Live Text Kievul le cere locuitorilor din jurul centralei nucleare Zaporojie să evacueze zona. Energodar este atacat de ruși (primar)

Data actualizării: Data publicării:
Zaporizhzhia Nuclear Power Plant, Enerhodar, Ukraine - 02 Sep 2022
Foto: Profimedia Images
Din articol
AIEA: O linie electrică de la centrala din Zaporojie a fost avariată de bombardamentele de marți Rușii se îngrămădesc în Belarus pentru turism și cumpărături Putin vrea o nouă conductă prin care Rusia să livreze gaze naturale Chinei prin Mongolia Locuitorilor din jurul centralei nucleare Zaporojie li se cere să evacueze zona Partidul lui Putin a propus organizarea unor referendumuri pe 4 noiembrie în teritoriile ocupate Putin îi critică pe redactorul-șef al unuia dintre ultimele ziare independente din Rusia și pe jurnaliștii care au părăsit țara Ucraina nu intenționează să interzică femeilor să părăsească țara Erdogan acuză Occidentul că „provoacă” Rusia: „Europa culege ceea ce a semănat” Putin amenință că oprește toate livrările de energie către Europa dacă UE plafonează prețul gazului rusesc: „Nu vom furniza nimic” Trupele rusești au bombardat un spital de Psihiatrie din Kramatorsk Putin cere renegocierea acordului privind exportul de grâne din Ucraina și vrea să restricționeze livrările spre UE Ministerul britanic al Apărării: Rușii sunt nevoiți să apere un front de 500 de kilometri Rusia extinde sancțiunile împotriva responsabililor militari din UE Comisia Europeană propune un nou ajutor financiar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina CE propune plafonarea prețului gazelor rusești și limite de consum de energie la orele de vârf în statele membre Putin: „Moscova nu a pierdut nimic din cauza războiului din Ucraina. Este imposibil să izolați Rusia” Lavrov cere explicații experților de la AIEA ISW: Armata ucraineană a împnins rușii în regiunea Harkov Trupele ruse bombardează orașul Sloviansk din regiunea Donețk Noi atacuri rusești la Harkov Ucraina respinge atacurile rusești în Donbas și lovește obiective-cheie Noi bombardamente la Energodar Ucraina susține o zonă de siguranță la centrala nucleară de la Zaporojie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține apelul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru crearea unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie, relatează BBC. Între timp, orașul Energodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost ținta unor noi bombardamente.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

AIEA: O linie electrică de la centrala din Zaporojie a fost avariată de bombardamentele de marți

ACTUALIZARE 23.45 Bombardamentele de marți au avariat o linie electrică de rezervă de la centrala nucleară Zaporojie, a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, organismul de supraveghere nucleară al ONU, potrivit Reuters

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat că nu a existat niciun impact imediat în urma avarierii acestei linii – una dintre cele trei linii electrice de rezervă -, deoarece centrala a fost deja deconectată de la rețea.

La fel ca toate centralele nucleare, Zaporojie are nevoie de energie pentru a continua să răcească combustibilul nuclear din reactoare și combustibilul uzat. Singurul său reactor în funcțiune furnizează energie, dar, cu fiecare linie electrică externă care se întrerupe, pierde o linie de apărare împotriva unui potențial accident nuclear.

„Dintre cele trei linii de rezervă dintre centrala nucleară și centrala termică, una este acum avariată de bombardamente, în timp ce celelalte două sunt deconectate, i-a informat personalul operativ ucrainean de rang înalt pe experții AIEA prezenți la centrală încă de săptămâna trecută”, a transmis AIEA în comunicat, referindu-se la o centrală pe cărbune din apropiere.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele care au avut loc în apropierea centralei și în perimetrul acesteia, avertizând că există riscul unei catastrofe nucleare. Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei în luna martie, la scurt timp după începutul invaziei, dar tehnicienii ucraineni continuă să opereze centrala.

O altă linie de rezervă a fost deconectată la începutul acestei săptămâni, pentru ca un incendiu să poată fi stins.

Rușii se îngrămădesc în Belarus pentru turism și cumpărături

ACTUALIZARE 21:19 Un număr tot mai mare de ruși aleg Belarusul vecin pentru petrecerea vacanței, în încercarea de face cumpărături și de a accesa cu această ocazie bunuri și servicii financiare occidentale, care nu mai sunt disponibile acasă din cauza sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei Ucrainei, scrie The Moscow Times.

rusia belarus turiste profimedia
Rușii se îngrămădesc în Belarus pentru turism și cumpărături. Foto: Profimedia

Spre deosebire de Rusia, majoritatea comercianților cu amănuntul străini și marile companii de plăți sunt prezente în Belarus, care este adesea numită „ultima dictatură din Europa”.

„Mărci precum H&M, Bershka și Pull & Bear au părăsit Rusia, dar noi, cei care călătorim în Belarus, ne putem îmbrăca cu ele din cap până în picioare”, a spus Elena Șitikova, director la agenția de turism Family Travel din regiunea Arkhangelsk, care oferă tururi în Belarus.

„Totul funcționează acolo, nu există sancțiuni”, a adăugat ea.

Citește continuarea AICI.

Putin vrea o nouă conductă prin care Rusia să livreze gaze naturale Chinei prin Mongolia

ACTUALIZARE 20:32 Rusia discută un nou proiect de infrastructură major de a livra gaze Chinei prin Mongolia, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, în contextul în care Moscova încearcă să înlocuiască Europa ca principal client pentru gazul rusesc, relatează Reuters.

Chayanda oil and gas field in Sakha Republic, Russia
Actualul gazoduct Power of Siberia, care se întinde din Rusia până în China, a fost lansat la sfârşitul lui 2019 şi are o capacitate anuală de 61 de miliarde de metri cubi anual. Foto: Profimedia Images

„Suntem în discuţii privind posibila implementare a unui proiect major de infrastructură, mă refer la furnizarea de gaz rusesc către China prin Mongolia”, a declarat Putin cu prilejul unei întâlniri cu premierul mongol Luvsannamsrai Oyun-Erdene, de la care televiziunile au transmis imagini.

Cei doi lideri au discutat la forumul economic de la Vladivostok, în aceeaşi zi în care Putin a ameninţat cu sistarea aprovizionării cu energie dacă Occidentul adoptă plafonări la preţurile petrolului şi gazului ruseşti.

Citește continuarea AICI.

Locuitorilor din jurul centralei nucleare Zaporojie li se cere să evacueze zona

ACTUALIZARE 19:37 Ucraina le-a cerut miercuri locuitorilor din teritoriile ocupate de Rusia din jurul centralei nucleare Zaporojie să se evacueze pentru propria lor siguranță, transmite Reuters.

Moscova și Kievul se acuză reciproc de bombardarea centralei nucleare, cea mai mare din Europa, ceea ce riscă provocarea unui dezastru nuclear.

„Fac apel la locuitorii districtelor adiacente centralei nucleare Zaporojie....evacuați! Găsiți o cale să ajungeți în teritoriul controlat (de Ucraina)”, a spus vicepremierul Irina Vereșciuk într-un mesaj pe Telegram.

Primarul ucrainean exilat din Energodar, principalul oraș ce deservește centrala, a spus într-un mesaj Telegram separat că orașul se afla sub tirul de foc al forțelor ruse și că nu avea electricitate.

Rusia neagă țintirea civililor și acuză Kievul de bombardarea centralei nucleare.

Partidul lui Putin a propus organizarea unor referendumuri pe 4 noiembrie în teritoriile ocupate

ACTUALIZARE 19:20 Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a propus miercuri organizarea pe 4 noiembrie a unor referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate de forţele ruse, pentru alipirea acestor teritorii la Rusia, informează AFP.

„Doneţk, Lugansk şi numeroase alte oraşe ruse vor reveni în sfârşit în portul lor de origine. Şi lumea rusă, astăzi divizată de frontiere formale, îşi va regăsi integritatea”, a declarat secretarul Consiliului general al Rusiei Unite, Andrei Turciak, propunând organizarea acestor referendumuri pe 4 noiembrie, când în Federaţia Rusă se celebrează Ziua Unităţii Naţionale.

Russia Mishustin Federation Council
Andrei Turciak, secretarul Consiliului general al Rusiei Unite, al lui Vladimir Putin, propune organizarea unor referendumuri pe 4 noiembrie în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina. Foto: Profimedia Images

De Ziua Unităţii Naţionale, Rusia comemorează o revoltă populară din secolul al XVII-lea care a expulzat forţele de ocupaţie poloneze din Moscova.

Turciak s-a referit la regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk (est), dar şi la regiunile Herson şi Zaporojie, pe care armata rusă le ocupă în mare parte, transmite Agerpres.

După declaraţia lui Turciak, şeful-adjunct al administraţiei proruse a regiunii Herson, Kiril Stremousov, a declarat că această regiune se va pregăti pentru organizarea unui astfel de referendum pe 4 noiembrie. „Suntem solidari cu Andrei Turciak. Ne vom pregăti pentru o dată concretă. Toţi credeau că referendumul va avea loc în septembrie, însă (până acum) nu a fost avansată o dată concretă. Ne vom orienta spre 4 noiembrie, cu toate că noi suntem gata să organizăm un referendum chiar şi acum”, a spus Stremousov, citat de TASS.

Rusia a distribuit paşapoarte ruse locuitorilor din unele teritorii ocupate în Ucraina, după ce a făcut deja acest lucru pentru locuitorii regiunilor din est aflate sub controlul separatiştilor.

Putin îi critică pe redactorul-șef al unuia dintre ultimele ziare independente din Rusia și pe jurnaliștii care au părăsit țara

ACTUALIZARE 17:42 Preşedintele rus Vladimir Putin l-a criticat miercuri pe Dmitri Muratov, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021 şi redactorul-şef al ziarului Novaia Gazeta, unul dintre ultimele mijloace de comunicare în masă independente din Rusia, ameninţat acum la rândul său cu dispariţia, informează AFP.

Vladimir Putin
Vladimir Putin a criticat zecile de jurnalişti ruşi care au părăsit recent Federaţia Rusă de teama represaliilor. Foto: Profimedia Images

„În opinia mea, Comitetul Nobel în mare parte a rătăcit şi devalorizat semnificaţia premiilor Nobel în domeniul umanitar”, a afirmat Putin în timpul Forumului economic de la Vladivostok, în Extremul Orient rus.

Vladimir Putin răspundea la o întrebare ce se referea la revocarea, luni, a autorizaţiei de difuzare în Rusia a versiunii tipărite a ziarului Novaia Gazeta. De facto, ziarul nu mai apărea de la sfârşitul lui martie, când a decis să-şi suspende publicarea pentru a evita o închidere totală, în plină represiune împotriva celor care critică războiul din Ucraina.

Citește continuarea AICI.

Ucraina nu intenționează să interzică femeilor să părăsească țara

ACTUALIZARE 16.46 Ucraina nu intenționează să interzică femeilor să părăsească țara, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, precizând că înrolarea femeilor este voluntară, în timp ce înrolarea obligatorie pentru unele femei cu profesii relevante este amânată până la 1 octombrie 2023, potrivit The Kyiv Independent.

În conformitate cu legea marțială, bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, în majoritatea cazurilor, le este interzis să părăsească țara.

Erdogan acuză Occidentul că „provoacă” Rusia: „Europa culege ceea ce a semănat”

ACTUALIZARE 16.41 Ţările occidentale sunt vinovate de „provocare” faţă de Rusia, a declarat miercuri la Belgrad preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP, citată de Agerpres. Erdogan a pus criza energetică în Europa pe seama sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, reluând practic argumentele Kremlinului.

„Pot spune foarte deschis că nu găsesc că actuala atitudine a Occidentului (...) este cea bună. Occidentul duce o politică bazată pe provocare”, a declarat şeful statului turc în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său sârb Aleksandar Vucic, ca răspuns la o întrebare asupra crizei energetice în Europa.

„Atât timp cât veţi încerca să duceţi un asemenea război de provocare, nu veţi putea obţine rezultatele scontate”, a adăugat Erdogan. „Noi, Turcia, am menţinut mereu o politică de echilibru între Rusia şi Ucraina”, a mai spus preşedintele turc.

Recep Erdogan
Recep Erdogan. Foto: Profimedia Images

Putin amenință că oprește toate livrările de energie către Europa dacă UE plafonează prețul gazului rusesc: „Nu vom furniza nimic”

ACTUALIZARE 16.25 Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat miercuri că va opri toate livrările de gaz, petrol şi cărbune în cazul unei plafonări a preţurilor, propusă de Comisia Europeană. Putin insistă că nu vrea să folosească energia ca „armă” împotriva Europei.

Plafonarea preţurilor ar fi „o decizie absolut stupidă”, „o prostie”, a declarat liderul de la Kremlin miercuri, în cadrul unui forum economic la Vladivostok (Orientul Îndepărtat al Rusiei).

„Dacă ţările europene vor să renunţe la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor să decidă”, a avertizat el. Dar „nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici cărbune (...). Nimic”, a adăugat el, pe un ton ferm, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Nu vom furniza nimic în afara cadrului contractelor” semnate cu ţările importatoare, a subliniat Putin în faţa mai multor lideri economici ruşi şi asiatici, denunţându-i „pe cei care încearcă să ne impună propria lor voinţă”.

vladimir putin
Vladimir Putin amenință cu oprirea completă a livrărilor de energie către Europa. Foto: kremlin.ru

Citește continuarea AICI

Trupele rusești au bombardat un spital de Psihiatrie din Kramatorsk

ACTUALIZARE 15.42 Trupele rusești au bombardat Spitalul de Psihiatrie din Kramatorsk, regiunea Donețk, a anunțat primarul orașului Oleksandr Honcharenko, citat the Kyiv Independent. Nu sunt victime, însă clădirea a fost grav avariată.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Putin cere renegocierea acordului privind exportul de grâne din Ucraina și vrea să restricționeze livrările spre UE

ACTUALIZARE 15.26 Președintele rus Vladimir Putin a spus miercuri că vrea să renegocieze acordul care permite Ucrainei să exporte grâne prin Marea Neagră, după ce a acuzat atât Kievul, cât și Occidentul că se folosesc de înțelegerea semnată în iulie la Istanbul pentru a înșela Rusia și țările în curs de dezvoltare, informează Reuters.

Criticile prin care Putin a acuzat faptul că acordul ar ajuta Uniunea Europeană și Turcia să obțină îngrășăminte, cereale și alte alimente în detrimentul țărilor mai sărace vor stârni din nou îngrijorări cu privire la posibilitatea ca pactul semnat cu participarea ONU să devină istorie dacă nu va fi renegociat cu succes.

Înțelegerea prin care Ucrainei i se permite să exporte grâne și alte produse pe un coridor comercial din Marea Neagră reprezintă singura inițiativă diplomatică dintre Moscova și Kiev care a avut succes în cele peste șase luni de război.

Ministerul britanic al Apărării: Rușii sunt nevoiți să apere un front de 500 de kilometri

ACTUALIZARE 15.14 În evaluarea de miercuri a războiului, Ministerul britanic al Apărării a transmis că în ultimele 24 de ore au avut loc lupte grele pe 3 fronturi: în nord, în apropierea Harkov; în est în Donbas; dar și în sud în regiunea Herson, unde contraofensiva ucraineană declanșată săptămâna trecută a intrat în a zecea zi.

Captură de ecran din 2022.09.07 la 15.19.39
Locurile unde se desfășoară lupte pe frontul din Ucraina în cea de-a 196-a zi de război. Captură foto: liveuamap.com

Londra spune că principalul efort planificat de Rusia este probabil o înaintare înspre Bahmut în Donbas, dar comandanții se confruntă cu o dilemă, dacă să își desfășoare rezervele operaționale în sprijinul acestei ofensive sau să le folosească pentru a se apăra în fața avansurilor continue ale ucrainenilor din sud. 

Britanicii spun că amenințări simultane multiple pe un front de 500 de kilometri vor testa capacitatea Rusiei de a coordona planificarea operațională și realoca resurse pentru grupări multiple de forțe. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mai devreme în cursul războiului, eșecul Rusiei de a face asta a fost unul dintre motivele principale pentru randamentul slab al forțelor sale armate, se mai arată în evaluarea britanicilor.

Rusia extinde sancțiunile împotriva responsabililor militari din UE

ACTUALIZARE 15.10 Rusia a declarat miercuri că impune sancţiuni pentru un număr mai mare de responsabili ai Uniunii Europene ca răspuns la ceea ce Moscova afirmă că este o politică "antirusească neprietenoasă" a Occidentului, relatează Reuters, citând un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Potrivit MAE rus, Rusia interzice intrarea pe teritoriul său pentru un număr de lideri militari europeni, înalte personalităţi din domeniul securităţii şi reprezentanţi ai companiilor de armament, fără să menţioneze vreun nume.

Anterior, vorbind la Forumul Economic Estic din Vladivostok, în Extremul Orient, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că se opune unui răspuns simetric al Moscovei prin limitarea acordării de vize pentru cetăţenii UE în Rusia, ca răspuns la decizia Uniunii Europene de a restricţiona eliberarea de vize pentru ruşii care vor să călătorească în UE, relatează EFE. 

"Nu vom permite nimănui să ne impună vreun tip de decizie (...). Nu trebuie să facem nimic care să contravină intereselor noastre", a declarat Putin, ciatat de Agerpres.

Putin a spus în glumă că şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-ar putea supăra pe el, pentru că "Ministerul de Externe răspunde mereu simetric", calificând drept "scuipat" decizia europeană de a restricţiona eliberarea de vize pentru ruşi.

Potrivit lui Putin, "sunt mulţi oameni de afaceri care iubesc Rusia, care vizitează ţara şi vor să lucreze aici".

Comisia Europeană a aprobat cu o zi în urmă suspendarea acordului de facilitare a vizelor cu Rusia ca sancţiune pentru războiul declanşat de Moscova în Ucraina, astfel încât cetăţenii ruşi să se confrunte cu restricţii mai mari la intrarea pe teritoriul blocului comunitar. 

Suspendarea acordului nu înseamnă interzicerea intrării în UE pentru cetăţenii ruşi, dar îi obligă să prezinte mai multe documente pentru obţinerea vizei şi să plătească mai mult pentru aceasta, de la 35 de euro, în prezent, la 80 de euro.

Comisia Europeană propune un nou ajutor financiar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina

ACTUALIZARE 15.00 Comisia Europeană propune ca Uniunea să acorde Ucrainei un nou ajutor financiar, în valoare de 5 miliarde de euro, care să ajute Kievul să facă față consecinţelor războiului. Anunțul a fost făcut de șefa CE, Ursula von der Leyen.

„Astăzi, Comisia propune o asistenţă macro-financiară suplimentară de 5 miliarde de euro pentru Ucraina”, a scris ea pe Twitter, potrivit Agerpres.

Acest ajutor, sub formă de împrumuturi, trebuie aprobat de cele 27 state membre, care urmează să-l ia în discuţie la reuniunea de vineri a miniştrilor lor de finanţe, la Praga. Ajutorul ar fi a doua tranşă dintr-un pachet maxim de 9 miliarde de euro pentru 2022, propus în 18 mai.

CE propune plafonarea prețului gazelor rusești și limite de consum de energie la orele de vârf în statele membre

ACTUALIZARE 14.30 Comisia Europeană vrea să pună limită de consum la orele de vârf în statele membre și să plafoneze prețul gazului rusesc, pentru a contracara manipularea Rusiei pe piața energiei. Sunt două dintre măsurile anunțate de șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

„Ne confruntăm cu o situație ieșită din comun, nu doar pentru că Rusia este un furnizor pe care nu te poți baza, așa cum am văzut în ultimele zile, săptămâni, luni, ci și pentru că Rusia manipulează activ piața gazului. Este o problemă de lichiditate, de aceea vom facilita sprijinul de stat către companiile din domeniul energiei, vom modifica cadrul temporar pentru a fi livrate rapid garanții de stat. Vom propune o țintă obligatorie pentru a reduce consumul de electricitate la ore de vârf”, a spus Von der Leyen.

Czech Presidency of the Council of the European Union in Litomysl, Czech Republic - 01 Jul 2022
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Putin: „Moscova nu a pierdut nimic din cauza războiului din Ucraina. Este imposibil să izolați Rusia”

ACTUALIZARE 12.20 Vladimir Putin a declarat miercuri, la Forumul Economic din Vladivostok, că Rusia nu a pierdut nimic în urma campaniei sale militare din Ucraina, în timp ce Occidentul a eșuat, deoarece încercarea zadarnică și agresivă de a izola Rusia prin sancțiuni distruge economia globală. Liderul de la Kremlin a mai adăugat că „Asia este viitorul”, transmite Reuters.

Putin consideră tot mai mult conflictul din Ucraina, pe care el îl numește „operațiune militară specială”, ca un punct de cotitură în istorie.

Liderul de la Moscova și-a repetat miercuri afirmația că guvernul ucrainean este un „regim ilegitim”, spunând că a fost fondat după o „lovitură de stat” din 2014.

Totodată, Putin a respins și afirmațiile conform cărora Rusia ar fi încălcat dreptul internațional.

Russia Putin EEF
Vladimir Putin la Forumul Economic din Vladivostok. Foto: Profimedia Images

În discursul său, Vladimir Putin a declarat că pandemia de covid-19 a fost înlocuită de alte provocări și că Occidentul a subminat economia globală printr-o încercare „agresivă” de a-și impune dominația în întreaga lume.

Citește continuarea AICI

Lavrov cere explicații experților de la AIEA

ACTUALIZARE 10.21 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Moscova a trimis o solicitare către Agenția Internațională pentru Energie Atomică, cerând "explicații suplimentare" cu privire la unele aspecte din raportul lor după vizita la centrala nucleară Zaporojie, a relatat agenția rusă de presă Interfax, citată de The Guardian.

Citește și: Raportul AIEA privind centrala nucleară de la Zaporojie. Experții ONU au descoperit camioane rusești parcate în sala turbinelor

Captură de ecran din 2022.09.06 la 18.56.12
Vehicule militare la parterul halei de turbine a Unității 2 a centralei nucleare de la Zaporojie. Captură Foto: AIEA

ISW: Armata ucraineană a împnins rușii în regiunea Harkov

ACTUALIZARE 10.16 În evaluarea de marți noapte spre miercuri dimineață, Institutul pentru Studiul războiului din Washington (ISW) transmite că este foarte probabil ca forțele ucrainene să fi lansat contraatacuri în sudul regiunii Harkov și să fi recucerit noi teritorii după ce Rusia a redistribuit forțele sale din această zonă pentru a se apăra împotriva controfensivei lansate de trupele ucrainene din Herson.

Forțele ucrainene au desfășurat un contraatac în regiunea Harkov, în apropiere de Balakliia, care probabil au împins marți forțele rusești pe malul stâng al râurilor Doneț și Serednia Balaklia. Forțele ucrainene au capturat probabil Verbivka, la mai puțin de 3 km nord-vest de Balakliya, potrivit ISW, care a geolocalizate imagini postate pe rețelele de socializare. 

Mai multe surse rusești au recunoscut câștigurile ucrainene în Verbivka și au raportat că forțele rusești au demolat poduri în împrejurimile estice ale Balakliya pentru a împiedica noi avansuri ucrainene, se mai arată în evaluarea ISW.

Concluziile ultimului raport:

  • Raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, publicat pe 6 septembrie, descrie activitățile rusești care cresc probabilitatea unui accident nuclear la Centrala Nucleară de la Zaporojie, reducând în același timp capacitatea personalului centralei de a răspunde eficient la un astfel de accident.
  • Forțele ucrainene au lansat probabil contraatacuri în sudul regiunii Harkov și au reluat mai multe așezări. 
  • Redistribuirea forțelor rusești din această zonă pentru a se apăra împotriva contraofensivei ucrainene de la Herson a determinat și facilitat aceste contraatacuri.
  • Forțele ucrainene continuă să lovească nodurile logistice rusești, mijloacele de transport, concentrările de forță de muncă și echipamente și punctele de control din regiunea Herson.
  • Surse ruse și ucrainene au discutat despre activitatea cinetică la nord-vest de orașul Herson și în vestul regiunii Herson de-a lungul râului Inhulets.
  • Forțele ruse au înregistrat câștiguri progresive la sud de Bakhmut și au continuat atacurile la sol la nord, nord-vest și sud-vest de orașul Donețk.
  • Autoritățile ruse continuă să stabilească condiții pentru a rusifica ucrainenii care trăiesc pe teritoriul ucrainean ocupat de ruși.

Trupele ruse bombardează orașul Sloviansk din regiunea Donețk

ACTUALIZARE 10.03 Potrivit lui Vadim Liakh, șeful administrației militare din Sloviansk, bombardamentele rusești de noaptea trecută au deteriorat o școală și o clădire rezidențială, iar oamenii ar fi putut fi prinși sub dărâmături.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Noi atacuri rusești la Harkov

ACTUALIZARE 09.55 Rachete rusești au lovit miercuri dimineață orașul Harkov și au avariat infrastructura, dar nu au fost raportate victime, a declarat primarul orașului, Ilhor Terejov, potrivit The Kyiv Independent.

Ucraina respinge atacurile rusești în Donbas și lovește obiective-cheie

ACTUALIZARE 09.40 Statul Major General ucrainean a raportat avansuri rusești nereușite în apropiere de Dolina, Soledar, Novobakhmutivka, Kodema, Zaitseve, Avdiivka, Marinka și Liubomirivka în regiunea Donetsk.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Opt depozite de muniții rusești, precum și centre de comandă și poduri de pontoane, au fost distruse de trupele ucrainene, potrivit Statului Major General.

