Alegeri prezidențiale în Portugalia. Favorit, actualul președinte, care a inventat moda liderilor care se dezbracă la vaccinare

Data actualizării: Data publicării:
Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa
Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa și-a făcut vaccinul antigripal în luna octombrie a anului trecut și a pornit moda fotografiilor de la vaccinare. Foto: captură video Record.pt

Chiar dacă se află în plină carantină, portughezii sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele. Potrivit sondajelor, favoritul la alegerile prezidențiale de anul acesta din Portugalia este actualul șef al statului, Marcelo Rebelo de Sousa, scrie Agerpres. Precursor al dezgolirii fizicului, Sousa a impresionat încă din luna octombrie a anului trecut când s-a vaccinat antigripal și a lansat moda fotografiilor la vaccin.

Portugalia a intrat săptămâna trecută în a doua carantină generală însă, cu toate acestea, alegerile prezindențiale se vor desfășura duminica aceasta în conformitate cu un calendar stabilit de o lege electorală extrem de strictă.

Şapte candidaţi aspiră la funcţia de preşedinte al Portugaliei, într-o ţară în care şeful statului nu are putere executivă, însă joacă rolul de arbitru în caz de criză politică şi poate dizolva parlamentul pentru a convoca alegeri legislative anticipate.

Președintele portughez a lansat moda fotografiilor la vaccin

Sondajele îl dau câștigător în proporție de 60% pe actualul președinte al statului, Marcelo Rebelo de Sousa, cel care a inventat moda liderilor care se dezbracă la vaccinare după ce, în luna octombrie a anului trecut, s-a prezentat la bustul gol pentru a-și face vaccinul antigripal.

Președintele portughez a rămas extrem de popular după alegerea sa, în urmă cu cinci ani, și a devenit și mai îndrăgit pe perioada pandemiei pentru predarea cursurilor online elevilor de liceu.

La fel de notorii au fost şi obiecţiile sale la adresa mai multor miniştri, care au dus la demisia a doi dintre ei, precum şi faptul că a recurs constant la dreptul său de veto pentru a se opune mai multor legi: a făcut asta în 23 de rânduri, în cinci ani de mandat. Este susţinut de PSD (centru-dreapta), formaţiune care este lider al opoziţiei, şi de partidul democrat-creştin CDS.

În urmă cu aproape două săptămâni, Sousa a fost confirmat pozitiv cu Covid-19, însă nu a prezentat simptome specifice bolii și nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, potrivit Uncho.info.

Printre contracandidații lui Sousa se numără fosta eurodeputată socialistă, Ana Gomes, care are cele mai mari șanse să devină alternativa la Rebelo de Sousa, Andre Ventura, Joao Ferreira, Marisa Matias, Tiago Mayan, dar și Vitorino Silva.

Portugalia este una dintre țările europene care a suferit mai mult din cel de-al doilea val al pandemiei, spre deosebire de primul val al noului coronavirus. Țara a înregistrat peste 500.000 de cazuri de Covid-19 iar numărul deceselor a trecut de 8.000.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri