UE este „îngrozită” de cele peste 1.000 de decese din Sudan în doar două zile: „Par a fi dintr-o campanie de epurare etnică”

Data publicării:
o imagine a distrugerilor dintr-o zonă de piață din al-Fasher, capitala statului sudanez Darfur de Nord.
Imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană (UE) este „îngrozită” de „relatări credibile” despre „peste 1.000 de decese” în doar două zile în Darfur, în vestul Sudanului, în ceea ce pare a fi o campanie de „epurare etnică”, informează AFP, preluată de Agerpres. 

„Cele mai recente atrocităţi par să facă parte dintr-o campanie mai largă de epurare etnică derulată de RSF (Forţele de Sprijin Rapid, paramilitare - n.r.) cu scopul de a eradica tribul non-arab Masalit din Darfurul de Vest”, a declarat duminică şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, citat într-un comunicat. 

Acestea „se adaugă unui prim val de violenţă la scară largă” care a avut loc în iunie, a spus el. 

„Martori credibili raportează că peste 1.000 de membri ai tribului Masalit au fost ucişi în Ardamata, în Darfurul de Vest, în puţin peste două zile, în atacuri la scară largă ale Forţelor de Sprijin Rapid (RSF) şi ale miliţiilor lor afiliate”, transmite UE. 

Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a raportat recent că „peste 800 de persoane ar fi fost ucise de grupuri armate în Ardamata”. 

UE „lucrează” în special „cu Curtea Penală Internaţională pentru a stabili şi documenta încălcările drepturilor omului, pentru a se asigura că făptaşii sunt traşi la răspundere”, se arată în declaraţie. 

Beligeranţii „au datoria de a proteja cetăţenii”, se mai arată în comunicat. 

„Comunitatea internaţională nu poate închide ochii la ceea ce se întâmplă în Darfur şi să permită ca un nou genocid să aibă loc în regiune”, a avertizat Bruxellesul, după genocidul de la începutul anilor 2000. 

Conform UNHCR, Ardamata găzduia, de asemenea, o tabără pentru persoanele strămutate intern, unde aproape 100 de adăposturi au fost rase de pe faţa pământului. 

Violenţele din Sudan frizează „răul absolut”, a avertizat vineri Clementine Nkweta-Salami, coordonatoare umanitară a ONU în ţară, exprimându-şi îngrijorarea în special în legătură cu atacurile bazate pe apartenenţă etnică din Darfur. 

Întrebată despre riscurile repetării genocidului de la începutul anilor 2000 în această regiune, ea a spus că este „foarte îngrijorată”. „Continuăm să sperăm că nu vom ajunge pe aceeaşi cale”, a afirmat ea. 

Războiul dintre şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhane, şi RSF, conduse de generalul Mohamed Hamdane Daglo, s-a soldat cu peste 9.000 de morţi, conform unei estimări a ONG-ului Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED). Bilanţul este considerat a fi în mare parte subestimat. 

Războiul a dus la strămutarea a peste 4,8 milioane de persoane în interiorul Sudanului şi 1,2 milioane în ţările vecine, conform UNHCR. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri