Ucraina și-a avertizat aliații că nu va putea să își revină dacă Rusia îi mai atacă rețeaua de energie. „Iarna va fi foarte grea”

Data publicării:
Incendiu în urma unui bombardament în Ucraina
Foto: Profimedia Images

Guvernul ucrainean și-a avertizat aliații din Occident că anticipează o intensificare a atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice în următoarele zile, iar Kievul nu crede că are destule piese de schimb ca să poată relua distribuția de energie electrică și căldură dacă aceste bombardamente vor avea loc, au transmis doi oficiali din Congresul american și un oficial occidental care a avut acces la informațiile serviciilor americane de spionaj, scrie Politico.

Oficialii ucraineni le-au cerut în ultimele zile omologilor lor americani și mai multor țări europene să le ofere asistență pentru a se pregăti pentru o perioadă în care accesul la electricitate și gaze naturale va fi limitat – un scenariu care, potrivit Kievului, va complica eforturile armatei ucrainene pe front și va strămuta din nou civilii.

Ucraina are nevoie de piese de schimb, inclusiv generatoare, conducte și valve cu care să își repare infrastructura. Kievul este în plin proces de a-și repara infrastructura avariată, dar se tem că atacurile rusești vor continua și le va fi imposibil să țină pasul cu distrugerile pe care le vor provoca.

Noile avertizări, care au ajuns la urechile congresmenilor americani prin intermediul unor rapoarte secrete, au apărut în timp ce Rusia a lansat marți rachete asupra capitalei Ucrainei, lovind blocuri de apartamente și provocând pene de curent la doar câteva zile după ce Rusia și-a retras trupele din orașul strategic Herson.

Unele cartiere din Kiev au rămas fără curent la o zi după atacuri. Avertizările oficialilor ucraineni arată cât de neliniștiți sunt aceștia cu privire la lunile grele de iarnă care vor urma și eventualele consecințe ale distrugerilor susținute de infrastructura țării.

rachetă rusească
Rusia a lansat mai multe rachete asupra capitalei Ucrainei, lovind blocuri de apartamente și provocând pene de curent la doar câteva zile după ce și-a retras trupele din orașul strategic Herson. Foto: Profimedia Images

Ucraina: Un sector energetic instabil ar putea avea consecințe fatale

Un sector energetic instabil ar putea avea consecințe fatale, au spus ucrainenii. În ultimele conversații, aceștia au explicat că producția de alimente și operațiunile de transport – servicii cruciale pentru continuarea ofensivei militare – ar putea fi afectate în lipsa unei rețele funcționale de distribuție a curentului și a gazului.

„Aceasta este una dintre problemele esențiale pe care le discutăm cu americanii și europenii chiar acum”, a spus consilierul guvernului ucrainean, adăugând că unii ucraineni au plecat deja din țară de teamă că criza energetică se va înrăutăți. „Iarna va fi foarte grea”.

În ultimele luni, atacurile cu rachete ale Rusiei au lovit multe instalații de energie ale Ucrainei, ceea ce i-a lăsat pe civili fără acces la electricitate și apă. Un atac masiv lansat în octombrie a lăsat fără curent milioane de ucraineni. Oficialii au spus atunci că 30% din centralele electrice ale țării au fost distruse în urma atacurilor.

Oficialii americani au spus că situația de pe câmpul de luptă ar putea deveni încă și mai periculoasă pe măsură ce Rusia pierde tot mai mult teren.

artilerie-ucraina
Oficialii americani au spus că situația de pe câmpul de luptă ar putea deveni încă și mai periculoasă pe măsură ce Rusia pierde tot mai mult teren. Foto: Profimedia Images

Republicanii vor să reducă ajutoarele pentru Kiev. Senator democrat: „Dacă nu sprijinim Ucraina, facem jocul lui Putin”

Republicanii de top din Congresul american, care vor controla cel mai probabil Camera Reprezentanților anul următor, au sugerat că SUA ar trebui să reevalueze trimiterea de ajutoare Ucrainei.

Unii oficiali ai Partidului Republican au indicat faptul că un așa-numit „compromis” ar putea include o continuare a asistenței militare, dar o reducere a livrărilor de ajutoare economice.

Americanii spun Putin și-a schimbat strategia în Ucraina după ce armata rusă a început să bată în retragere, încercând acum să obțină distrugerea politică și economică a țării pe care nu a reușit să o cucerească militar.

„Dacă nu sprijinim Ucraina atât miliar, cât și economic, îi vom face jocul lui Putin”, a spus și senatorul democrat Chris Murphy. „Se pare că republicanii încearcă să găsească o cale de a face pe placul grupului lui Trump din partid cu privire la Ucraina, creând o distincție falsă între ajutorul militar și cel economic.”

„Această diferență există doar în politică”, a adăugat Murphy. „Nu există pe teren în Ucraina.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...