Alegeri regionale în Franța: Emmanuel Macron și Marine Le Pen au pierdut în fața partidelor clasice

Data publicării:
macron le pen
Primul tur al alegerilor regionale a fost prilejul unei reveniri a partidelor clasice în fața partidelor lui Macron și Le Pen. Foto colaj sursă: Profimedia Images

Rezultatele primului tur al alegerilor regionale din Franţa arată că atât președintele Emmanuel Macron, cât și adversara sa, Marine Le Pen, nu au reușit să obțină scorurile electorale la care sperau, fiind devansați de partidele clasice ale dreptei și stângii, conform BBC News.

Potrivit estimărilor, partidul centrist al președintelui Macron a obținut puțin peste 10% din voturi, suficient pentru a participa la turul doi de weekendul viitor. La rândul său, Adunarea Naţională, partidul de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen s-a clasat sub așteptări. Ambele partide s-au clasat în urma partidului conservator Les Republicains.

Aurore Bergé, un parlamentar al formațiunii La Republique en Marche, partidul președintelui Macron, a descris performanța slabă a partidului său drept o „palmă democratică pentru noi toți”.

Citește și: Ministrul de Interne al Franței: Rezultatele primului tur de alegeri, o formă de eșec pentru partidul președintelui Macron

Înaintea votului, sondajele anticipau că Rassemblement Nationa (RN)l, partidul doamnei Le Pen, va domnia prima rundă a alegerilor regionale, câștigând cel puțin o regiune pentru prima dată în istorie. În schimb, rezultatele arată că partidul de extremă dreaptă se va clasa doar pe locul doi.

Marine Le Pen, care nu a candidat în aceste alegeri, dar a condus campania partidului său, a descris participarea scăzută în aceste alegeri - un absenteism de aproximativ 66% - drept un „dezastru civic”. De asemenea, Marine Le Pen a dat vina pe rezultatele incapacității guvernului de a inspira încredere în instituțiile politice.

„Să recunoaștem, rezultatele au fost marcate de o abținere puternică și istorică de aproape 70% din cauza neîncrederii unui sistem electoral, care lasă alegătorilor impresia că nimic nu se poate schimba, că totul a fost confiscat”, a spus liderul RN.

Francezii aleg noi consilii pentru cele 12 regiuni continentale ale Franței, insula Corsica, plus patru teritorii de peste mări, precum și 96 de departamente. Există mai mult de 15.700 de candidați pentru 4.100 de posturi.

Aceste alegeri sunt urmărite în mod deosebit, deoarece următoarele alegeri prezidențiale sunt la mai puțin de un an distanță. Scrutinul reprezintă un test al partidelor, pentru a simți starea de spirit a alegătorilor.

Un sondaj realizat de Ipsos la ieșirea de la urne indică că partidul conservator Les Républicains a câștigat 27% din voturi, urmat de Adunarea Națională cu 19%. Partidul Verzilor, Partidul Socialist și partidului centrist care-l sprijină pe președintele Republicii, Emmanuel Macron, au obținut scoruri doar în jurul a 11%.

Citește și: Alegeri regionale în Franţa: Extrema dreaptă franceză a obţinut un rezultat mai puţin bun decât anunțau sondajele

De altfel, este pentru prima dată când partidul președintelui Macron participă la alegerile regionale. La precedentele alegeri regionale, care au avut loc în 2015, La République en Marche nu era înființat.

Se așteaptă ca partidul La Republique en Marche (LERM) să nu obțină rezultate marcante nici la scrutinul de săptămâna viitoare, care va avea loc pe 27 iunie. Partidul președintelui Maron nu va câștiga nicio regiune, semn că încă nu a reușit să-și construiască sprijin la nivel local.

"Aceste alegeri nu sunt niciodată bune pentru partidul aflat la putere. Întotdeauna le ai în gât", a declarat luna trecută un ministru francez, citat de AFP.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri