multe efecte”.

„Mai există şi alte posibilităţi de sancţiuni, în special individuale”, a mai spus ea, după ce UE a luat deja mai multe serii de măsuri împotriva economiei ruse.

Noi imagini cu activitatea susținută și eficiența dronelor Bayraktar TB2 folosite de ucraineni împotriva armatei ruse

ACTUALIZARE 09:35 Noi imagini apărute online confirmă activitatea susținută a dronelor Bayraktar TB2 folosite de armata ucraineană.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Clipurile arată cum sunt lovite două sisteme antiaeriene Tor, un vehicul de luptă al infanteriei ruse și un camion.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ISW: Ucrainenii au continuat să lovească liniile de comunicații terestre rusești. Rușii au efectuat atacuri terestre limitate la nord-est de Bahmut și la vest de orașul Donețk

ACTUALIZARE 09:30 În evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru studiul Războiului din Washington (ISW) a notat că forțele ucrainene avansează de-a lungul mai multor axe în vestul regiunii Herson și au câștigat teritoriu peste râul Severski Doneț din regiunea Donețk. 

ISW spune că ritmul contraofensivei se va schimba probabil dramatic de la o zi la alta, pe măsură ce forțele ucrainene acționează pentru a-i priva pe ruși de proviziile necesare, pentru a le întrerupe sistemul de comandă și control și pentru a le slăbi moralul, în condițiile în care asalturile terestre ale contraofensivei continuă.

Experții americani mai precizează că rușii vor contraataca probabil din când în când și vor recupera o parte din terenul pierdut și, bineînțeles, vor efectua probabil atacuri puternice de artilerie și aeriene împotriva așezărilor eliberate și a trupelor ucrainene care avansează. 

ISW notează și că forțele ucrainene au făcut progrese suficient de substanțiale pentru a începe să provoace comentarii mai realiste din partea bloggerilor militari ruși, care până astăzi au respectat îndeaproape retorica optimistă a Kremlinului. 

ISW transmite că președintele ucrainean a anunțat că forțele ucrainene au eliberat două așezări (neprecizate) din sudul Ucrainei și o așezare din regiunea Donețk pe 4 septembrie. ISW a confirmat în mod independent eliberarea așezării din regiunea Donețk și a uneia dintre așezările din regiunea Herson. 

Zelenski a adăugat că Brigada mecanizată 54 ucraineană a avansat, de asemenea, în direcția Lisiceansk-Siversk și a stabilit poziții pe înălțimi nespecificate. 

Imagini geolocalizate arată cum forțele rusești trag cu lansatoare multiple de rachete de pe poziții de la centrala nucleară din Zaporojie, mai spune ISW.

Se pare că forțele rusești mută mijloace militare în zonele situate de-a lungul principalelor linii de comunicații terestre în zonele de ariergardă din regiunea Zaporojie, se mai arată în evaluarea ISW.

Ministerul britanic al Apărării: Forțele rusești au ratat în repetate rânduri termenele limită pentru a securiza întreaga regiune Donețk

ACTUALIZARE 09:28 În evaluare de luni dimineață a războiului, ministerul britanic al Apărării transmite că în ciuda eforturilor sale de a limita recentele acțiuni ofensive ucrainene, principalul obiectiv al Rusiei în Ucraina rămâne aproape sigur operațiunea ofensivă din Donbas. 

Britanicii spun că principalele  axe de avansare în Donbas ale armatei ruse rămân la Avdiivka, în apropiere de orașul Donețk, și, la 60 km spre nord, în jurul orașului Bakhmut.

Londra mai notează că, deși Rusia a avut cel mai mare succes în acest sector, forțele sale au avansat totuși doar aproximativ 1 km pe săptămână spre Bahmut.

Obiectivul politic al operațiunii din Donbas rămâne aproape sigur să securizeze întreaga regiune Donețk, ceea ce ar permite Kremlinului să anunțe eliberareaDonbasului, se mai arată în evaluarea britanicilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Foarte probabil că forțele rusești au ratat în repetate rânduri termenele limită pentru atingerea acestui obiectiv, mai observă ministerul britanic al apărării.

Autoritățile ucrainene au afirmat că forțele rusești au acum ordin să finalizeze această misiune până la 15 septembrie 2022. Este foarte puțin probabil ca aceste forțe să realizeze acest lucru, ceea ce va complica și mai mult planurile Rusiei de a organiza referendumuri privind aderarea zonelor ocupate la Federația Rusă, concluzionează britanicii.

Ucraina anunță că a recucerit localități din Herson.

Ucraina anunţă că a recucerit mai multe localităţi din sud-estul ţării. Un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski a postat duminică pe Facebook o poză cu soldaţi ucraineni care ridică steagul într-o localitate recucerită, Vîsokopillea

„Vîsokopillea. Regiunea Herson. Ucraina. Astăzi”, a scris Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului biroului preşedintelui, într-o postare pe Facebook alături de o fotografie cu trei soldaţi pe acoperişuri, unul dintre ei fixând un steag ucrainean pe un stâlp, relatează Agerpres.

Recucerirea acestei localităţi ar marca un câştig teritorial tangibil într-o contraofensivă care a început săptămâna trecută şi care vizează sudul ţării. Un obiectiv major al noului efort militar este regiunea Herson, capturată de forţele ruse la începutul conflictului. Herson este situat chiar la nord de peninsula Crimeea.

În discursul său video de duminică noaptea, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că forţele sale au preluat controlul asupra a două aşezări din sud şi asupra unei aşezări şi a unui teritoriu în estul ţării. Zelenski nu a oferite mai multe detalii, menţionând doar că a primit „rapoarte bune” la o întâlnire avută duminică cu comandanţii militari şi cu şeful serviciilor de informaţii.

Şeful statului a mulţumit forţelor ucrainene pentru eliberarea unei aşezări în regiunea Doneţk, preluarea controlului asupra „unor înălţimi” într-o zonă de est în direcţia Lisichansk-Siversk şi eliberarea a două aşezări în sud.

„În război, nu există weekend. Suntem în contact permanent cu cei de pe front. Nu vă voi spune detaliile, dar steagurile ucrainene se întorc în locurile în care ar trebui să fie de drept. Și nu există loc pentru ocupanți pe pământul nostru”, a spus Volodimir Zelenski, citat de site-ul Președinției ucrainene.

Câteva dintre cele mai importante informații din ziua precedentă: 

  • Dmitri Medvedev: Germania se comportă ca un inamic al Rusiei, iar unchiul Scholz se miră că germanii au mici necazuri cu gazul
  • Volodimir Zelenski: Steagurile țării încep să fluture iar unde trebuie să fie
  • Întăriri pe flancul estic: Primii soldați ai brigăzii germane au sosit în Lituania
  • Washingtonul nu mai are ambasador în Rusia
  • Armata rusă a lansat până acum în Ucraina 3.500 de rachete „inteligente” și de croazieră
  • Olena Zelenska, despre inflație și criza energetică, pentru BBC: Poate că britanicii își numără mărunțișul rămas, dar noi ne numărăm morții
  • Militarii ruși care luptă în Ucraina, prost plătiți și fără bonusuri
  • Zelenski: Rusia pregătește o „lovitură decisivă” împotriva statelor europene în domeniul energiei

Editor : Marco Badea | Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...