Noi bombardamente la Energodar

ACTUALIZARE 07.55 Oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a fost bombardat marţi seară, conform unor anunţuri venite atât dinspre partea ucraineană cât şi dinspre cea rusă, care s-au acuzat din nou reciproc pentru aceste atacuri.

Bombardamentul survine la câteva ore după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a publicat raportul în urma vizitei făcute de echipa sa de experţi săptămâna trecută la centrale Zaporojie.

„Chiar în acest moment sunt explozii în oraşul Enerhodar. Provocările continuă. Sunt bombardamente ale ocupanţilor (ruşi)”, a scris pe Telegram primarul ucrainean în exil al oraşului, Dmitri Orlov. El le-a cerut celor circa 50.000 de locuitori ai oraşului să „rămână în adăposturi” pentru a se proteja.

La rândul lor, responsabilii administraţiei proruse susțin că atacul asupra oraşului este executat de armata ucraineană.

Unul dintre aceştia, şeful administraţiei instalate de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, Vladimir Rogov, a declarat în plus că, înaintea bombardamentului de marţi seară, „un bombardament al forţelor armate ucrainene” a provocat „o a doua pană de curent electric” la Enerhodar.

Ucraina susține o zonă de siguranță la centrala nucleară de la Zaporojie

Centrala a fost ocupată de Rusia încă de la începutul invaziei și de atunci a fost atacată în mod repetat.

În urma vizitei de săptămâna trecută, agenția ONU a spus, într-un raport publicat marți, că bombardamentele trebuie să înceteze imediat.

Zelenski a spus că va sprijini zona de siguranță, dacă aceasta va avea ca scop demilitarizarea teritoriului centralei nucleare.

Raportul AIEA arată că bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa ar putea duce la eliberarea de materiale radioactive, în timp ce prezența echipamentelor militare rusești la fața locului ar putea submina securitatea acesteia.

Potrivit lui Zelenski, raportul a remarcat prezența de echipamente militare rusești pe teritoriul centralei și a făcut referire la presiuni asupra angajaților, alături de „referiri clare la ocupația militară rusă”.

Bombardamentele au continuat în timp ce o echipă de 14 membri ai AIEA a vizitat centrala, săptămâna trecută, iar șeful agenției, Rafael Grossi, a avertizat cu privire la riscul unui dezastru nuclear. Doi dintre oficialii AIEA vor rămâne la Zaporojie, pentru a monitoriza situația.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru atacurile asupra centralei nucleare.

Marți, Rusia a acuzat Ucraina că a lovit zona de trei ori în 24 de ore. Pe de altă parte, Kievul spune că forțele ruse au folosit uzina ca scut de unde să tragă asupra orașelor din apropiere, deși Rusia insistă că păzește centrala.

În raportul său, AIEA a subliniat „condițiile extrem de stresante” cu care se confruntă cei 907 angajați ucraineni care lucrează la centrala de la Zaporojie, sub controlul militar rusesc.

AIEA a detaliat pagubele suferite de uzină și a declarat că, deși bombardamentele continue nu au declanșat încă o urgență nucleară, acestea reprezintă o amenințare constantă la adresa siguranței care „poate duce la consecințe radiologice cu o mare importanță pentru siguranță”.

AIEA a adăugat că este nevoie urgentă de „măsuri provizorii” pentru a preveni un accident nuclear cauzat de acțiunile militare, precizând că toate părțile implicate ar trebui să fie de acord cu instituirea unei „zone de protecție a siguranței și securității nucleare” pentru a evita alte daune.

Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune de urgență după publicarea raportului AIEA pentru a discuta situația din Zaporojia.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „forțele rusești și ucrainene trebuie să se angajeze, ca un prim pas, să nu întreprindă nicio activitate militară spre amplasamentul centralei sau dinspre acesta”.

Noul prim-ministru al Regatului Unit, Liz Truss, a discutat cu Volodimir Zelenski despre războiul din Ucraina, în condițiile în care Marea Britanie a fost un susținător ferm al Ucrainei încă de la începutul războiului.

În discursul său de marți noaptea, Zelenski a spus că a felicitat-o pe Lizz Truss, adăugând că el a fost primul lider străin cu care a vorbit de la preluarea mandatului.

El a spus că este „o mare onoare” pentru Ucraina și a afirmat că simte că cele două țări vor construi „relații profunde și fructuoase”.

Editor : Marco Badea | Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri