20 de acte antisemite, 10 arestări și sute de îndemnuri la acte teroriste și ură rasială în Franța, de la atacul Hamas în Israel

Data actualizării: Data publicării:
Gerard Darmanin
Gerard Darmanin a spus că aproximativ 20 de „acte antisemite” s-au înregistrat în Franţa după ce Hamas a atacat Israelul. Foto: Profimedia

Ministrul francez de Interne Gerard Darmanin anunţă luni că aproximativ 20 de „acte antisemite” s-au înregistrat în Franţa după ce Hamas a atacat Israelul, sâmbătă, de la „ameninţări” împotriva evreilor şi Israelului la desfăşurarea unor bannere în semn de susţinere a palestinienilor, relatează AFP.

Gerard Darmanin a mai declarat, în urma unei reuniuni cu reprezentanţi ai comunităţii evreiești din Franţa, că „zece persoane au fost arestate” în ultimele 48 de ore.

El a subliniat că „nu există nicio ameninţare clară care să vizeze compatrioţi evrei pe teritoriul naţional”.

„Să te atingi de un evreu în Franţa înseamnă să te atingi de Republică”, a avertizat Darmanin, care a dat asigurări cu privire la „susţinerea totală” a comunităţii evreieşti de către Guvernul francez şi la „fermitatea absolută” împotriva actelor antisemite.

El a spus că, în acest weekend, platforma Pharos, care monitorizează ura rasială exprimată online, a primit „peste 700 de semnalări” ale unor declaraţii care făceau apologia terorismului, sau incitau la ură rasială pe Internet şi că „44 de semnalări au fost deja judiciarizate”.

El a avertizat că va folosi Articolul 40 (privind denunţarea faptelor sau spuselor în justiţie) şi „va întreprinde proceduri de dizolvare indiferent de structuri”.

„Colective, asociaţii uneori ale partidelor politice fac declaraţii absolut josnice prin care îndeamnă la ură, la intifada, la apologia terorismului”, a declarat el fără să citeze nume.

Gérald Darmanin a insistat asupra unei mobilizări a forţelor de ordine şi a celor din cadrul Sentinelle în vederea unei securizări a unor lăcaşuri de cult, creşe, şcoli şi alte instituţii frecventate de către comunitatea evreiască.

Potrivit unor surse din cadrul poliţiei, pe reţele de socializare circulă numeroase informaţii false cu imagini vechi, unele datând de mai mullţi ani, cu steaguri palestiniene la geamul anumitor imobile, notează AFP, citată de News.ro.

Sâmbătă s-au descoperit afişe cu mesaje de susţinere a palestinienilor, iar la Villeurbanne o inscripţie cu revendicarea „Palestina palestinienilor”, semnat LJR - Liga Tineretului Revoluţionar, potrivit aceleiaşi surse.

La Paris, incidente au fost semnalate în faţa unor sinagogi, de exemplu în arondismentul al XVI-lea, unde un bărbat a fost arestat duminică cu privire la apologia terorismului şi insulte cu caracter rasist, potrivit altei surse din cadrul poliţiei.

Patru persoane au fost arestat în noaptea de duminică spre luni, în arondismentul al VII-lea, din acelaşi motiv, potrivit acestei surse.

La Sucy-en-Brie, în Val-de-Marne, inscripţii au fost descoperite duminică pe zidurile gării RER.

Inscripţii cu ameninţări la adresa Israelului au fost descoprite şi la Epinay-sous-Sénart, în Essonne.

În apropierea unor sinagogi, comportamente considerate de către credincioşi drept suspecte au condus la prezența unor patrule ale poliţiei, însă nu s-au înregistrat incidente, a subliniat prima sursă din cadrul poliţiei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...