UE intenționează să stimuleze producția locală de medicamente. Se încearcă micșorarea dependenței producției de India și China

Data actualizării: Data publicării:
Fabrică medicamente
Fabrică medicamente China. Foto: Profimedia

Europa are un plan de prevenire a penuriei de medicamente. Legea privind medicamentele esențiale, care urmează să fie prezentată marți după-amiază la Strasbourg de comisarul european pentru sănătate, Olivér Várhelyi, și de vicepreședintele executiv al Comisiei, Teresa Ribera, va stabili planuri privind achiziția de medicamente, subvențiile pentru producția de medicamente și crearea de noi parteneri mondiali pentru a evita dependențele de aprovizionare.

Europa este puternic dependentă de India și China pentru aprovizionarea cu medicamente și ingredientele acestora, în special pentru medicamentele generice mai ieftine. Această dependență excesivă a făcut lanțurile de aprovizionare ale UE mai vulnerabile, orice întrerupere putând duce la penurii în Europa.

În centrul propunerii Comisiei Europene se află o revizuire a normelor privind achizițiile, astfel încât țările să nu opteze pur și simplu pentru cel mai ieftin produs disponibil și să acorde prioritate securității aprovizionării, conform unui proiect al documentului, obținut luni de POLITICO.

Conform actului, țările ar achiziționa medicamente pe baza unor noi criterii - dincolo de acordarea exclusivă a prețului - inclusiv obligații de stocare, numărul de furnizori diversificați, monitorizarea lanțurilor de aprovizionare, transparență și clauze de performanță. De asemenea, țările vor achiziționa de la mai mulți furnizori, după caz.

Citește și

11 țări cer Comisiei Europene includerea medicamentelor critice în fondurile pentru apărare. „Europa depinde acum de Asia”

În cazul în care UE este dependentă de o singură țară terță pentru un produs critic, autoritățile ar trebui să favorizeze furnizorii care produc o proporție semnificativă în Europa. Actul include, de asemenea, planuri pentru achiziționarea în comun de medicamente esențiale de către țări sau de către Comisie în numele acestora.

În ceea ce privește subvențiile, propunerea prevede că țările pot sprijini financiar „proiectele strategice” - cele situate în UE care vor crea, crește sau moderniza capacitatea de producție pentru medicamentele esențiale sau componentele acestora. În astfel de cazuri, livrările către piața UE ar trebui să aibă prioritate, iar atât țările, cât și UE ar putea finanța aceste proiecte de producție.

În mod normal, sprijinul de stat se acordă proiectelor de tip „first-of-its-kind”, ceea ce înseamnă că mulți producători de medicamente esențiale - medicamente prescrise în mod obișnuit, de uz zilnic - nu ar fi eligibili în mod normal.

Un nou grup de coordonare a medicamentelor esențiale, format din doi reprezentanți din fiecare țară, ar urma să facă schimb de informații privind capacitatea de producție, proiectele care pot beneficia de ajutor de stat și vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare.

Proiectul este mai puțin detaliat în ceea ce privește noile parteneriate internaționale. Acesta prevede că, de exemplu, Comisia va „explora posibilitățile” de diversificare a aprovizionării cu medicamente esențiale, ingrediente active și materii prime.

Legea privind medicamentele critice reprezintă încercarea Comisiei de a aborda vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare în materie de producție rezultate din dependența de India și China. Aceasta este menită să completeze revizuirea legislației farmaceutice în vederea restabilirii independenței blocului și a creșterii competitivității sale în domeniul farmaceutic, asigurând în același timp accesul pacienților săi la medicamente.

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă...
Digi FM
Femeia care l-a însoțit pe A$AP Rocky la petrecere după Gala Met. Rihanna, însărcinată cu al treilea copil, a...
Pro FM
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, îndrăgostiți de viața la țară. Au pomi și legume, se ocupă cu drag de pământ și...
Film Now
Tia Carrere, la 58 de ani, în rochie mulată și generos decoltată. Devenită vedetă acum 30 de ani, e aproape...
Adevarul
Care sunt cele mai inteligente persoane, în funcție de luna nașterii
Newsweek
910.000 pensionari iau 530 lei în plus la pensie pentru care nu au cotizat. Din ce județe sunt?
Digi FM
Mihai Mălaimare, mesaj revoltător: "Nu ați vrut Turul II înapoi! Vine ca un val imens și veți ajunge în canal...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Ea este omida „colecționară de oase”. Insectă rară din Hawaii care trăiește printre păianjeni și își poartă...
Film Now
Ce nu s-a schimbat niciodată la Bruce Willis, deși luptă cu demența. Demi Moore a rupt tăcerea: „A fost mereu...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară