Ucraina are un nou premier, în vârstă de 35 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Oleksii Honcearuk
Oleksii Honcearuk, noul premier al Ucrainei și cel mai tânăr din istoria sa recentă Foto: gov.ua

Parlamentul de la Kiev a aprobat joi, cu o largă majoritate, propunerea președintelui țării, Volodimir Zelenski, de numire în funcția de premier al Ucrainei a lui Oleksii Honcearuk, informează DPA, citată de Mediafax.

Oleksii Honcearuk, în vârstă de 35 de ani, este de profesie avocat și este cel mai tânăr premier din istoria recentă a Ucrainei. El a primit votul a 290 de parlamentari, mult peste cele 226 de voturi necesare pentru numirea în funcție.

În discursul din plenul Parlamentului, noul premier a promis să pună capăt corupției și a declarat că își propune ca Ucraina să ajungă la o creștere economică de 5-7%.

Oleksii Honcearuk l-a sprijinit pe Petro Poroșenko în alegerile prezidențiale din luna aprilie, dar, la scurt timp după ce Volodimir Zelenski a câștigat scrutinul, acesta a primit un post important în cadrul Administrației Prezidențiale de la Kiev. Anterior, el a condus o organizaţie neguvernamentală specializată în promovarea reformelor şi a lucrat în calitate de consilier în cadrul Ministerului Ecologiei.

Volodimir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, de profesie actor, a fost câștigătorul neașteptat al alegerilor prezidențiale din Ucraina, dând naștere unui adevărat fenomen. La scurt timp după ce a ajuns președinte, el a dizolvat Parlamentul și a convocat alegeri parlamentare anticipate, în care formațiunea sa a obținut un rezultat zdrobitor. Mișcarea sa se numește „Slujitorul Poporului” și a fost denumită astfel după serialul în care Volodimir Zelenski a jucat rolul principal și căruia îi datorează notorietatea și succesul electoral.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri