Ucraina îl cheamă la explicații pe ambasadorul ungar după scandalul provocat de fularul cu Ungaria Mare al lui Viktor Orban

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban
Prim-ministrul ungar, Viktor Orbán. Foto: Profimedia Images

Guvernul Ucrainei a anunțat că îl va convoca la explicații pe ambasadorul Ungariei după ce Viktor Orban s-a afișat la un meci de fotbal cu un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari, a anunțat ministerul de externe ucrainean, marți, conform Reuters.

„Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relațiilor ucraineano-ungare și nu este în acord cu principiile politicilor europene”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko, pe Facebook.

Ungaria Mare, parte a Imperiului Austro-Ungar, o construcție multinațională cu o guvernare bicefală în care Ungaria și Austria dominau un număr mare de alte naționalități, printre care și români și ucraineni, s-a prăbușit după înfrângerea în Primul Război Mondial.

Ungaria Mare includea, printre altele, teritoriul ucrainean Transcarpatia dar și teritorii precum Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureș, nordul Serbiei și teritoriul Croației și Slovaciei de astăzi. Gestul lui Viktor Orban a provocat inclusiv iritarea României.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri