UE discută cu SUA pentru ca pașaportul Covid să fie „compatibil”

Data publicării:
un barbat in varsta arata un pasapot civid pe telefonul mobil, pe care scrie „imun” si „Vaccinat”
Pașaportul Covid este un subiect extrem de controversat în Europa. Sursa foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a început discuțiile cu SUA pentru pentru a stabili condițiile în care certificatul european de vaccinare anti-COVID-19 să fie folosit și în America.  

''Suntem în contact cu SUA privind certificatul verde digital, inclusiv chestiunea coerenţei şi compatibilităţii'', a declarat purtătorul de cuvânt comunitar Christian Wigand, citat de agenţia EFE.

Contactele pe acest subiect între Bruxelles şi Washington s-au desfăşurat deocamdată la nivel tehnic, iar miercuri vor discuta această problemă comisarul european pentru justiţie Didier Reynders şi secretarul de stat american pentru securitate naţională Alejandro Mayorkas.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a adăugat că aceasta a ''primit mult interes din partea altor ţări'' în problema certificatului de vaccinare, dar fără să menţioneze dacă au fost iniţiate contacte similare, el insistând că prioritatea acum este ca certificatul să funcţioneze în interiorul UE, informează Agerpres.

Acest ''certificat verde'' digital va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, posesorii documentului (în format fizic sau digital) putând să dovedească cu acesta că au fost vaccinaţi anti-COVID-19, că au fost testaţi negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizaţi în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricţiile (carantină, testare) în ţara de destinaţie.

Certificatul se va baza pe un cadru european armonizat, dar unele state membre ale UE au început deja să instituie propriile certificate.

Comisarul Didier Reynders a subliniat că folosirea acestui certificat în alte scopuri decât libertatea de circulaţie este o decizie ce revine statelor membre, dar în orice caz trebuie respectată legislaţia europeană, mai ales în ce priveşte datele personale. El a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca certificatul digital de vaccinare european anti-COVID-19 să fie demarat mai întâi cu un proiect pilot la începutul lunii iunie, astfel încât sistemul complet şi reglementările care-l însoţesc să intre vigoare la sfârşitul aceleiaşi luni, odată cu începerea sezonului estival.

Statele UE trebuie să ajungă până atunci la un acord pentru a stabili criteriile care să stea la baza documentului, inclusiv măsuri pentru evitarea discriminării persoanelor nevaccinate, şi în final este nevoie de asemenea de aprobarea Parlamentului European.

Editor : Adriana Duțulescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri