2.000 de euro pentru fiecare nou-născut în Grecia

Data publicării:
In the Hospital Midwife Gives Newborn Baby to a Mother to Hold, Supportive Father Lovingly Hugging Baby and Wife. Happy Family in the Modern Delivery Ward.
FOTO: Guliver/GettyImages

Statele europene, confruntate cu îmbătrânirea populației oferă stimulente pentru nașteri. Și e un curent fără precedent. Cuplurile din Grecia care urmează să devină părinți vor primi două mii de euro din partea statului.

Potrivit previziunilor, populația Greciei ar putea scădea cu o treime în următoarele trei decenii. La asta se adaugă alte date îngrijorătoare: până în 2050, peste 35% din populația țării va avea cel puțin 65 de ani, ceea ce înseamnă o povară pentru programul de protecție socială.

În celălalt capăt al continentului, Finlanda introduce concediu de şapte luni pentru fiecare părinte, plătit în mod egal. Femeile însărcinate vor primi încă o lună pe lângă acest concediu, iar părinţii singuri vor putea folosi alocaţia oferită pentru doi părinţi.

Ungaria a introdus facilități fiscale pentru a stimula nașterile, dar acolo stimulentele sunt pentru mamele-eroine, cu cel puțin patru copii. Deci, o zonă extrem de îngustă și
nu prea atractivă, pentru că educația și creșterea a doi sau trei copii în plus sigur nu e acoperită de scutirile de taxe, ca să vorbim strict de compneneta financiară a problemei.

În România nu avem decizii în acest sens, dar România are un sistem deja generos, cu 24 de luni concediu de creștere a copiluluui, care pot fi împărțite între părinți sau luate doar de către unul integral.

Suedia, recunoscută pentru politicile sale de sprijinire a copiilor, inclusiv prin deduceri cu îngrijirea, are opt luni de concediu de creștere a copilului pentru fiecare părinte. Iar dreptul nu poate transferat de la unul la altul.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri